[]

Ekran kartı watt değerleri neden bu kadar önemli?

Bu ekran kartlarının watt değeri çok mu önemli?

Bir laptop aldım. Ekran kartı RTX 3050 ama watt değeri 45W.
Millet 100 küsur watt değerlerinden bahsediyor.

Hata mı ettim? Watt değeri neden bu kadar önemli?

Watt değeri yüksek olan daha alt sürüm bir ekran kartının, watt değeri düşük olan daha ileri sürüm ekran kartlarına nal toplatacağını söylüyorlar.

Bir bilen varsa lütfen aydınlatsın.

 
3050 çalıştıracağın programı-oyunu çalıştırıyorsa hata yok, düşünecek başka şey yok.
daha çok elektrik daha çok güç demek, 1 litre motor ile 6 litre hacimli motoru düşün
daha az yakarak aynı güce çıkmak da iyi bi şey
  • lambırcek  (18.11.23 10:14:06 ~ 10:14:23) 
Normalde çok önemli bir konu değil ancak bunun gündem olma sebebi bazı ekran kartlarının bazı markalarda aynı performansı göstermemesi.

"Ben rtx 3060 kart kullanıyorum" deyince iş bitmeyebiliyor. Temelde aynı çipi ve aynı teknolojiyi kullanıyor olsalar da bazı firmaların ürettiği ekran kartları o 3060 çipini tam performansına ulaştıramıyor. Ferrari'ye lpg taktırmak gibi bir konu var yani.

O yüzden bu konu son yıllarda gündem oldu. Sadece ekran kartının watt değeri de değil, örneğin laptopunuzun güç adaptöründen ne kadar güç çekebildiği de önemli.
  • akhenaten  (18.11.23 10:42:26 ~ 10:49:34) 
aratınca, 3050 laptop'un 35-80W aralığında çalıştığı ve beklemede 45W çektiği yazıyor. yani 100W 3050 laptop yok. 100W büyük ihtimalle desktop 3050'yi demişlerdir, o da maks 130W çekiyormuş.

bir de olayı o zaten, sen daracık bir alana yüksek enerji çeken bir cihaz az ısınacak şekilde koyamıyorsun. en azından süperiletken falan hayatımıza girene kadar böyle olacak. dolayısıyla kocaman kasaları olan laptoplar haricinde işlemcilerin güçleri düşürülüyor.

senin yapacağın bir şey yok, özellikle şu kadar watt çeken gpu olsun diye de bakamazsın zaten. sadece desktop-laptop olarak farkları oluyor.

gpu.userbenchmark.com
  • malheiros  (18.11.23 10:49:17) 
Oyun laptoplarındaki watt konusu yeni bir mevzu. Normalde böyle bir tartışmanın bile olmaması gerekirken, spesifik bir ekran kartının üreticiler tarafından farklı watt'larda çalıştırılabilmesi neticesinde bu tartışma çıktı. Kartlara olması gerektiğinden daha az elektrik verdikleri için biri diğerinden daha yavaş çalışıyor.


  • Bir cebinde das kapital  (18.11.23 11:27:27) 
Arkadaşlar cevapladığınız için çok sağolun. Dediklerinizi inceliyorum, anlamaya çalışıyorum. Ama ben bu konuyu anlayana kadar epey vakit geçer.

Aldığım laptop şu: Fırsat: MSI THIN GF63 12UC-877XTR Gaming Dizüstü Bilgisayar, Core I5-12450H, 15.6 FHD 144Hz, 16GB RAM, RTX3050 GDDR6 4GB, 512GB SSD, DOS amzn.eu

Sizce bu laptopta ekran kartı tam kapasite çalışır mı?

GTA 5 ve SIMS serisi ve bu tarz oyunlar ve AUTOCAD tarzı programlar hiç kasmadan kaç yıl çalışır sizce?
  • anaphylacticshock  (18.11.23 12:14:00) 
bence şu videoyu izleyebilirsin. en düşük özellikli ekran kartıyla en yüksek arasında 1080p'de 50 fps'ye yakın oynama olmuş. bana sorarsan alınır ama. çünkü çok güçlü ekran kartlı laptop alıp ne yapacaksın.
www.youtube.com

senin linkini attığın şey 45 watt bu arada.
www.msi.com
  • Bir cebinde das kapital  (18.11.23 13:52:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.