[]

erkek kedi kısırlaştırma konusunda ikilem

yazlıkta 5-6 aylıkken sokaktan sahiplendiğimiz erkek kedimiz 9-10 aylık oldu. ilk sahiplendiğimizde herkes dedi ki bir an önce kısırlaştır, koku bırakmaya başlamasın. hatta ankara'ya dönmeden hemen götür hallet, burada iyileşsin, rahat edersin. genel kanı kısırlaştırma ameliyatının 6-7 aylıktan sonra yapılabileceği yönünde. ama veteriner de dedi ki evet yapılabilir ama 1 yaşından önce pek önermem, nedenini detayını söylemedi.

ankara'ya geldik. burada ikinci doz karma aşı için ilk gittiğim veterinere sordum, iç dış parazitin ikinci dozunu yaptıktan sonra yapalım ameliyatı dedi.

iç dış parazit zamanı gelince başka veterinere götürdüm, o da ilk veterinerin aynısını dedi (sokağa çıkmıyorsa, deli gibi kaşınıp kendini ısırmıyorsa dış paraziti boşa yapmayalım diyip yapmadı hatta, sadece iç parazit hapı yutturdu, 10-14 gün sonra gelin tekrar yutacak, şimdi yumurtada olanlar varsa onlar da yumurtadan çıkar, onları da döksün, ikinci uygulama ücretsiz dedi). ameliyatı isterseniz yapabiliriz, hatta dişi kedilerde yavru almayı düşünmüyorsanız hemen yapalım derdim, kızgınlığa giren dişi kedilerde rahim iltihaplanması riski artar dedi. ama erkek kedilerin döl yolu ile idrar yolu aynı. biz ameliyatta bunu kesiyoruz, idrar yolu da tam gelişkinliğine ulaşmadığı için kısa kalıyor ve idrar yolu hastalıklarına daha meyilli oluyorlar. o yüzden 1 yaşına kadar beklemenizi öneririm dedi. koku bırakmaya başlamasını dert etmeyin, temizleyince çıkar, sonradan da tekrar bırakmaz dedi.

idrar yolu ile ilgili dedikleri mantıklı geldi. hayvan henüz koku bırakmıyor ama yavaş yavaş yetişkinliğe girdiğini hissediyorum, bi kudurukluk var. ben kızışıp koku bırakma huyunu kazanmadan da kısırlaştırma taraftarıyım. yatağa yorgana işer de temizleyemezsek bu sefer zamanında yaptırmadığıma pişman olurum.

siz ne dersiniz?

 
bugüne kadar 4 erkek kedi kısırlaştırdım. birini 1 yaşına gelince kısırlaştırdım ki kendisi zaten oldukça sakindi. Diğerlerini 9 ayı geçirmeden kısırlaştırdım. Tabi ki veteriner daha doğrusunu bilir ama bana kalırsa illa 1. yaşını beklemeye de gerek yok. Bana kalırsa dediğim de kendi fikrim değil zaten, veterinerlerin bana dediği buydu.


  • anatomik  (14.11.23 12:27:57) 
Eskiden boyle bi anlayis varmis belli yas ustunde erk kedilerde idrar yolu enfeksiyonunu kisirlastirmaya baslamislar ama son arastirmalarda kisir olmayan kedilerde de ayni oranda bobrek ve idrar yolu sorunlari yasanabildigi kanitlanmis. vet bana boyle anlatmisti. Bence kisirlastir


  • mess  (14.11.23 12:57:53) 
Biz bir yaşına girmesini beklemiştik; veterinerimiz 7-8 aylık olana kadar bekleyelim o zaman kısırlaştırma operasyonu yapabiliriz ama kızgınlık belirtisi gostermezse 1 yasina kadar beklesek daha iyi olur demisti. ve şansımıza tam bir yaşına doğru kızgınlık belirtisi gostermeye basladi. Sadece bir kere işaretleme yaptı, biz ertesi gün soluğu veterinerde aldık ve kisirlastirdik. Sonrasında da hiç problem olmadı. Eğer uzun süre bu şekilde işaretleme yaparsa kisirlassa bile davranış kalıcı hale gelebiliyormus.

O yüzden çok bekletmemek en iyisi. Zaten erkek kedilerin operasyonları çok zorlu değil. Bizimki akşamina koltuktan koltuğa zıplamaya başlamıştı, zor tutuyorduk dinlensin diye.
  • fraise  (14.11.23 13:39:32 ~ 13:40:43) 
Veterinerin dediği doğru, mümkünse 1 yılı bekleyin. Bizzat 1 yaşın altında kısırlaştırma yaşayıp idrar yolu sorunu yaşayan kedim olduğu için biliyorum. İleride bu ihtimalle karşılaşmaktansa gerekirse bir kaç ay kokuyla mücadele etmek her anlamda daha mantıklı bir seçim.


  • FAtE  (14.11.23 14:06:19 ~ 14:06:55) 
Merhaba, yurtdışında çalışan veteriner hekimim,
Veteriner hekiminizin erkek kedilerle ilgili söyledikleri maalesef yanlış. Buradan o hekimin doğrudan kötü bir veteriner hekim olduğu sonucunu çıkarmayın. Bazen hasta sahiplerine açıklayabilmek için böyle benzetmeler yapmak durumunda kalabiliyoruz. Güncel gelişmelere hakim olmayabilir, Türkiye'deki hekimlerde genel olarak böyle yanlış bir algı var.

Dişi kedilerde rahim iltihabıyla (pyometra) ilgili söylenilenler kısmen doğru.

Türkiye'de çalışırken biz 6-7 ay üzeri kedilerde kısırlaştırma yapıyorduk. Burada İngiltere'de 4-5 aylıkken bile kısırlaştırma yapıyoruz.
Çalışmalar erken dönem kısırlaştırma ile erkek kedilerle idrar yolu tıkanıklıkları arasında bir ilişki olmadığını gösteriyor. Hatta bazı araştırmalarda erken kısırlaştıran kedilerde idrar yolu rahatsızlıklarıyla daha az karşılaşıldığı ortaya konmuş.

Fakat Türkiye'de herhangi bir hekimin 4-5 aylık yaşta kısırlaştırma yapacağını sanmıyorum. 6-7 ayı beklemek isteyeceklerdir. Kısırlaştırma için gerekçeleriniz haklı. Bir an önce aradan çıkarırsanız iyi olur.

Kaynak: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • slymene  (14.11.23 17:50:10) 
bana veterinerim " idrar yolları 8. aya doğru tam gelişiyor, onu bekleyelim" demişti. hatta sordum 1 kere çiftleşsin öyle mi yapalım dedim yok dedi bir daha yapamayacaksa neden bilsin hiç yapmasın daha iyi dedi.
şimdi battaniyeye kerkiniyor öyle kendi kendine

  • neira  (14.11.23 22:58:25) 
su geçirmez alez al yatak için ne olur ne olmaz, ucuz bişi en azından koca yatağı değitirmezsin.


  • selam  (14.11.23 23:22:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.