[]

şahıs şirketi ve limited şirket vergi mevzuatını bir türlü kafam almıyor.

şahıs şirketiyim. İşlerin bir miktar büyüme ihtimali var. O yüzden limited'e mi geçsem diye düşünüyorum.

Şahıs şirketinde vergi cirodan mı kardan mı kesiliyor? Bazı kaynaklar ciro diyor.
Mali müşavirim 50 kere anlattı ama biraz kuralcı o yüzden detaylara boğuyor beni anlamıyorum.

Benim giderlerim gelir vergimi etkiliyor mu?
gibi gibi...

 
tüm şirketlerde vergi kazanç üzerinden hesaplanır. yani giderlerin gelirlerinden düşülür çıkan rakama vergi uygulanır.

limited şirket %21 sabit vergi öder. kazancın milyon dolar da olsa bu oranda ödersin.

şahıs şirketi %15 ile başlar (70.00 tl) hızla %40'a (1.9 milyon tl) ilerler.

yani yıllık 150.000 tl veya üzeri kazanıyorsan-kar elde ediyorsan şahıs sirketi ile daha fazla vergi ödersin.

kolektifhouse.co

bu arada limited şirketin muhasebe masrafları biraz daha yüksektir ve hemen kapatamazsın. kapanış işlemleri yaklaşık 1 yıl sürer.

limited şirkette şahsi malın mülkün şirketden bağımsızdır.

şahıs firmasında şahsi malların evin araban şirketin borcuna karşılık senden alınabilir. tüm malvarlığınla borçlardan sorumlu olursun.
  • orpheus  (08.11.23 01:46:17 ~ 01:58:15) 
arkadaşın belirttiği gibi tüm şirket çeşitlerinde vergi kar üzerinden hesaplanır, yani gelirin giderden fazla olması gerekiyor.

Şahıs şirketi cirosu düşük olan kişiler için uygundur, çünkü muhasebe ücretleri , kurulum ücretleri vb. şirketlere göre
çok daha uygundur.

Şirketlerde ise tam tersi olarak muhasebe ücretleri ve açılış kapanış işlemleri daha uzun ve maliyetlidir.
  • Rao  (08.11.23 03:12:00 ~ 03:42:30) 
@orpheus güzel ve sade açıklamış ama sanırım şeyi atlamış;

şirketin kasasından para çekerken, yani ortaklar veya şirket sahibi şirkete ait olan paradan kendine almak istediğinde de bir vergi/stopaj vs ödüyordu yanlışım yoksa.

Doğrusunu bile arkadaşlar yazarlar ama kabaca şöyle, kardan %21 vergi ödersin ama kalan para şirketin sermayesidir, kafana göre çekip bireysel harcama yapamazsın. Bireysel harcama yapmak için çekersen ona da vergi ödemen gerekiyor.

Yanlışım varsa affola.
  • John Bloor  (08.11.23 10:24:32) 
İşinizle ilgili olan tüm giderleriniz kazançtan düşülür ve hala kalmışsa bir kazanç ondan da vergi ödersiniz. Yani basit mantıkla gelir-gider=net kardır ve vergi bundan hesaplanır. 2023 itibarıyla kurumlar vergisi oranı %25 oldu yukarıda birisi 21 demiş o doğru değil.

@john bloor yazarın dediği ise; Şirket olduğunuzda şirketin sahibi de olsanız eğer her ay düzenli maaş almak isterseniz huzur hakkı adında vergisi ödenen (stopaj) bir maaş alıyorsunuz. Onun dışında şahsi harcamaları şirket adına yapamazsınız ama yıl sonunda kar ederseniz kar payı dağıtabilirsiniz kendinize ( o da vergiye tabi şu an %10)

Tabi bunlar yasal zorunluluklar. Bunlara uymayan sizin ölçekte binlerce şirket var onlarcasını da ben takip ettim biliyorum ama her zaman usulüne uygun hareket etmenizi öneririm. İlla şirket olacaksanız zaten mantığı budur.
  • Kediyi üzdün  (08.11.23 16:13:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.