[]

hayvanlar depresyona girer mi?

bir goril videosu izledim ve hayatını dinledim. hayvan stres yüzünden kendi parmaklarını ısırarak koparıyor. bir diğeri de kusuyordu. biz inek keçi koyun yiyoruz ama onlar da bizim gibi ölümü hissedip korkuyor ve depresyona giriyorlar mı çocukları ölünce.




 
hayvanlarda ego yok. duygulanmalarını, üzülmelerini tahmin edebiliyorul ama depresyon için yeterli doneleri yok sanırım.


  • abbabaabbaababbabaababbaabbabaab  (04.11.23 18:50:55) 
Depresyona girip kendi tüylerinin tamamını yolan muhabbet kuşları gördüm.

İneklerin, sürüden bir ineği kanka edindiği, ayrılma durumunda depresyona girdiği şeklinde bir belgesel izlemiştim.

Bir de HACHİKO filmi var tabi gerçek hayattan uyarlama.
  • Mirket  (04.11.23 19:19:11) 
Yani benim bildiğim ineklerde falan ineğin cinsine bile bağlı. Ama bizdeki gibi aylarca yas tutma olayi yok, birkaç gün.

Depresyon; köpeklerde oluyor. Çok saçma sebeplerden psikolojik sorunlar çıkabiliyor.

Ama sizin dediğiniz gibi ölme gibi şeyleri yok. Yani misal bir köpek için uyutulmak ile yaşamak arasında bir fark yok çünkü köpeğin gelecek diye bir düşüncesi yok. Sonuçta her gün aynı şeyi yiyen, her gün aynı topun peşinden 1000 kere koşan her gün aynı yeri görmeye çıkarken kafayı yiyip coşan bir hayvan (köpeğim var).

Ama misal iki köpeği olan ailelerde diğer köpek ölünce falan sıkıntı oluyor. Ya taşındığında bile sıkıntı oluyor bazı köpeklerde.
  • logisticsmanager  (04.11.23 19:20:18) 
Muhabbet kuşları giriyor. Hatta depresyon demiyorlar da strese girmiş diyorlar. Böyle olunca hayvan mutsuzken ishal oluyor. Tüylerini yoluyor. Yemekten kesilip ölüyor.


  • limonlu eksi  (04.11.23 19:43:11) 
Kediler de giriyor. Detay vereyim: kedim sabah çok erken uyandırıyor diye salona kapattım, yatmaya geçtim. O ara kakası gelmiş ve odadan çıkamadığı için koltuğa yapmış. Ben de gıcığına miyavlıyor sandım ama uyumaya çalışıyordum. Meğerse tuvalete gitmek için miyavlıyormuş. Neyse, bu işte mecburiyetten koltuğa pislediği o gün geçti bir kuytu köşeye ve bütün gün tek lokma yemedi, yerinden kalkmadı. Oyun oynamadı, kucağımdan kalkmayan kedi kucağıma aldığım gibi gidip yine emo gibi hüzünlü hüzünlü takıldı. Tam bir gün sürdü bu. Depresyon bence böyle bir şey.


  • prole  (04.11.23 21:04:07 ~ 21:08:05) 
Evet, memeli hayvanlar depresyona girer.

Sürüngenler (kertenkele, yılan, timsah vs) ve yumurtlayanlar (kuşlar, tavuklar vs) içgûdüsel yaşarlar ve depresyona girmezler. Stres olurlar, geçicidir.

Memeli hayvanların neredeyse tamamında aile kavramı vardır. İnek de, insan da, kedi veya köpek de ailesini tanır. Depresyonun temel nedeni genellikle ailedir. Depresyon genellikle kalıcıdır ve intihara kadar götürebilir.

Darwin ile filan ilgisi yok yazdıklarımın.
  • alfired  (04.11.23 21:25:58) 
Norobilim arastirmalarinda depresyon calisilacaksa depresyon modellenir farelerde. Yemeden kesilir, asili birakilir, forced swim test denen bir test ile karaya cikmaksizin surekli yuzdurulur vs vs. Yani evet, fareler dahil canlilarin, ozellikle de memelilerin buyuk cogunlugu depresyona girer ve norobilimsel depresyon arastirmalari bu olgu uzerinden yapilir zaten.

Cogunlukla bu olgu birden olusmaz, hayvanin caresizligi ogrenip aksinin mumkun olmayacagini dusunmesi-kabullenmesi ile olusur. Bu anlamda pek cok insanin yasadigi depresyonun bilissel modeliyle de paraleldir.
  • gibicibicis  (04.11.23 22:41:08) 
Giriyorlar. İnek'lerin girdiğini biliyorum. Üzülüyorlar, ağlıyorlar.


  • baldan kaymak  (04.11.23 23:13:00) 
veganların dediği bu zaten. hayvanlar acıyı hüznü hisseder. yani sadece öldürülmeleri değil, onları kullanmamayı savunuyorlar


  • ShadowOfMoon  (05.11.23 09:50:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.