[]

Macbook Air M1 vs M2

Selam Herkese,

Ben ve bitmeyen pc alım serüvenimde yeni bir sayfa ile karşınızdayım.

Macbook Air alacağım ama iki farklı versiyon arasında kaldım. Konu sadece işlemci değil, şimdiden kafadan paran varsa M2 alın demeyin diye uyarayım. Kıyas aşağıda

M1 - 16Gb - 1TB
M2 - 16Gb - 512GB

Bir yanım diyor ki güçlü işlemci al, 10 sene götürsün pc seni. Diğer tarafın diyor ki 512GB seni 10 seneyi geç 5 sene bile götürmez, temel uygulamalar bile bir kaç seneye yarısından çoğunu doldurur. Kararsız kaldım.

 
M2 nin diski yavas m1 e gore hatirlatayim


  • lapaz  (03.11.23 15:37:00) 
performans olarak eğer harbiden farkını hissedeceğiniz uygulamalar kullanıyorsanız m2 alın diyeceğim ama eğer benim gibi sadece içerik tüketmek için alıyorsanız m1 alın geçin derim. bende en az kapasiteli olan var, sadece surf yapıp youtube falan izlediğim için alet bomboş. film dizi vs televizyonda izliyorum çünkü.

ikisi de çok rahat 6-7 sene taş gibi çalışır. öyle aman aman performans farkı yok işlemcide.
  • orient blue  (03.11.23 15:38:00) 
m2


  • gule gule  (03.11.23 15:42:31) 
@orient blue Video edit gibi işler yapmıyorum, sadece ps ai gibi uygulamalar kullanıyorum nispeten az da olsa güç isteyecek.


  • ManikD  (03.11.23 15:52:29) 
bende m2 var kuzende m1 var.

ikisini aynı işlerde karşılaştırınca m2 çok azıcık mesela yarım saniye farkla daha hızlı gibi geldi bana ama günlük işlerde önemsiz bence.

ben ikinci el değeri yüksek olur diye m2 aldım.

ama m2'de şöyle bir sorun var. dendiği gibi 256 gb olunca ssd yavaş. ve uzun süreli (4 yıl üzeri örneğin) kullanım düşünüyorsanız 8 gb değil 16 gb ram almalısınız. 512 gb ssd ve 16 gb ram de fiyatı bayağı bir artırıyor.

bunları düşünerek almanızı tavsiye edeirm.

TLDR - ÖZET

benim tavsiyem paraya kıyıp 512 gb ssd, 16 gb ram olan m2 air almanızdır.

sebepler:
-2. el değeri hep yüksek olacak.
- Performans. Çok uzun süre yavaşlamayacak.
- m2 air. 256 gb ssd'deki yavaşlatmadan çekmeyecek (günlük kullanımda çok fark etmese de bence m2 base modelin en büyük eksiği bu)
-yeni tasarım dili. m1 macbook air benim gözüme şimdiden eski görünüyor. m2 çok güzel. ve bir süre böyle devam edecektir.
  • amsterdam otlu sigarası  (03.11.23 18:23:26) 
Performans için değil de güncel kalmak için m2. Yoksa air'de m1 m2 performans farkı ne kadar farkedebilir ki ısınınca throttle yapan alet.

Ama bir gün gelecek ve m1 için macos xx yok ama m2'ye var diyecekler o gün gülen siz olursunuz :D

Fakat apple arm tamamen in house bi sistem olduğu için sırf şov maksatlı çok çok uzun süre destekleyeceklerini de tahmin ediyorum alayını ama yalnızca bir tahmin. Mesele apple ise dev bi performans farkı yoksa güncel olan uzun ömürlülük için daha mantıklıdır çoğu senaryoda bence.
  • hedep  (04.11.23 12:20:38) 
macbook'larda ram ve ssd anakarta lehimli, bilginize.


  • zalbarath  (06.11.23 00:00:25) 
M2'deki diskin daha yavaş olması mevzusu base modelde (256 ssd olan) var. Yani eğer siz 16-512 gb SSD olan versiyonunu alacaksanız diskin yavaş olması gibi bir sorununuz olmayacak, onu belirteyim


  • bir fincan kahve ile film izlemek  (06.11.23 00:44:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.