[]

şunu yaptıktan sonra bağışıklık sistemim acayip kuvvetlendi dediğinz ne var

merhaba,

yılda ortalama 1-2 olan soğuk algınlığı ve boğaz şişmesi durumum bu sene çok arttı. iyi besleniyorum, spor yapıyorum, dikkat etmeye çalışıyorum genel olarak ama şunu merak ettim.

"artık kahvaltıda şunu tüketmeye başladım", "supradyn gibi vitamin hapları alıyorum", "alkolü azalttım", "şu kadar yürüyorum/koşuyorum" gibi örnek verebileceğiniz ve sağlığınıza çok net faydası olduğunu gördüğünüz bir şey var mı?

teşekkürler,

 
Ben ne doktorum ne konunun uzmanı ama söylediğinize bakılırsa sağlıklı’ yaşamanıza rağmen sık hasta oluyorsanız aklıma birkaç potansiyel sebep geliyor; vücutta bir problem var, hastalıklar da (daha doğrusu virüsler) geliştiği için vücut henüz adapte olamadı, daha önce bu kadar çok hastalık taşıyan insanla bir arada değildiniz (etrafınızdaki insanların bağışıklığı size göre düşük olabilir). Tahmin sadece.

Tabii yaş ilerledikçe doğal olarak güçsüzleşmek de var, bir ölçüde normal yani. O yüzden alkol/sigaradan uzak durmak, iyi uyumak, sağlıklı ve kararında beslenmek gibi genel tavsiyelere her yaşta uymak lazım.

Ben olsam öncelikle doktora gider genel bir kontrolden geçerdim. ‘Şunu içtim hulk gibi oldum’ dedirtecek mucizevi bir yiyecek/takviye olduğunu sanmıyorum.
  • orient blue  (02.11.23 17:28:04) 
Alkol, sigara kullanmıyorum zaten. Onu geçeyim.

Soğuğa direnç kazanmak oldu benim için. En küçük soğukta kaloriferi açmamak gerekiyor. Önce vücut üşüyecek. Sonbaharın, kışın geldiğini anlayacak. Hırka giyeceksin. Gerekiyorsa pamuklu, kalın üst giyeceksin.

Çöp gıdalardan uzak durmaya çalışıyorum. Gidip bir çikolata yemek yerine bir muz yemek daha iyi.

Kesinlikle yürümek. Günde 1 2 saat yürümek iyi.

Diş fırçalamak çok önemli. Her gün mutlaka fırçala. Mümkünse uyumadan önce. Çürük, diş taşı varsa yaptır. Boğaz enfeksiyonu ağız temizliğinden kaynaklanıyor olabilir.
  • dissendium  (02.11.23 17:46:07) 
Titizliği bırakmak.

Gidip de işedikten sonra elinizi yıkamayın demiyorum ama özellikle pandemi dönemi her dakika ellerimi yıkadığım için bağışıklığım inanılmaz düşmüştü. Neredeyse her ay hastalanıyordum. Ne zaman titizlenmeyi bıraktım bağışıklığım yükseldi.
  • ruhen hastayim ben  (02.11.23 18:12:29) 
Kedi sahiplendim. Ciddiyim. Her anlamda iyi geldi. Daha az hasta oluyorum. Mutluluk kaynağım olur kendisi.


  • old possum  (02.11.23 18:16:47) 
yarı ölü olarak yaşadığım süreçte magnezyum hapı acayip iyi gelmişti bana. herkesin bünyesi, ihtiyacı, vitamin eksiği vs. farklı tabii o yüzden sende işe yaramayabilir ama ben düz yolda yürürken "ağrhrhhhh!" diye bacağına kramp giren, geceleri sürekli uyanan biriydim. düzenli magnezyum aldığım dönemlerde enerji seviyem yükseldi, geceleri kafam rahatladı, kramp filan da girmez oldu.


  • mark greg sputnik  (02.11.23 18:22:35) 
tek bir parametre ile sağlığı çok ciddi düzeltmek mümkün değil. toptan çözüm istiyorsanız fonksiyonel tıp konusunda uzman bir hekime gidip gerekli testleri yaptırıp uygun yaşam beslenme ve takviye düzenine geçebilirsiniz. ben böyle yaptım ve çok fark etti diyebilirim.


  • orpheus  (02.11.23 19:32:15) 
Pandemiden korunma yöntemleri insanların çok steril yaşamasına neden oldu. Bu da bağışıklık sistemlerimizi zayıflattı. Birkaç yıl içinde eski düzenimize anca kavuşuruz.

Yılda bir defa kan tahlili yaptırıp, bir sorun var mı diye baktıran insanın magnezyumdur, vitamindir vs dir pahalı şeylere para gömmesini çok anlamsız buluyorum.

Çöp gıdalardan uzak durma, sağlıklı dengeli beslenme, düzgün bir spor hayatı, alkolsüz ve sigarasız bir yaşam, çok iyi havalandırılmış ve rutubetsiz yaşam alanları, soğuk-sıcak ortam geçişlerinde uygun giysi ayarı, ortamlarda ve özellikle toplu taşıma araçlarında bariz hastalarda uzak durmak ve o an maske takmak hastalıklardan kaçınmanın en güzel yolu.

Yukardaki paragrafta spor ve sağlıklı beslenme konusunun özellikle altını çizerim.
  • Mirket  (02.11.23 19:41:46) 
Sabahları çiğ biber yiyorum kahvaltıda. Ev yoğurdu tüketiyorum. Şekeri bıraktım. Eskiden 6-8 gün surunurdum hasta olunca. Şimdi eyvah hasta oluyorum diyorum ertesi gün hiçbir şeyim kalmamış oluyor.


  • deer hunter  (03.11.23 00:05:15) 
ben usurum ama cok usurum. kansiz da degilim ustelik. her yil mutlaka bir faranjit olurdum ya da surekli yorgunluk vs.

doktor onerisiyle bir takim tahliler yapildi. D vitamini onemli. 50'nin altina dusmemesi gerekiyor (benim icin)
omega ve B12 destegi aliyorum ve daha baska bir takim suplementler ama o donemde en fark yaratan ilginc bir sekilde sabahlari ac karna kemik suyu icmek olmustu. Bir kucuk bardaga denk gelecek sekilde cezvede icine bol karabiber ve kirmizi biber atiyordum, isindiktan sonra birazcik limon ya da ev yapimi elma sirkesi. Her sabah. O kis usumedim ve hasta da olmadim :D Buna 1 sene devam ettim. halen ara ara kur seklinde yapiyorum. baya fark yaratti diyebilirim.
Gurvita tavsiye ederim eger yapacaksaniz.
  • 65 derece  (03.11.23 13:37:17 ~ 13:38:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.