[]

fitness

ağırlık arttıymayla ilgili birkaç sorum var.

1- ağırlığı arttırmadan tekrarı arttırarak kaslara etkisini arttırabiliyor muyuz? omzumda sorun olduğu için belli bir ağırlığın üzerine çıkamıyorum. tekrar sayısını arttırsam etki artar mı?

dün squat çalıştım ve bana göre hafif bir ağırlıkla yaptım. 30 tekrara kadar çıktım 40-50 bile yapardım ama o kadar kaslara etki etmedi. bana pek olmaz gibi geliyor.

ağırlığı hemen arttırınca hareketten çalıyorum. o yüzden hareketi 3 set en az 8 tekrar yapmadan arttırmak istemiyorum. ama bir şekilde azıcık zorlandığım bir ağırlığı 4 tekrar bile yapsam diğerinden daha etkisi oluyor gibi. nasıl belirlesem ağırlığı bilemedim.

2- ağırlığın bir noktadan sonra artması mümkün değil gibi. kalkıp 200 kilo bile barbell curl yapılamaz sanırım. biraz ileri seviye insanlar ağırlık arttırmadan nasıl gelişim gösteriyor? etkisi oluyor mu?

3- bazı programlarda dumbell curl ve barbell curl birlikte oluyor. ikisinin de olmasının amacı ne? sadece birini 6 set falan yapsak aynı etkiyi bırakmaz mı?

 
1-evet. Mantiken bugün 50 kg ile 10 yaparken yarın 15 yapabiliyorsan guclenmissin demektir. Güç sadece 1rm ile olculmez.

Squat; 40-50 değil tabiki olay o kadar da değil. Yani hadi 20 olsun da 40-50 biraz fazla. Optimal nokta değil. Zaten insan sıkılır.

Quality over quantity, her zaman.

2-evet tabiki bir noktada duruyo. Ağırlık artiriyorlar ama minimal. Ya da tekrar artiyor. Misal ben durunca yüzde 10-15 kadar düşürüp tekrar geliyorum o noktaya.

3-vallaha çok spesifik şeyler bunlar. Daha bu noktada kafaya çok takmamak lazım. Ben o an canım ne isterse yapıyorum bu tarz biceps/tricepslerde. Vücut gelistirmeye katilmiyorsak bu kadar da önemi yok.

Bir program takip ediyormusunuz bilmiyorum da tavsiyem progressive overload yapan program takip etmeniz. Böyle sorulara gerek kalmiyor. Hele 30-40 tekrar squata.
  • logisticsmanager  (31.10.23 12:26:56) 
@logisticmanager squat'ı o kadar çıkabilmemin sebebi ağırlık bana göre hafif olması. o zaman max 20 tekrar çıkartabilecek kadar mı ağır kaldırmalıyım squatta?

progressive overload yapmam gibi. omzum sıkıntılı olduğu için bir süre sonra ağırlıkları pek arttıramıcam. onu merak ediyorum aslında. mesela dumbell press'te max 20-25 kg'ya çıkarım gibi. 25 olmayabilir bile. bu noktada gelişimi nasıl arttırabilirim merak ediyorum.

evin bir bölümünde çalışıyorum şimdi. squat için ağırlık var aslında ama rack olmadığı için goblet squat yapıyorum. onda da diğeri gibi ağır kaldırmak zor oluyor. sakatlanabilirim. o yüzden ağırlığı pek arttırmadan etkiyi arttırmaya çalışıyorum.
  • blackkmamba  (31.10.23 15:14:42) 
Ok evde olduğunu düşünmemiştim. Bu noktada malesef gelişim bir noktada duracak. Zaten hem omuz sakatligi hem evdeki max ekipman ile belli noktaya gelebilirsiniz.

Goblet squat iyi tabiki de bu tarz şeyleri hipertrofi yaparsiniz. 20 tekrar bence max ideal.

Gelisimi artiramazsiniz çok. Yani bir noktada duracaksiniz yapacak bir şey yok. Kötü bir şey de değil bu arada. 25 kg yeterli bence.

Yani bence omuz+evdeki ekipman ile bir noktada duracaginizi bilerek devam etseniz iyi olur. Çok kafaya takmayin şimdilik, bir programi takip edin. Olur da omuz sebebiyle kısıtlı olursaniz bu noktada yapacak çok fazla şey yok(doktor/fizik tedavi dışında).
Bu arada squat vs için de; misal bodyweight yapanlarda da gelişim durur çünkü bir yere kadar. Sonuçta 50 tane squat yapsaniz da onun bir güçlenme/kas gelisimi etkisi cok az.
  • logisticsmanager  (31.10.23 15:47:05) 
ağırlık arttırmadan tekrar ve set sayısını arttırarak hipertrofi artmaz mı? ben artar diye düşünmüştüm. bu aralar biraz deneme, tanım aşamasındayım. 3-5 hafta sonra ek ağırlıklar, ekipmanlar alıcam ya da salona gidicem. eve alacağım ekipmanlar yeterli olursa salona gitmem sanırım. yolda zaman geçiyor çünkü. ev konforlu geldi baya.

bir de ideal ağırlığı neye göre belirlemeliyim? şu an min. 8 tekrar çıkarmadığım ağırlığı kaldırmamaya çalışıyorum. ama bir şekilde daha yüksek bir ağırlığı 4 tekrar yaparsam da kaslar daha da büyüyor. o yüzden emin olamıyorum kaçla çalışayım diye.
  • blackkmamba  (01.11.23 15:00:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.