[]

Ev alımında para transferi

Tapuya gitmeden önce alıcı ilgili açıklama ile satıcıya parayı havale etse, ardından tapuda imzalar atılsa güvenli olur mu? Zaten halihazırda alıcı ve satıcı için tapuda randevu alınmış durumda.

Yoksa bloke çek kullanmak daha mı mantıklı? Bu durumda bloke çekin düzenlenmesi ne kadar sürer?


 
bizimkinde banka bu işi halletmişti. Yani biz bir kağıt imzalayarak şu kadar parayı şu kişiye havale edin dedik, tapuda imzadan sonra şube beni aradı gönderiyoruz tamam mı diye tamam deyince gönderdi.


  • giovanne  (30.10.23 09:14:54) 
- parayı siz gönderiyorsanız, satışın olacağın emin olmanız gerekli. dünyanın 1001 türlü hali var, satıcı tapuya gelirken hayatını kaybeder ve bu sefer varisleri bir araya gelemedikleri için satış olmaz falan. normalde olması gereken imza için tapuya 15-20 dk. önceden gidersiniz, bu arada siz müşteri temsilcinize önceden para transferi için talimat bırakırsınız, tapuda buluşunca temsilcinizi arayıp talimatı gerçekleştirmesini söylersiniz.

- bloke çek en fazla 1-2 saate hazır olur, belki 1.000 lira gibi masrafı olur size; fakat ben satıcı olsam, çek hazırlanırken şubede bulunmadığım çeki almam. siz alıcı taraf iseniz bunu mutlaka sorun, bazı insanlar bloke çeki sırf çek olduğu için kabul de etmeyebilir.
  • malheiros  (30.10.23 09:15:22) 
Bloke çeki sabahtan bankayla görüşüp hemen ayarlayabilirsiniz. Ama her iki tarafın da o bankada hesabı olmalı sanki.
Açıklamalı havale sizi sıkıntıya sokmaz, hakkınızı arama noktasında işe yarar diye anlatılıyor hep.

  • abbabaabbaababbabaababbaabbabaab  (30.10.23 09:21:20) 
Bu işin en güveniliri bloke çek. Kendinizi riske etmeyin. Ama biraz masraflıydı ben ev alırken. Yine de risk almaya değmez. Çeki birkaç saat içinde hazırlamıştı yapı kredi.


  • nuevo  (30.10.23 09:45:56) 
ben kredili kullanmıştım. kredinin hariç kısmını tapu görevlisi alışveriş tamam mı dediğinde atmıştım. önce satış tarafının imza atmasını beklemiştim. o imzayı atınca parayı hemen göndermiştim. kalan kısım için de bankaya gittik orada benim hesabıma yatırdılar öyle attım


  • kablelvuku  (30.10.23 10:08:17) 
Ben bu sene ev sattım, normalde bloke çek kullanma taraftarıydım.

Evi sattıgım kişinin parası a bankasındaymış ben de a bankasından hesap açtım.

Para bana gelecek diye bekliyorum gelmedi, tapuda şerh vardı onu sormak için birlikte girdik sanıyorken satış içinmiş, tapudaki kadın para işleminiz tamam mı dedi ben de hayır dedim, evi alacak kişi cep telefonundan direkt parayı gönderdi, aynı banka olduğu için de arada kredi de kullanmadıgı için para anında bana geçti, ben yine de emin olmak adına banka uygulamasından çıktım tekrar login oldum, parayı görünce imzayı attım çıktım.

Burada dikkat edilecek husus alıcı ve satıcı aynı bankada olmalı yoksa eft işlemi uzayabiliyor, ikincisi de parayı gönderecek yani evi alan kişi eft limitlerini bankadan yükseltmeli, günlük transfer limiti 100.000 TL ise evi aldıgın kişiye para gönderemez, bu yüzden limit ve aynı banka işini halledince imza atarken fast gibi para anında geliyor.
  • liberal  (30.10.23 10:56:40) 
Bloke çek, alıcı ve satıcıya güvence verir, işlem son derece basit ve tutarı da makul. Bankada çalıştığım zamanlar bu şekilde ev ve araba alım satımı yapan müşterim, alıcı için talimat hazırlatırdı. Bloke çek aklın yoludur.


  • mahsus mahal  (30.10.23 11:06:55) 
En makul yol devletin güvencesindeki "tapu takas sistemi"dir. Devlet bankaları aracı oluyordu bu işe, belki özeller de başlamıştır.

Ama tapuda gerçek alım satım tutarını göstermiyorsanız, kalan en güvenli yol bloke çek ya da imza anında eft/havale.

Tapudaki imza anından önce yollanan para alıcı için riskli, imzadan sollanan para satıcı için riskli.
  • John Bloor  (30.10.23 11:17:44) 
Esasen en güvenli metod alıcının güvenilir bir 3. kişiye parasını emanet etmesi ve tapu devrinin ardından o kişinin satıcı hesabına parayı aktarmasıdır. Buna benzer bir uygulama aşağıda var:

www.ziraatbank.com.tr

Gel gelelim pratiğe. Türkiye'de hemen hiçbir tapu devri gerçek bedelinde yapılmadığından bu iş çalışmıyor.

İlk söylediğin yöntemle 3 ayrı ev aldım, sorun yaşamadım. Arada kurumsal bir emlak firması da varsa işlem daha güvenli oluyor. %100 güvenli mi, tabi ki değil. Bloke çek tarzı uygulamalar konut alıcısını daha güvenli duruma getirir tabi ki.
  • Lethe  (30.10.23 12:54:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.