[]

işveren i maaş alamadığım için dava etme hk.

merhaba, mühendis olduğum için bir müteahhit firmasına ihaleli bir iş için noterden taahhütname vererek saha mühendisi olduğuma dair evrak aldım. 3 ay boyunca sigortam yattı ancak ben bu işten hiç para alamadım. Şimdi işten noter aracılığıyla istifa ettim ve sgk dan çıkış yapılmış.

Sgk dökümlerini göstererek avukat aracılığıyla bu işverenden maaş almadığım için tazminat davası açabilir miyim? Açsam kazanır mıyım? Sigortam asgari ücretten yatırılmış ancak devletin belirlediği mühendis maaşı üzerinden alacağım tutar hesaplanır mı?


 
Ücret alacakları 5 yıllık zamanaşımına tabidir yani tabi ki ücret alacağınızı talep edebilirsiniz. Dava açmadan önce arabuluculuk yoluna gitmek zorunlu. Bu işçilik alacağı davası. Siz ücret almadiginizi, işveren ödediğini ispat edecek. Kazanmamaniz için bir sebep yok. Mahkeme ücret konusunda sizin beyanınizla bağlı olabilirdi eğer işveren davayı kabul etseydi ama o ben asgari ücret verdim vs diyecek muhtemelen. Mahkeme de işinizle alakalı sendika ve işçi örgütlerine yazı yazarak ücret araştırması yapacak. Devletin kendi personeline verdiği maaşın bununla bir alakası yok. Özel sektordeki rakamlar esas alınır.

Ben asgari ucretten daha fazla para aldım ama primlerim asgariden yatırıldı bunun da düzeltilmesini istiyorum diyorsanız bu sefer açacağınız dava prime esas kazancın tespiti davası, bunda arabuluculuk yoluna gitmek mümkün değil, çünkü davalı iki tane, biri işveren diğeri SGK. Fakat bu davayı açmadan önce SGK'ya başvurmak gerekiyor . Bu iki davayı beraber de açabilirsiniz ya da işçilik alacağı davası sonlandiktan sonra da, beklemek daha mantıklı olur zira bunda zamanaşımı yok.
  • sanguine  (26.10.23 15:45:06) 
çok teşekkür ederim, en kötü asgari ücret üzerinden hesaplanacak anladığım kadarıyla. Primde görünen o çünkü.

Peki ben başlangıçta arabulucu üzerinden istediğim rakamı teklif edebilir miyim?
  • bu yolun yolcusu  (26.10.23 15:59:03) 
Avukata danışırsanız o da biliyordur ancak sizin de aklınızda olsun nitelikli işçinin asgari ücretle çalıştırılması hayatın olağan akışına aykırı kabul ediliyor mahkemelerce. Bunla ilgili emsal kararlar var, kendiniz de bir bakın.

Yani sizin sgk kaydınızdaki meslek kodunuz mühendis veya alakalı yönetici ya da teknik pozisyonda bir meslekse asgari ücret için de ayrıca itiraz edebilirsiniz.
  • akhenaten  (26.10.23 16:10:21) 
Ek olarak firmanın sgk primlerini eksik yatırması yüksek idari para cezası var ve olası sgk teşviklerini yok ediyor bu ceza. Arabulucu sürecinde bununla da tehdit edebilirsiniz


  • fistikthecat  (26.10.23 16:10:36) 
Üstte yazilmis ancak onemli oldugu icin altini cizeyim tekrar. Siz maas aldiginizi ispat etmek zorunda degilsiniz, isveren maas verdigini ispat etmek zorunda.Elinizde is teklifi yada soylesme varsa her sekilde o parayi alirsiniz


  • turkuaz  (26.10.23 18:09:30) 
hocam sizin verdiğiniz taahhütnamede veya müteahhitin idareye verdiği anahtar teknik personel taahhütnamesinde sizin branşınızdaki asgari ücret ile çalışacağınıza dair bir ibare olabilir. veya bir maaş da yazabilir. benim eski çalıştığım işlerde verdiğim taahhütnameler bu şekildeydi. dolayısıyla siz davanızı açın, sigorta asgari ücretten yatmış dediğiniz 11bin ise zaten oradan işveren hata etmiş durumda, maaşınıza gelince de inşaat mühendisi asgarisi olarak davada size bilirkişi maaş belirleyecektir.


  • malheiros  (26.10.23 20:27:56 ~ 20:28:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.