[]

abd'nin kamu projeleri

abd tarihinde serbest piyasa nedeniyle özel sektör başını alıp yürüdü ise,
yani karını artırmak isteyen şirketin önü açık.

peki hükumet projelerinde başarı nasıl sağlandı ?
tam örnek veremiyorum ama, belki manhattan projesi... yani amaç kar olamıyorsa...

hükümet projelerinin temel motivasyonunu ne oluşturuyor ?

 
hukumet projeleri genelde koltuk sahibi politikacilara bir sonraki secim dongusu icin bagis yapacak sirketlere yarar ihale uzerinden.


  • hot potato  (25.10.23 20:51:34) 
@ahm1 @hot @anl..
Mesela NASA, yatsin diyorum, salla basi al maasi yapsin, neden cok iyi is cikariyor ?

  • WithWorth  (25.10.23 21:26:49) 
Silahlanma yarışı, Soğuk Savaş etkisi var.

Güçlü olmak zorundasın. Almanya bilimiyle, teknolojisiyle Avrupa'nın içinden geçti. Türkiye sınırına geldi.

ABD de SSCB ile silahlanma ve uzay yarışına girdi. Yarış bilimi, üretimi tetikledi.

Nasa'nın çalışmaları teknoloji olarak dönüyor. Bu da para olarak dönüyor.
  • dissendium  (25.10.23 21:35:11) 
Abi bahsettiklerin su islerinde fatura kesen memur değil ki adamlar yatsın.
Bahsettiğin projelerde calisanlar belki de sinifinda en iyisi, kariyer isteyen, başarı isteyen adamlar. Zaten oralara salla başı diyen adamlar girmiyor.

Türkiye için de aynısı. Birçok yerde dandik insanlar dolu. Ama bazi noktalarda harbiden çalışmak isteyen bir sürü insan da var.

Yani olay devletle alakalı değil insanla alakalı.
Ülkesini en çok seven isini en iyi yapandiri benimsemis bir sürü insan var.
  • logisticsmanager  (25.10.23 21:44:39) 
Adam kayirma, memleketcilik, particilik, rusvet ve gorevi kotuye kullanmanin daha az olmasi. Adaletin nispeten topluma daha fazla sirayet etmesi, isini kotu, eksik yapmanin bir bedelinin olmasi bence onde gelen sebeplerden.

Amerika ozelini bilmiyorum fakat ornegin almaya'da devlet veya herhangi bir kamu kurumu isini aksattigi anda bireysel olarak dava acabiliyor ve hakliysan amasiz fakatsiz, karsindakinin gucune bakilmaksizin hakkini alabiliyorsun. Bu da kurumlarda calisanlarin isini daha az savsaklamalarina sebep oluyor.

Mesela, nasa'da salla basini al maasini yapamazsin cunku yoneticin zaten buna izin vermez, o da bi uste hesap veriyor cunku, hiyerarside kimse kimseyi kollamiyor, bu bizim adamimiz, bu bilmem kimlerden muhabbeti yok. Bireysellesmis toplumun avantaji bunlar. Herkes kendi ardini kollamakla mesgul, bunun da bir ayagi isini duzgun yapmaktan geciyor.

Munferit olaylar elbette ki vardir fakat oradaki munferit olay bizde genele yayilmis durumda, herkes isini savsaklarken sen isini duzgun yapmaya calisir ve yapmayanlari uyarirsan, dogrucu davut oluyorsun, isleyen carka comak sokan oluyorsun, sivriliyorsun. Gunun sonunda ne yasa ne de toplum bilinci seni korumuyor.
  • bosver nicki  (25.10.23 21:51:19) 
Çünkü 657. Yani bizdeki "hayat boyu garanti memurluk" konsepti yok. Mesela öğretmenler her yıl sözleşme yenilemek zorunda. Doktorlar bir kaç yılda bir sanırım. Haliyle kalite yükseliyor. Bizde ise osmanlı ve bizans ekolünden gelen -cumhuriyetin de değiştirmediği- devlete kapağı atmak konsepti var. bence çürüme burdan başlıyor.


  • mesuta  (25.10.23 23:05:59) 
ilk defa logistics +1 :)
nasayla 657li veznedar kıyası yaptığın anlaşılıyor gerçekten
nasayla tusaş'ı, roketsanı, havelsanı kıyasla. 2sinde de çalışkan insanlar var

bir de adam kayirma, particilik, rusvet ve gorevi kotuye kullanma deyince amerika 1. sırada gelir, sadece kendi ülkelerinde değil türkiyede ve dünyada bile rüşvet skandalına karıştı kendi devlet&özel sektör ortaklığı (bkz lockheed olayı)
  • lambırcek  (26.10.23 01:09:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.