[]

psikoloji deneyi

bir psikoloji deneyi vardı adını unuttum. bir odaya 10 kişiyi alıyorlar. ve zil çalınca ayağa kalkmalarını söylüyorlar. sonra odadaki 1 kişiyi çıkartıp yerine başkasını alıyorlar. yeni gelen kişi bir şey bilmiyor. tekrar zil çalınca 9 kişi ayağa kalkıyor ve yeni gelen kişi de onlara uyup ayağa kalkıyor. bu tekrarlanıyor. sürekli 1 kişi çıkıp 1 kişi giriyor. en sonunda odadaki son 10 kişi ilk konuşmayı duymamış insanlardan oluşuyor. ancak zil çalınca herkes ayağa kalkmaya devam ediyor. bu deneyin adı neydi?




 
Şunun gibi mi?
youtu.be

Buradan hareketle bulursunuz sanırım, social conformity experiments başlığı altında herhalde.
  • orient blue  (25.10.23 12:29:20) 
OpenAI'a sordum.

"Bahsettiğiniz deney, "Bilişsel Çürüme Deneyi" olarak bilinir. Bu deney, sosyal psikolog Solomon Asch tarafından 1951 yılında yürütülmüştür. Asch, insanların grup baskısı altında gerçeği inkar edebileceklerini veya yanıltıcı bir çoğunluğun etkisi altında kendi algılarını değiştirebileceklerini göstermek istedi.

Deneyde, bir grup insan aynı yanlış cevabı verirken, bir kişi (gerçek katılımcı) yanıtı doğru veriyor gibi davranıyor. Bu, deneklerin gözlemlediği yanlış cevaplardan sonra bile gerçek katılımcının kendi yanıtlarını grupla uyumlu hale getirmeye başlamasına neden oluyor. Bu, sosyal uyum ve grup baskısı kavramlarını incelemek için önemli bir deneydir."
  • amuzende  (25.10.23 12:39:40) 
@orient evet o video. belki akademik bir şey değildir bilemedim. ama olması lazım sanki.

@amuzende chatgpt sallıyor biraz ya :D bilişsel çürüme deneyini sallamış. asch deneyi benzer ama tam olarak değil
  • hknty  (25.10.23 13:39:47) 
maymunlu bir deney vardı o geldi aklıma. bir grup maymunu bir odaya koyuyorlar. odada bir merdivenin üstünde bir muz asılı. bir maymun muza yeltendiğinde diğer maymunlara soğuk su püskürtüyorlar. en sonunda hiçbir maymun muza yeltenmiyor. asıl maymunlardan birini yeni bir maymun ile değiştiriyorlar. yeni maymun muza yeltendiğinde diğer maymunlar yeni maymunu durduruyor (dövüyorlar). yeni maymun da bir süre sonra muza yeltenmemeye başlıyor. diğer maymunları da tek tek değiştiriyorlar. en sonunda komple yeni maymunlardan oluşan bir grup oluyor. hiçbiri muza yeltenmiyor.


  • inheritance  (25.10.23 14:57:13) 
Conformity deneyi. Solomon asch yapmisti diye biliyorum ben de ilk olarak. Benzerini cok sevdigim youtube kanali Vsauce da yapmisti zamaninda

youtu.be
  • gibicibicis  (25.10.23 23:00:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.