[]

kiracı sorusu

kiracı 2017 kasım sonunda taşındı, ev memlekette olduğu için babam ilgileniyordu. yaşlı başlı adam kira da çok komik kaldı diye dedim artık sen karışma ben ilgileneceğim kiracıyla konuştum ve eylül 2023 itibariyle 600 olan kirayı 1600 yaptım.

babam sağolsun küçük yer eş dost tavsiyesiyle taşındı diye kontrat falan yapmamış. bu durumda ben ağustos 2023 tarihli yeni bir kontrat yapsam bu kontrat geçmişte oturduğu ayları kapsar mı yoksa sıfırdan 10 yıllık süre mi başlatır?

avukat bir arkadaş sorun olmaz sıfırdan kontrat yap tahliye taahhütnamesi de al, istersen bir sene sonra çıkarırsın dedi, yine de ikincil bir fikir almak istedim. bazı yerlerde yeni kontrat olursa süre sıfırdan başlar tarzı şeyler okudum çünkü.

işin bilenler ne dersiniz?

 
Hukukcu değilim, ama bu konularda az çok bilgim var. hukukcu arkadaşlar gelene kadar nacizane fikir verelim;

şifaen de olsa kiralama kanunen kabul ediliyor, yazılı bir şey şart değil. o tarihten itibaren kiracı oldukları ispatlanabiliyorsa (şahit, fatura, abonelik vs) büyük sıkıntı olmaz.

yeni kontrat ile 10 yıllık süre sıfırdan başlar +1

ama kanuna uygun şekilde geçerli bir taahhütname alırsanız o zaman tahiye yapabilirsiniz. kiracılık süresini ispatlayabiliyorsanız, 5 yılı geçtiği için emsal kira isteyebilirsiniz kanunen.

kiracıdan çok sıkıtınız yoksa kirayı güncellemeyi teklif edin, kanunlardan bahsedin, yasaların sizden yana olduğunu hatırlatın.
  • John Bloor  (24.10.23 11:26:01) 
Kiracı salak değilse tahliye taahhütnamesi imzalamaz.

Yeni sözleşme bir ihtimal o da gelecek 10 sene rahat olsun diye. Ama onu da imzalamayabilir çünkü 4 sene daha rahat.
  • logisticsmanager  (24.10.23 14:14:00) 
kontrat olursa süre sıfırdan başlıyor, geçmişi kapsamaz.


  • rakicandir  (24.10.23 16:28:59) 
eve girdiği tarihi içeren kontrat yapabilirsiniz
burada maksat düzgün kira vermesi mi yoksa evden çıkartmak mı

bence bunlarla uğraşmak yerine
ocak ayında 2000 (eğer o bölge için yükske bir rakam değilse) yapın, sonraki seneler enflasyona göre artış isteyin

burada önemli olan babanızın maddi durumu ve kiracının kazancı/evin değeri
yaşlılar yardım olsun diye böyle yapıyor, saygı göstermek lazım
  • bir soru sorcam  (24.10.23 16:32:00) 
Öncelikle 10 yıl değil, 12 yıl. Teknik detaylar var, anlatması uzun. Merak ediyorsanız okursunuz.

* Evet yeni sözleşme yaparsanız, 12 yıl yeniden başlar.

* Tahliye taahhütnamesi alırsanız, eliniz güçlü olur. Ancak evli ise eşinden de imza almanız lazım. Noterden yaptırabilirseniz daha güzel olur.

* Kira sözleşmesinin yazılı olmasına gerek yok, sözlü de olur. Üstüne abonelik vs. aldı ise, 5 yıl geçtiği için kira artış davası açabilirsiniz. 2017 + 12 yıl sonunda da çıkartabilirsiniz.

Emin değilseniz, adam akıllı bir avukat ile işlem yapın. Öncesinde konuşarak çözmeye çalışın.


.
  • kartallar yuksek ucar  (24.10.23 17:44:02 ~ 17:45:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.