[]

AKP - CHP - MHP

sevgili siyasetle ilgilenen güzel insanlar size bir kaç sorum olacak cevap verirseniz çok sevinirim.

- tek başına iktidar için %kaç oy gerekli?

- diyelimki seneye akp: %35, chp: %25, mhp: %11 oy aldı. akp tek başına iktidar olabilir mi?

olamadığını farzedersek ( çünkü tek başına iktidarın %sini bilmiyorum ) chp + mhp koalisyon kurabilir mi?

teşekkürler.

 
koalisyon konusnda, akp-chp anlasamaz ya da akp mhp anlasamaz ise doğal olarak chp mhp koalisyonu olur.


  • bryan fury  (02.07.10 23:22:51) 
yanılma ihtimalimi göz ardı etmeden (utandım bir an hukuk bilgimden) konuşmak isterim ki meclisin 2/3'sinin oyunu alabilmek gerek, yani (bkz: güvenoyu). dolayısıyla partinin topladığı oy miktarı ve kaç milletvekili sahibi olduğu önemli şeyler. direkt olarak %33.5 gibi rakamlar net ifade edemiyor.

koalisyon için de öncelikle en yüksek milletvekiline sahip partinin başkanına cumhurbaşkanı tarafından hükümet kurma görevi verilir, eğer başarısız olursa (güvenoyu alacak miktara ulaşamazsa) bu hak el değiştirir tabi.

(bkz: anayasa hukuku)
  • yurdum insani  (02.07.10 23:24:35) 
% lik oyla m.vekili sayilari arasinda direkt bir baginti yok. yani %40 altinda kalirsa kesin cogunluktan duserler olmuyor. yine de yaklasik deger %40 civari yanilmiyorsam. yani akp %40'in altina duserse o vakit cogunlugu kaybedebilir.
bunun direkt belli rakamlari olmamasinin sebebi oy alinan sehirlerdeki m.vekili sayilari. ornegin kucuk bir ilde chp %30 aldi, akp %60 aldi 2 m.vekilini de akp cikartti (ki bunun ornekleri cok) o vakit chp'nin turkiye ortalamasi uzerinde seyreden oy orani yani %30 manasiz bir hale geliyor.
dedigim gibi %40 yaklasik deger ama kesin bir deger degil.

koalisyon olur mu? olsa nolur? dsp, mhp, anap koalisyon yaptigina gore herkes herkesle yapabilir. bdp bile katilabilir aralarina...
  • entrapmen  (03.07.10 00:37:58) 
hemen cevaplayayım ama bağımsızlar bdp nin rakamlarının yüksekliği sebebiyle bu konuda çok etkili. verdiğin oranlarla biryere varılamaz.
%9 veya %8 lerde kalsa aritmetik çok hemde çokl farklı olur. sen biraz daha tahmin yaz ki ben sana kaç sandalye yazayım.

  • meraklı  (03.07.10 02:01:10) 
verdiğin rakamlarla
akp 297
chp 166
mhp 56
bağımsız 31
milletveklili çıkarır fakat verdiğin bu rakamlara ne kadar güveniyorsun ve ne istiyorsun bilemiyorum.

bu tabloda tek başına bir akp hükümeti çıkar ayrıca.
  • meraklı  (03.07.10 02:11:16) 
güvenmek değil sadece oy oranları nasıl değişiyo onu öğrenmek istiyorum. yani bdp'yi de dikkate alırsak herhangi bi partinin tek başına iktidar olması için yüzdelik dağilım ve oran nedir. tabiki biliyorum şehirden şehire, milletvekili sayısına göre değişiyo ancak ana krıterler neler?


  • 0dy  (03.07.10 02:43:44) 
şehirden şehire değişmesi gibi faktörleri bir kenara bırakırsak şöyle bir özet var.

birinci parti il bazında ve dolayısıyla türkiye bazında diğerlerinden çok daha fazla milletvekili çıkarır. küçük bir örnek verelim. mesela, %34 akp %31chp alsın. diğer partiler 14 - 6 -8 -4 gibi puanlar alsın.yani 3 parti barajı geçsin. aradaki %3 lük fark hiç yoksa 60 milletvekili olacaktır. temel olay barajı geçen parti sayısı ve birinci parti olmak. örnekte 3 parti baraj üstü fakat bdp'nin de muhtemel 22-27 milletvekili çıkarma potansiyeli var. burada işler biraz daha karışık aslında.

bu noktada birinci parti olmanın yanı sıra bağımsızların m.vekili çıkardığı yerde etkinsen ki bağımsız olarak seçilmek çok zor, sandalye sayın fırlıyor. tam olarak matematikle ifade edemiyorum ama dediğim gibi birinci parti bu sistemde diğerlerinden avantajlı.

bir örnek vereyim,
akp %36
chp %31
mhp%16
sp %5
dp %4
bdp+bağımsızlar %6 ise aşağıdakine benzer bir meclis izleriz tbmm tv'de.

akp 259 - chp 178 - mhp 85 - bdp+bağımsızlar 28. ve koalisyon hükümeti çıkar gibi. ama bdp+bağımsızlar akp'ye güvenoyu verirse akp tek başına iktidar olur.
gerçek şu ki cumhurbaşkanı ilk olarak birinci parti başkanına hükümet kurma yetkisi verir ve dehşet pazarlıklar döner. bdp+akp ya da mhp+akp çıkarsa şaşırmak saçma olur. hatta çeşitli partilerden 5-10 milletvekili daha 1.yıl dolmadan parti değiştirebilir rüzgara göre.
akp başaramazsa chp+mhp düşünebilir. ki muhtemeldir. dileğim olmamsıdır o ayrı ;)
  • meraklı  (03.07.10 03:43:28) 
mhp kursude akpye saldirip chp yakin duruyor ama icraatlara gelince akpyle ortak hareket ediyor denebilir. cumhurbaskanligi secimine bakarsaniz daha iyi anlarsiniz ne demek istedigimi.
bu durumda bence akp-mhp koalisyonu olacaktir. chp 1 donem daha muhalefette kalir.

  • de jure  (03.07.10 10:32:32) 
akp ilk geldiginde 38 küsür aldı, kendisi kurdu. diger oy dagılımları onemli asıl. ona göre bakılır kurabilir mi kuramaz mı diye. chp mhp az alsınlar (15 ler gibi) kurar, ama chp 30 alırsa kuramaz milletvekili yuzunden.
ben 2. akp hukumetinin kuruldugu secimlerden önce demiştim toplam 3 kere tek başlarına gelecekler diye. gandi eger iyi çalışırsa bu dedigim olmayacak ki memnun olurum. cunku adam 46 küsür mü ne aldı, gene biseyler verir, azalsa da oranını korur.

  • hubble  (03.07.10 20:09:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.