[]

Tescil konusu

Merhaba,
ben (tamamen örnek olarak) oxygen.com alan adını alsam, oxygen isminde bir tescil olduğundan dolayı sıkıntı yaşayabilir miyim? Bu şekilde almak istediğim domain'in isminde hem ülkemizde, hem de uluslararası olarak tescil yapılmış. Domaini alma amacım tekrar satmak.

Özel bir isim olsa bu durumda olan bir alan adını almam ama (ingilizce) sözlükte geçen bir kelime olduğu için, bu durumda belki sıkıntı olmuyordur diye sormak istedim.

edit: başlık düzeltildi

 
alan adını alma konusunda sıkıntı yaşamazsınız. ancak sonrasında marka sahibi icann'a başvurarak alan adının kendilerine geçirilmesini isteyebilir. tabi marka sahibi istedi diye hemen hak devri olmaz, sizin kötü niyetli bir kullanımınızın olduğunu (örneğin markayı karlayacak veya marka değerini düşürecek bir site olması -örneğin erotik siteler gibi) ispatlaması lazım. ayrıca örneğin alan adını satın alıp sonrasında marka sahibine çok fahiş bir fiyatla satmaya çalışırsanız da bu durum kötü niyet olarak değerlendirilebilir. bu şekilde satın alıp sonradan marka sahibine satma niyetiniz varsa bunu yapabilirsiniz, ama karşı tarafa "siz almazsanız şöyle yaparım, böyle site açarım" gibi tehditvari sözler söylememeniz lazım.

dipnot: patent ve marka ayrı şeylerdir. bu konunun patentle hiç alakası yok. hatta marka hukuku ile de alakası yok. alan adları kendine özgü bir alan.

edit: yukarıda verdiğim bilgi eksikmiş. bir alan adını tekrar satmak üzere satın almak da kötü niyet olarak değerlendiriliyormuş. o yüzden marka tescili olan bir alan adını alıp satmaya çalıştığınızda sıkıntı yaşayabilirsiniz.
  • shadowfollower  (19.10.23 09:39:50 ~ 11:38:14) 
domain tescili ile marka tescili iki farklı konu.

Domain boşsa satın alabilirsiniz.

Ama eğer o domainle bir faaliyete girerseniz, atıyorum trendyol.net diye bir site aldınız. Trendyol.co aldınız ya da. Bunu boşsa alabilirsiniz.

Ama trendyol.net üzerinden türkiye'de e-ticaret faaliyetine başlarsanız, marka tescili trendyol'da olduğu için aynı kategoride rekabete aykırılık olduğundan sizin o markayla devam etmenize izin verilmez.

Gibi gibi karışık konular yani.
  • anten  (19.10.23 13:43:19) 
Teferruatlı bir konu. Hukuki danışmanlık almanızı tavsiye ederim.


  • doharkoman  (19.10.23 15:19:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.