[]

chrome vs gibi market store'larda neden reklam engelleyiciler var?

tüm karlılıklarını engelliyor tamamen zararlarına ama 10 senedir de mağaza da var. nedeni nedir bunun? store kurallarına aykırılık olmadığı için mi yasal




 
bazı engelleyicilerle Google'ın anlaşması var, google reklamlarını engellemiyorlar. yani engellemek bir kenara dursun hatta fonluyorlar bile.


  • elvan abeyiylegezse  (16.10.23 16:07:06 ~ 16:08:15) 
dijital reklamciligin ilk zamanlarinda bircok buyuklu kucuklu reklam altyapisi sunan firmalar cikti. bunlarin amaci buyuyen reklam pastasindan pay almakti. google da bunlardan biri. ama google in asil amaci uzun vadede, simdi olmasa da ilerde, bu pastadan en buyuk payi almak. bunun icin de en mantikli strateji biraz garip ama dijital reklamciligi zorlastirmak ve karliligi yok etmek. boylece kucuk firmalar, ya da potansiyeli yuksek ama finansal olarak guclu olmayan firmalar batacak, piyasadan cekilecek. cunku bu firmalar google icin hem potansiyel bir tehdit, hem de kucuk de olsa aldiklari her pay bunlardan onlarcasi bir araya geldiginde google icin hareket alanini kuculmus oluyor. bu donemden sadece google gibi uzun sure kar elde edemese de varligini surdurebilecek sadece guclu firmalar kalacak. adblocker yazilimlarina izin vermek de bu stratejinin bir parcasi. piyasa yeterli olgunluga gelince yavas yavas storedan engellenmeye baslanacaktir bu yazilimlar.

google gibi firmalar sektorde kucuk ve potansiyelli firmalardan cekinirler, cunku bir zamanlar google da oyle bir firmaydi ve ne olabileceklerini cok iyi bilir. ya satin almalarla erken zamanda bunyesine katar (ornegin youtube), ya da piyasadan silinmelerine neden olacak sekilde piyasayi ve fiyatlari dizayn ederler. bu durum agrasif piyasanin normali hali yani.
  • emrahday  (16.10.23 16:28:36 ~ 16:37:42) 
microsoft'un zamaninda ve halen neden windows ve office programlari icin korsani bu kadar serbest birakmasiyla benzer cevaplar verilebilir. adblocker chrome markette olmasa, alternatifler hemen cikacaktir ki brave giderek populerlesen bir tarayici olmaya basladi bile adblockeri uzantiya gerek kalmadan built-in saglamasi ve yine baska birkac privacy ozelindeki sebeplerle. chrome su an tum adblocker uzantilarini engellese benzer alternatifinin cikmasi ve internet explorer surecine girmesi bence kacinilmaz. yani ilk sebep market dominasyonu.

diger en onemli sebep hiz. reklamlar ve pluginler web sayfasinin yuklenmesini yavaslatiyor. mesela ben brave browser kullaniyorum reklam yuklemesinden kurtarilan sureyi hesapliyor, cok uzun suredir kullanmamama ragmen 10 saat civari zamanimi kurtarmis gozukuyor. bu stat bildigim kadariyla bu 15-30sn'lik reklamlari kapsamiyor emin degilim, sadece sayfa yuklemesinden kazanilan vakti gosteriyor olmasi lazim.

baska bir konu yasak kulturu. bir yerde yasak baslarsa oradaki bagimsiz gelistiriciler de baska yerlere kaymaya baslar, google bagimsiz gelistiricilere bu kadar destek verirken boyle bir seyi yapmasi yine kendi ayagina sikmak olacaktir ayrica yasaklarin internet alemindeki negatifligi farkli bir konu.

sonuc olarak google'in kisa vadede reklam engelleyicileri kaldirmasi karli gozukebilir fakat uzun vadede intihar etmesi demek bugun icin. ne kadar uzun olabilecegi de tartismali bu dedigimiz uzun vadenin. reklamlari direkt izleyeceksin, mecbursun demek yerine optimizasyonunu ve sayfa yukleme hizina yatirim yapmasi cok daha akillica.
  • gule gule  (16.10.23 16:37:42 ~ 17:07:07) 
teknolojik olarak eklentinin geliştirilmesini engelleyemez, ancak store'dan kaldırır kurulumu zorlaştırır, daha önce bunu denemek için chrome da bir takım engeller koymaya kalkmıştı ve ortalık yıkılmıştı, tabii bu ortalık yıkıldı durumu kişinin nerede durduğu ile alakalı biraz, bu tür eylemlerden, tartışmalardan son kullanıcı genellikle haberdar olmaz, email listelerinde, forumlarda, issue'lar altında tartışılır, az biraz meraklı kullanıcı bloglardan chrome bizi gözetliyor, gizliliğimizi ortadan kaldırıyor vb. yazılara denk gelir. bu yazıları okuyanlar sağda solda paylaşım yapar falan.

eğer chrome o kararı uygulasa idi direk reklam üzerinden değil, tarayıcının kendisi üzerinden (abonelik, kullanma, kurumsal anlaşmalar) para kazanan rakipleri (opera, firefox, ie, brave etc.) bu değişikliği uygulamayarak bir kısım kullanıcıyı kendisine çeker.

kaldı ki eklentinin kullanım oranı, o browser'ı kullanan kişi sayısı düşünüldüğünde oldukça düşük.

zararlarına dediğin doğru ancak kar'dan zarar, 10 milyon değilde 9 milyon dolar kazanıyor saatte, bunu da telafi edecek başka yöntemler deniyorlar, kimi reklamlara izin veren direk tarayıcının içinde gelen reklam engelleyici, mevcut engelleme yöntemlerini atlatacak yeni yöntemler vs. örn. engelleyicilerin engelleyemediği reklamların sebebi aralarındaki anlaşma değil, reklamın geldiği kaynak ile içeriğin geldiği kaynağın aynı olması, gelen verinin reklam yada içerik mi olduğunu belirleyemiyor.
  • selam  (16.10.23 17:09:56) 
muazzam cevaplar. elinize sağlık, ufkum oldukça açıldı hiç böyle düşünmemiştim bu konuyu


  • avatar is back  (16.10.23 19:03:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.