[]

Elektrikten anlayanlar- ampül titremesi ve kapattığım halde yanık kalması

Koridordaki aydınlatmada çok ilginç bir problemle karşı karşıyayım,
Evde uzun bi koridor var ve iki tane ışık bağlı.
Bu ışınlardan ikisi de aynı tuşla yanıp sönüyor, aynı birbirinden bağımsız değil, aynı hattalar.
Bu ışıkların iki tane açma kapama tuşu var, bir koridorun bir ucunda diğeri diğer ucunda. Ama hani anahtar konumu açık ya da kapalı kalmıyor, bir kere basıyorsun, iki ışık da yanıyor. Bir kere kada basıyorsun iki ışık da sönüyor, yani sabit bi açık kapalı konumu yok. Anahtar hep aynı konumda kalıyor.

Ve led ampül taktığımda ışıkda titreme oluyor. Anahtar düğmesine bastığım anda ışık ilk başta olması gereken parlaklıkta yanıyor ama mili saniye içinde biraz sönül bi ayara gelip titreme yapmaya başlıyor.
Işığı kapatmak için anahtara dokunduğumdaysa ışık yine bir anlığına yanması gereken parlaklığa çıkıyor sonra sönüyor.
Ve işin garip yani aşağıda linkteki tarzda bir ampül taktığımda tuşa bassam da basmasam da ampül hep hafif yanık bi şekilde kalıyor. Yani söndüremiyorum. Aslında kapalı konumdayken bile elektrik gidiyor yani lambaya, çok garip.
image-ikea.mncdn.com

Sizce problem nedir? Yaşayan var mı? Elektrikçiye erişimim biraz sınırlı.

 
Hocam sizin anahtarlarınızda büyük ihtimalle anahtarı gece görebilmeniz için yanan ledler var. yani ışığı söndürünce anahtarın üzerindeki led yanıyor. normalde led olmayan ampülleri o küçük enerji aydınlatmadığı için görmüyorsunuz, ama led takıp ışığı kapatınca led ampülünüz de azıcık yanıyor. siz anahtarı açacaksınız ve anahtarın arkasında yukarıda anlattığım devreye değil, sadece ampüle giden yere kabloya bağlayacaksınız. bunları yapmadan önce sigortaları kapatın. ve daha sonra da anahtar üzerindeki ışık yanmayacak. eski nesil bu tip anahtarlar led ampüllerle böyle çalışıyor ne yazık ki.


  • malheiros  (15.10.23 21:54:41 ~ 21:55:24) 
Hocam benim anahtarımda ışık yok. Ama anahtar bi değişik, açık ya da kapalı konumu yok.

Hani bundan 10 sene 20 sene önce apartmanlarda, apartmanın merdivenlerinin ışığını yaktığınız anahtar hani siz basınca geri yenine düşer ya. Açık kalmaz, siz basınca 0 konumuna geri döner direk ama merdivenlerin ışığı yanar hani. Benim koridor ışığımda o şekilde. Bu sistemin adını bilmiyorum. Bulup size adını söyleyeyim olmadı. Anlatabildim mi bilmiyorum.

Bir de bu ışıkları iki anahtar kontrol ediyor. Tek değil. Anahtarların biri koridorun bir ucunda diğeri öbür ucunda.
Aynı apartmanın merdiven ışıklarının mantığı yani.
  • zimbirik  (15.10.23 22:25:39) 
vavien diyorsunuz, fakat ona nasıl müdahale edersiniz bilemiyorum. sizin o anahtarlardan birinde herhalde faz direkt ampüle bağlanmış olduğu için az yanılı kalıyordur o zaman. evin tesisatını bilmiyorsanız ona siz müdahale etmeyin, elektrikçi çağırın.


  • malheiros  (15.10.23 22:49:59) 
Peki ben ampülün fazla nötürünü değiştirip bağlasam normale döner mi sizce?


  • zimbirik  (15.10.23 22:56:42) 
bilemiyorum, yanlış yönlendirmek istemiyorum.


  • malheiros  (15.10.23 23:05:05) 
hocam yanlış hatırlamıyorsam özellikle vavien hatlarda elektrik hatları birbirine paralel geçtiği için basit bir kapasötir yapısı oluşturuyor. öyle olunca da elektriği kesseniz bile bu kapasitör yapısı led ampulleri besleyecek kadar akım oluşturabiliyor. led değil, eski tip ampul kullanırsanız sorununuz çözülür muhtemelen (daha kalıcı bir çözümü kendiniz yapamazsınız büyük ihtimalle). yanlış bilmiyorsam kaliteli led'lerde buna karşı bir önlem de oluyordu, farklı led lambalarla da deneyin isterseniz.


  • shadowfollower  (16.10.23 08:38:08) 
tesisatınız vavien ama anahtarlarınız vavien değil. kapı zilleri benzerinde bir anahtar takılmış anladığım kadarıyla ve ben böyle bir uygulamayı uzun zamandır görmedim. muhtemelen anahtarlar eski olduğu için üzerinde yük tutuyor, bu sebepten ötürü lambada yanma yapabiliyordur. anahtarları vavien anahtarla değiştirirseniz durum çözülür. tabi daha önce de yazıldığı gibi içinde ışık olmayan lambalardan almanız lazım. hatta en çok kullandığım model olan legrand önerebilirim. legrand ürünlerinde çerçeve ve anahtar ayrı ayrı satılır alırken dikkat edin.

bunu da şöyle yapabilirsiniz. elektriği kesip iki taraftan da kabloları sökün. sonrasında fazı tespit edin ve faz kablosunu vavien anahtarda L girişine veya şebeke işareti vardır oraya bağlayın. diğer iki kabloyu da 1 ve 2 yazan yere bağlayın sırası önemli değil. sonrasında ikinci anahtarın olduğu yere gelin. elektriği açın ve orada da fazı tespit edin. aynı şekilde fazı L bölümüne bağladıktan sonra diğer kabloları 1 ve 2 yazan yerlere bağlayın. iki taraftan da kontrol edil düğmelerin doğru çalışıp çalışmadığını. eğer sadece tek taraftan kontrol edebiliyor veya bi taraftan açmadan diğerinden açamıyorsanız fazı yanlış yere başlamışsınız demektir buna göre tekrar bağlayın.
  • bravoteam  (16.10.23 11:35:07) 
Vavien değil sistem, lüks evlerde ve otellerde filan olur bu tür sistemler. sigorta panelinde bir sürü röle olur, lambaları bu röleler açar kapatır. Sadece koridorlarda değil her lambada kullanırlar ve bana hep saçma ve gereksiz gelir.

siz o butona her bastığınızda röle on off / yapar sırayla, yükske ihtimal ile bu lambayı besleyen rölede bir bağlantı hatası var ya da rölede bir kaçak söz konusu.

Buldum, darbe akım anahtarıymış resmi adı;

www.elektrix.com

Bir elektrikçi panonuza baksın ve sizin lambayı açıp kapatan röleyi bulup kontrol etsin. Hatta röleyi panodaki diğer bir röle ile değiştirip sistemi tekrar deneyin.
  • John Bloor  (16.10.23 11:53:42 ~ 11:54:10) 
Sorun çözüldü, burada durması için yazayım,

Benim bu anlattığım sistem aynı zamanda ayarlıymış. Yani ayarlı ampüllerle kullanılması gerekiyormuş.
Ben de zaten ikeanın ayarlı ampülleriyle deniyordum ve bu sorunu ikeanın ayarlı ampülleriyle yaşamıştım.

Sonra çok daha kaliteli bir ayarlı ampül aldım. Artık sorun yaşamıyorum.
  • zimbirik  (17.10.23 10:49:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.