[]

İsrail - Filistin/Hamas

1960'lardaki İsrail - Arap Devletleri savaşını devamını tanıklık ediyoruz sanırım. İkinci savaşa geçiyor ciddi ciddi.

Ara ara gerilim oluyordu ama 3-5 güne azalıyordu. Şimdi İran atarlı giderli açıklamalar söz konusu Lübnan Hizbullah'ı arada gerilime dahil oluyor.

Harbi harbi bunu savaş olarak kabul edebilir miyiz ve durum daha ne kadar kötü olabilir?

 
artık doğrudan savaş olmaz, ülkelere çok maliyetli bir yük, onun yerine vekalet savaşları var

amerikanın ukrayna üzerinden rusya savaşı

iranın çeşitli örgütler üzerinden israili sıkıştırması gibi
  • freebird5406_2  (15.10.23 15:31:03) 
Tabi ki de savaş ama şu fark var. Hamas denilen yapı tam anlamıyla devlet halini almamış bir Filistin hükümeti zaten. Askeri özellikte taşıyor malum.

Yine Filistin toprakları BM tarafından da tanınıyor Çin tarafından da Rusya tarafından da.
Bir de batının yüz yıllardır huyudur ki,
.taraflara çözüm için söz verir, .kritik ve olay çıkması muhtemel hususları ortadan kaldırmaz,
.yerine göre olayları yatıştırır,ama kesin çözüm sunmaz.
.ve bu diplomatik fasid daire(!) bu döngüyle böylece devam eder.

İran'ın geçmişine bakılırsa İslam adına hiç bir gayrimüslim ülkeyle savaşmışlığı yoktur. Geçmişte Ahmedinejad'ın bir açıklamasında:
- biz olmasaydık abd buralarda rahat hareket edemezdi.. türünden açıklaması var. Ve yine son saddamın devrildiği Irak-ABD Savaşı'ndan sonra ABD bölgeyi İran'a teslim etti. Irak halkına batı eliyle verilecek olan o sözde özgürlük gelmedi ve aksine halk daha beterini yaşadı.

İran burada görünürde Filistin'e destek verse de ben olaya biraz daha şüpheyle bakıyorum. Şu süreçte Türkiye'nin bölgede etkin olması hiç işine gelmez.

Daha kötü senaryo ise ABD'nin bölgede daha çok askeri olmak yerine diplomatik olarak temas halinde olması planları vardı yakın zamandaYine gemilerle geldiler ki İsrail devletinin buna çok ihtiyacı vardı.
Ayrıca bölgede diğer Arap ülkeleri ile "normalleşme çabası" vardı. Suudlar bunu şimdilik askıya aldı.
Kendi yönetim kademelerinde sorunlar, netenyahu hükümetine bir çok eleştiri zaten mevcut.

Gazzeyi artık istedikleri gibi dümdüz ederek ve istedikleri kadar kan döktükten sonra kendi iç sorunlarına da bir süre sonra mecburen döneceklerdir.
Yine de bu son olaylar Filistin devletinin kurulmasını daha da hızlandıracaktır. Hamas ise farklı bir isim alabilir veya dönüştürülebilir.

Abd' in yaklaşan seçimleri ve diğer iç sorunları derken Orta doğu, Çin, Rusya ve hatta Avrupa'ya ayar verme çabası, Ukrayna'ya olan maddi desteği, artık kendisinin diğer ülkeler tarafından eskisi gibi dinlenmemesi, neredeyse 20 yıllık süre harcadığı Afganistan'dan yenik ayrılması asla eski gücünde de olmadığının göstergesi.
Tarihine baktığımızda ise tek başına girdiği hiç bir savaşı kazanamaması, gücünü kendi çalışması ile değil de medya, sömürgeleri ve Hollywood filmleri yoluyla sağladığının göstergesi.

Her filmin sonunda da yazan ise:
- the end -
  • diyecevaplandı  (15.10.23 16:36:39) 
israilin el altından desteklediği büyüttüğü hamasın saldırısıyla filistini tahliye ettirdi işte haması bahane edip. tiyatro her şey. olan insanlara oluyor


  • ShadowOfMoon  (16.10.23 11:51:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.