[]

İnançlı olmayan biri için haram/helal yerine ne kullanılır

evet inançlı olmayan biri için bu kavramlar yerine ne konulabilir. ahlak?

mesela işinden istifa eden birinin işten çıkartılmış gibi gösterilip işsizlik parası alması inançlı birine o para haram diye anlatılırken inançsız birine nasıl/hangi kavramlarla anlatılabilir.


 
doğru ile yanlışı ayırt edebilme yetisine vicdan diyoruz ama bu günlük hayatta çok kullanıldığı için kelimenin gücü düşük kalıyor

adaletli değil denebilir ahlaki değil denebilir
  • freebird5406_2  (11.10.23 16:46:47 ~ 16:48:32) 
etik/etik değil


  • inheritance  (11.10.23 16:47:00) 
Dogru yanlis
Ahlaki ahlaki degil
Etik etik degil
insani insani degil

Yapilan sey haksiz yere para almak, hile yani.
  • duyurukullanıcısı  (11.10.23 17:10:04) 
eger turkse haram, gunah ifadesi kaliplasmis sadece islami bi kavram degil. mesela hasta, yavru bi kedi gordun "ayy gunah" diyebilirsin. sevmedigim bi kullanim ama terim olmadan kullanim icin ornekti


  • mess  (11.10.23 17:13:44) 
kul hakkı, karma

o para milyonlarca vatdanşın vergileriyle karşılanıyor
sen de o kişilerin hakkına girmiş oluyorsun şeklinde
harcadığın bütçe kadar eksik sosyal yardım yapılacak ya da para basılacak
  • bir soru sorcam  (11.10.23 17:13:49) 
Helal, haram kavramları özelleşmiş kavramlar. Bunların bir karşılığı yok, örneğin domuz eti yemek de aynı kavramla, haram diye ifade ediliyor ancak böyle bir konuyla alakası pek yok. Haram dinen yasak şeyleri tanımlıyor. Bir şeyin "kötü" olması için dinen yasak olması gerekmiyor. Bilakis, inançsız insanlardan bazıları dinen serbest olan şeyleri de kötü bulabilir.

Bunun yerine ne anlatmak istiyorsanız onu anlatacaksınız.

Örneğin istifa etmiş birisinin kendini işten çıkarılmış gibi göstermesi sizin bakış açınıza uygun olarak yanlış, karaktersizce, uygunsuz olabilir.

Bu kişiye "o parayı hak etmedin diyebilirsiniz. o para hakkın değil, o parayı alman doğru değil, bu yaptığın yanlış, bu yaptığın hatalı, hiç doğru değil, çok yanlış, usulsüz, etik dışı ya da başka birçok şekilde meramınızı anlatabilirsiniz.

Neden bu kadar arada kalmış hissettiniz bu konuda anlamadım.
  • akhenaten  (11.10.23 17:36:48) 
Yasal, yasa dışı.

Etik, etik değil meselesi çok kişisel, helal haram kadar genel bir kanuna bağlanmıyor, havada kalıyor.
  • kesmekes laleler  (11.10.23 18:35:47) 
Kul hakkı dersin o da biraz dini cevap gibi ama insanın hakkı da denir.


  • mikahakkinen  (11.10.23 19:08:43) 
İnançsız birinde helal ve haram kavramı olmaz bu kavramlar İslami mefhumlardır inançsız biri belki etik kavramına göre hareket edebilor ki o da değişken bir konu ahlaki temeli oturtacak bir kaide olmadığı için değişkenlik gösterebilir.


  • doharkoman  (11.10.23 21:20:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.