[]

Gazze'den canlı yayınlar

Youtube'da canlı yayın ile gazze'nin bombalanmasını gösteren bir çok yayın var. farklı açılardan, dünden beri devam ediyor bu yayınlar.

bir kaç dk'da bir bombalar düşüyor. gece karanlığında ise şehir aydınlanıyor tam anlamıyla. çok korkunç.

yorumlar aktif kimi yayınlarda. insanlar zevkten dört köşe, heyecanla izliyorlar. ama bazı yorumlar insanlıktan çok uzak.

bu insanlık dışı değil mi? savaş suçu olmuyor mu bu? festivalde bir çok insanı öldüren hamas yüzünden filistin'e yapılan bu saldırıya onay verebiliyor muyuz? asıl şunu merak ediyorum, hamas ile filistin farklı kavramlar değil mi? tüm şehrin hamas destekçisi olduğunu düşünmek yanlış sanki?

savaşlar hep korkunçtu, hala korkunç. dünden beri israil yüzlerce sivilin ölümüne sebep oldu. bazı hesaplar ölen insanların, enkaz altında kalanların fotoğraflarını paylaşıyor. israil'e yakınlık duyanlar bu ölüleri görünce mutlu oluyorlar. bu nasıl iş?

sözlükte de filistin bunu haketti diyen entry'ler yüzlerce favori almış. aksini düşünenler ise linçlenmiş.

ben mi yanlışım bu konuda? dediğim gibi, hamas'ın yaptığı terör faaliyetleri, filistin halkının bu denli bombalanmasını, elektrik-su kesintisi ile halkı yok edilmesini haklı çıkarır mı? siviller isterlerse şehri terk edebiliyorlar mı?

 
Hiçbir sivilin öldürülmesi sebep ne olursa olsun haklı değildir. Benim kafamda bu olay halen oturmadı, 11 Eylül nasıl ki amerikanın politika ve savaş sıkılaşması için bir bahane olduysa bu durumda bana İsrail'in Filistin'e saldırması için açılan bir yol olarak görünüyor, tabii ki gerçekleri biz asla bilemeyiz.


  • mirty  (10.10.23 17:33:46) 
dünya kurulduğundan beri bu böyle. herkes kendi açısından değerlendirir. savaş zaten haklı olanın değil güçlü olanın kazandığı bir durum. teoride israil bombalayacağı yerleri önceden bildiriyor veya hamas'ın roket fırlattığı noktaları bombalıyor. prtikte bu ne kadar doğrudur bilmiyorum.


  • orpheus  (10.10.23 17:40:53) 
evet kolektif olarak halka roket atmak, suyunu kesmek, halkın diktiği geçimini sağladığı zeytin ağaçlarını da kesmek savaş suçu fakat bu dediğin sadece kağıt üstünde ve bunu kimin uyguladığına göre değişiyor


  • freebird5406_2  (10.10.23 17:47:56) 
tr'de su anda bir arap nefreti var gocten dolayi o yuzden milletin israil tarafinda durmasi normal.

simdi sen kendini adamlarin yerine koy, birisi senin evini bassa, yakin akrabalarini oldurse, kacirsa, eziyet etse vs. Ne yaparsin? Adamlara cicek mi yollarsin yoksa peslerine dusup yok etmeye mi calisirsin? Yok etmeye calismak insanlik sucu mu yoksa nefi mudafa mi?

su anda yasanan olay tamamen "filler tepisir, cimler ezilir" bu arada diger arap ulkeleri nerde, neden izliyorlar? Su anda ustlerine bomba yagdirilanlar arap degil mi?

Yaw bu araplar.. neyse..
  • cooperr  (10.10.23 17:59:23) 
Savaşların görünürdeki askeri ekonomik siyasi nedenlerinden daha başka temelinde her zaman inanç/din vardır. Kim, kimi seviyorsa kendisini ona yakın hisseder veya onu destekler.

Devletler arasında hukuka uygunluk genelde menfaat paylaşımı ortak olduğunda oluyor diğer türlü her şey gerçekte güçlü olanın istediğine göre şekil alır. Birinci ve ikinci dünya savaşlarından sonra diğer devletler halsiz ve kendi yatalarını sararlarken uluslararası her tür ilişki, emperyalizm görevini İngiltere'den devralan ABD merkezli şekillendi.

Evet, savaşta çocuk, yaşlı ve silah kullanmayan kimseler öldürülmez. Öldürülmemeli. Müslümanların yanı sıra az da olsa israilin şu an yaptıklarını desteklemeyen ve bunu eleştiren yahudileri de görüyoruz medyada.

Olayları sadece bir anlık, senelik veya 10 yıllık olarak değil, tarihe uzanan yönüyle incelemek lazım.
diğer yandan arzı mevud gerçekleştirmeye yönelik Yahudilerin kitabında yazılı olanlar da bu olayların ana sebeplerindendir. bölgede kendilerinden olmayan ve her tür nefes alana neler yapılacağı kitaplarında yazılıdır.

Dahası, geçmişte İsrailli bakanlardan birinin: bu savaşı bitirmek istiyorsanız Tevrat'ı değiştirin.. türünde açıklaması her şeyi özetliyor.
  • diyecevaplandı  (10.10.23 18:16:02 ~ 18:39:38) 
Savaş böyle birşey. İki taraf ta insanlıktan çıkıyor.
Bu son olayda sivillere karşı böyle büyük ve pratikte bir kendilerine de yarar sağlamayacak saldırı yapan Filistin tarafı daha suçlu.

  • parka  (10.10.23 18:49:57) 
burada birde gazze ile filistin ayrımı yapmak gerekli, gazze filistin'e ait bir yer değilmiş gibi duruyor buradan bakınca, eğer filistin / batı şeria yönetimi gazze'yi sahiplenmiş olsa idi, o kısımdan da saldırılar olur veya şu anda batı şeria'dan roketler israil tarafına ateşlenmiş olurdu, destek gelirdi veya diğer ülkelerden cihatçıların geçişleri için kapılar açılırdı bişiyler olurdu.

sanırım gazze şehri kendi başına biraz, filistin'e ait bir pasaport taşımıyorlar sanki öyle olsa batı şeria'ya taşınırlardı. hamas orada komple devlet gibi olmuş, baksana ordu kurmuş, silah üretmiş, plan yapmış.

filistin derken fisiltin'i bir toprak bütünü olarak mı bir devlet olarak mı ayırdığın önemli.

sanırım gazze'de kendini filistinden ayrı tutuyor, zira batı şeriadan destek gelsin derdi, onun yerine diğer cihatçı müslüman örgütlere çağrı yapıyor.

elektirik yok, su yok, yemek yok, ilaç yok, şehire giriş çıkış yok, bir yandan o yayınlarda gazze'de şehirin kenarından israil'e roketlerin atıldığını da görüyoruz. bir tek sen ben değiliz ki, o videoyu çekende, israilde görüyor, o bölgedeki insanlarda görüyor.

anladığım kadarı ile gazze şehrinde yaşayanlar hamas ile bir fikir ayrılığında görünmüyor.

insanlık suçu mu? bu da tartışılır, kimisi israil'e nazi oldun dedi, kimisi net bişi demedi, UN tam olarak net bişi demedi mesela, zaten zor olan durum daha da zorlaştı, acil ihtiyaçlara izin verilmeli. türkiye de bişi demedi henüz, aman sakin olalım arkadaşlar bi durun yaw zaten ortam gergin dedi.

her iki tarafında birbilerine yıllar içerisinde yaptıkları ayrı ayrı vicdana sığacak şeyler değiller.

edit: gazzedeki halk hamas ile fikir ayrılığında değil gibi dedim ama fikir ayrılığında olsa ne olacak, silahı yok bişiyi yok, nasıl dirensin zaten. hamasa karşı eylem yapsa hamas git buradan diye pankart taşısa vurular onu hemen. gazzeden bağlanan amca haması destekliyor mesela.
  • selam  (11.10.23 01:47:33 ~ 01:56:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.