[]

İsrail-Filistin savaşı

Bunun sonu nereye varır sizce, yani misal birkaç ay sonra ne konuşuyor oluruz tahminen?




 
100 yildir bitmeyen dava simdi de bitmez. israil hamas'i sindirir, bir süre sular durulur. birkac seneye yine baslar.


  • sir gawain  (09.10.23 19:21:44) 
Bana sanki bu defa Gazze'yi düzlemeden bırakmayacaklar gibi geliyor bunu engelleyecek hiçbir şey yok gibi çünkü. Yani bu noktada olabilecek en uç destek İran desteği olur ama o zaman da daha da sarpa sarar sanki işler.


  • Bir ben var benden şurada  (09.10.23 19:26:19 ~ 19:27:47) 
açıkçası hiçbir fikrim yok. hizbullah müdahil olursa iran'ın da çekildiği bölgesel ve korkunç bir savaşa dönebilir ama şimdilik gazze dümdüz olacak gibime geliyor. orada israil'e uzun süre direnebilecek bir güç bence yok. özellikle kara operasyonunda israil de kayıplar verir ama isterlerse gazze'yi dümdüz edip orada canlı bırakmayabilirler maalesef. yapacakları da o gibi sanki.


  • mark greg sputnik  (09.10.23 19:28:28) 
gazze'de hareket eden her seyi vururlar havadan. kara harekati yapmadan buyuk ihtimalle butun meskun mahalleri yikarlar.


  • duyulmasi gerektigi kadar  (09.10.23 20:00:38) 
Cumartesi günü olanlara bakılırsa açıkça ölmeyi göze alan Hamas bu son İsrail'in bombalamalarını ve verilecek kayıpları da düşünmüştür.
Tamamen uzun süreli bir plan ve eylem günü bile rastgele seçilmemiş.

Düşünüldüğünün tersine saldırının planlayıcısı olduğu düşünülen İran'ın da haberinin olmama ihtmalini bazı yorumcular da belirtiyor. İşin içine Hizbullah girerse ortalık daha fena olur ve İsrail'i oldukça zorlar.

İsrail de zaten olumsuz ekonomik durum, netenyahuya ve hükümete olan eleştiriler uzun süredir vardı.
Kendi seçimleri de yaklaşıyor.

Ayrıca saldırının hemen öncesinde İsrail'le diğer ortadoğu ülkelerinin normalleşme çalışmaları vardı.Suudi Arabistan bundan çekildi.Devamını diğer çevre ülkeler de sürdürürse bu Filistin ve Hamas'a ayrıca her tür daha çok yardım demektir.

Ayrıca ABD nin öncülüğünde planlanan (Çin'e alternatif) Hindistandan başlayan ve Arabistan ve İsrail üzerinden geçen ticaret yolu çalışmaları da şimdilik sekteye uğradı.

Zamanla "iki devletli çözüm " olasılığı daha da artıyor gibi.
başta Türkiye olmak üzere Rusya, Çin tarafından da belirtiliyor bu husus.
Ve Yahudilerin hepsi siyonist anlayışta değiller. Kendi meclislerindeki komünist Parti'nin bile hükümetin bu yöndeki uygulamalarına eleştirileri mevcut.

Bunca olayın içinde konuşulmayan şeylerden biri Yahudilerin kitabında, kendilerinin vaad edilmiş topraklar için neler yapabilecekleri aslında ayrıntılı olarak yazıyor.

Hal böyleyken diğer yandan evanjelistlerin ve diğer yabancı kaynakların Armageddon, İslam kaynaklarında Melhame-i Kübra denilen büyük savaş ayrıca gelecekte vuku bulacak.
  • diyecevaplandı  (09.10.23 20:02:55) 
her zaman ilk 1-2 hafta aşırı gündem olur, sonra unutur önümüze bakarız orası kesin. ukrayna rusya savaşı hala sert şekilde devam ediyor ama aylardır haber bile olmamaya başladı. bu da öyle olur. onun haricinde iki ülkenin de küresel ticarete etkisi olmadığı için etkisi daha az olur. yok tahıldı yok gazdı vs etkileri olmaz.

ukrayna-rusya gündemden düşsün diye yaptı diyenler var, israil'in bölgedeki tüm arap ülkeleriyle pozitif ilişkiye girmesine bağlayan var, yeni hindistan-israil ticaret yoluna bağlayan var. bana abd'nin altından kalkamadığı enflasyon ve borç krizi için atılmış adım gibi görünüyor (tabi bunun için savaşın en az bir kaç hafta çok sert devam etmesi gerekir).
  • avatar is back  (09.10.23 20:06:46) 
bazı ekonomistler bu savaşın tamamen planlı olduğunu hatta özellikle amerikan ekonomisinin kötü gidişiyle ilişkilendiriyorlar.
Tabi 3 dünya savaşı vs. söylemleride var ama onlar ayrı.

İsrail tarafı bunun eskisi gibi bir saldırı değil artık bir savaş olduğunu söyledi, benim düşünceme göre uzun süre gündemde kalacak bir konu olacak , özellikle iranıda bir şeklide savaşa dahil ederlerse daha farklı bir boyuta gelebilir.

Sonuç olarak, kısa bir gündem olmayacak ancak, ne kadar derin olacağı ve genişleyebileceği konusunuda zaman gösterecek.
  • Rao  (09.10.23 20:58:57) 
baris festivalinde yuzlerce, evet yuzlerce genci tarayarak oldurdu hamas. bazilarina tecavuz, bazilarina iskence....akil alir gibi degil, ozellikle filistin meselesinde dunyada hakliligini savunan filistin'e cok buyuk darbe oldu. bu saatten sonra gazze diye biryer kalacagini sanmiyorum. muhtemelen zorla misir'a goc ettirecekler.


  • monicapp  (10.10.23 15:39:42) 
Büyük ihtimal bağımsız Filistin devleti kurulacak. İsrail bu defa zor durumda. Dünyayı ve Filistin konusunu takip edenler bilir İsrail ilke defa dünya genelinde bu kadar tepki görüyor ve ilk defa İsrail'e karşı bağımsız Filistin'i destekleyen ülkeler var üstelik bu ülkeler Rusya, Çin gibi büyük güçler ve aynı zamanda BMGK üyeleri. Bu konu Türkiye'de bu kadar gündem olmadan öncesinde İsrail'de iç karışıklıklar yaşanıyordu ki durum hala duzelebilmis değil. Filistinlilerin elinde beş bin civarı İsrailli esir var ayrıca kuzeyde Hizbullah ve Gazze'de yeraltı sığınakları var İsrail'in işi bu defa çok zor. Muhtemelen Gazze şeridinin kuzey kısmını tamamen ilhak edecekler ama öyle görünüyor ki nihayetinde bağımsız Filistin devleti kurulacak.


  • doharkoman  (19.10.23 03:57:26) 
iki kenan halkının bitmeyen çatışması ve toprak kavgasını izliyoruz. akraba ikisi de. dinleri farklı sadece. birbirilerine zulmedip öldürüyorlar. birbirlerine karşı çok kin ve nefret dolular.

bu kavga bitmez. çünkü aralarında çok derin ayrım oluşmuş.

Türkiye'nin izlediği politika takdirimi kazanmıştır. tarafsızlık en iyi politikadır.
  • Leonardo~Da~Vinci  (19.10.23 10:35:24 ~ 10:37:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.