[]

Sayisalcilara homojenlik sorusu

1kg badem
1kg findik
2kg aycekirdegi
1kg antep i

Hicbir kuruyemis birbirinin uzerine gelmeyecek kadar genis bir tepsiye yerlestirdim ve karistirici ile karistirmaya basladim. Karistirici normal bir hiz ile ezmeden kuruyemisleri karistiriyor

Butun hepsiyi gorebilecek sekilde 6 tane yuksek cozunurluklu kamera yerlestirdim ve goruntu isleme yontemleri ile su komutu girdim

- bademlerin hepsi bir tarafa toplandiginda karistiriyici durdur!

Karistirma islemini sonsuza kadar surdurebilecegimizi varsayarsak bademlerin bir araya gelebilme ihtimali var midir?

 
Sonsuzluktan bahsediyorsak var. Maymun ve daktilo ile yapilan bir benzetme vardı bununla alakalı. Sonsuza kadar daktilonun tuşlarına rastgele basan bir maymun, o rastgelelik içinde tüm edebi klasikleri hiç harf hatasız yazabilir diye. Sonsuzluk öyle bir kavram çünkü :)


  • nundu  (09.10.23 13:58:22) 
Bence yok. Karıştırıcı konumları sürekli değiştiriyor. Belirli bir saniye için bir araya gelmiş bademler bir sonraki saniyede dağılacaktır.


  • dissendium  (09.10.23 14:08:21) 
karistiricinin bir kurali yoksa ve rastgele(bu ayri bir konu) karistiriyorsa, bademlerin bir araya gelebilme ihtimali vardir.


  • gule gule  (09.10.23 14:24:23 ~ 14:25:07) 
olaya sonsuzluk kavramı üzerinden bakarsak vardır. sonsuz bir zamanda sadece bademler de değil, sonsuz bir zamanda tüm kuruyemişler birbirinden net olarak ayrılabilir de.

maymun-daktilo benzetmesi tam olarak bunun için. ya da pi sayısının sonsuza giden basamakları içinde bütün sülalenizin telefon numarasını, tc kimlik numarasını bulabilirsiniz.
  • kibritsuyu  (09.10.23 14:30:52) 
pi örneğinden gidersek ilk 10 milyon basamakta benim tc kimlik numaramın 6 hanelik kısmı ve telefon numaramın 9 hanelik kısmı var örneğin. Telefon numaramın sadece 1 hanesi eksik :D ve bu sadece sonsuzluğun 10 milyonluk kısmı. Evet, teorik olarak bademlerin de hepsi bir araya gelebilir.

Bu arada pi'nin 10 milyonluk kısmı için; introcs.cs.princeton.edu

edit: alan kodu girmeyince numaramın hepsi de varmış :D
  • akhenaten  (09.10.23 16:07:23 ~ 16:10:34) 
BEnim ne tc ne telefon çıktı. Gizli bir bireyim hattızatında.


  • godless frog  (09.10.23 18:25:27) 
böyle mevzulara ilgi duyuyorsanız richard dawkins'in kör saatçi diye bir kitabı var. tübitak çıkarmıştı ama hala var mıdır bilmiyorum, başka yayında vardır belki.


  • kibritsuyu  (09.10.23 20:51:37) 
Karistiricini belirtmemissin.


  • dunal  (09.10.23 22:05:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.