[]

Bilgisayarımın nesi var?

İşletim sisteminden bağımsız olarak ekran donuyor, mouse hareket ediyor. Bazen ses loop'a giriyor. Windows doğrudan bsod veriyor. Bazı distrolar nadir donuyor. Bazen artifact verip düzeliyor, bazen 1-2 saniyeliğine takılıyor. ramlerin birini çıkartıp diğerini kullandım, ekran kartını değiştirdim çözüm olmadı.c state'leri kapattım yine çözüm olmadı. Bios bile güncelledim, termal macunumu bile yeniledim, psu'yu mu değiştirmem gerek?

edit akbayram: 9 yıldır temizlenmemiş psu'yu açıp temizledim. biraz toz çıktı ama düzeldi gibi. 2 gündür sorun yok.


 
Yakın zamanda ben de mavi ekran ve kaynağı bilinmeyen birkaç sıkıntıdan dolayı 10+ senelik bilgisayarımı bir elden geçirmiştim. Şimdi canavar gibi, hiçbir sorun kalmadı. Yaptıklarımı hatırladığım kadarıyla sıralayayım, belki yardımcı olur:

Statik elektriğe dikkat. Halıya basmadan, kediyi sevmeden, yünlü giymeden, bir el sık sık şaseye dokunarak yaptım aşağıdakileri.

Anakart pilini kafadan değiştirdim.

Disklerin sata kabloların anakarta giriş noktaları biraz gevşekti, diğer sata portları ise sıkıydı. Onları kullandım.

İki ram modülü vardı, 1. yuvada ve 3. yuvadaydı. 1'dekini 4'e, 3'dekini de 2'ye aldım. Yani ramleri kullanılmayan portlara yönlendirdim ve sıralamalarını değiştirmiş oldum, çift kanal özelliğini kullanmaya devam ederek. Bir de ipa'lı (izopropil alkol) kağıt havlu ile ramlerin sokete giren bakırlı kısımlarını sildim.

Evet arada kasanın toz temizliğini yapıyoruz ama, uzun yıllar sonucu bir yerlerde biriken ince toz sıkıntı olabilir. O yüzden kalın bir pipetle anakarttaki bütün portların, soketlerin içine güçlü bir şekilde üfledim.

Yıllardır klavye ve fareyi aynı USB2 portlarına takardım, tabi ki onları da kullanılmayan portlara yönlendirdim.

Ve bütün bunlardan sonra mavi ekrandır, kilitlenmedir, kapalıyken açılmamadır, vs. bunların hiçbiri kalmadı.
  • clia  (11.10.23 19:49:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.