[]

okb

35 yaşında okb olduğumu öğrendim, bir doktor arkadaşım söylüyordu aslında ama çok sallamamıştım. psikiyatriste düzenli gitmeye başladım ki aklımda hiç yoktu okb olduğum 5-6 seanstan sonra doktor da teyit etti.

sonra biraz araştırınca öyle filmlik değil ama kendi içimde temel belirtileri taşıdığımı gördüm belirli seviyede adhd dikkat eksikliği de var ama okb cidden varmış ya la...

özellikle yetişkinlikte nasıl yönetiyorsunuz bu mevzuyu? sonuçta obsesif olarak yaptığım şeyler beni başarıya götürmüş olabilir veya hatadan sakınıyor da olabilir ben nereden bileceğim neyin eksik neyin fazla olduğunu her durumda?

mesela bu yukarıda sorduğum soru tam bir okb sorusu.
garip valla.
:/

 
Okb kişilik özelliklerine sahip olmak, okb olmak veya okb kişilik bozukluğu çok ayrı şeyler. Obsesif kişilik özellikleri sokaktan dört insan çevirirsek üçünde ama az ama çok vardır. Bu normal.

Bir de yaşam dönemlerinde her insan böyle obsesif özellikler gösterebilir.

Kısacası bozukluk olabilmesi için yaşam uyumunuzu iş sosyal yaşantıda bozması, 6 aydan fazla yoğun sürüyor olması gerekir. Neyin eksik neyin fazla olduğunun cevabı modern psikiyatride genelde DSM denilen kriterler.

Bahsettiğiniz belki mükemmelliyetçilik de olabilir biraz. Bu da şema terapi diye bir ekol var. Onda yüksek standart şemasına sahipsiniz demektir.

Elbette bu şema size yarar sağlamış olabilir. Eğer siz ve çevreniz huzurlu, mutluysanız bir problem yoktur.
Ama çok fazla tükenmişlik, kaygı, rahatlayamama gibi durumlarınız varsa şikayetçiyseniz psikiyatri ve terapi doğru adım.
  • psmstc  (05.10.23 16:49:37) 
@psmstc +1 yanın obsesyonunuzun artık normal hayatınızı idame ettirmede sizi engellemesi okby tam uyan tanıdır.


  • mikahakkinen  (05.10.23 16:53:21) 
bırakın mail yazmayı bazen gelen bir maili açmam bile 2-3 günü bulabiliyor sadece mailin içindeki her durum için bir senaryo oluşturabilmek için
yani yes günlük hayatımı etkiliyor.

  • duyurukullanıcısı  (05.10.23 16:55:15) 
35'ine kadar büyük bir sorun olmadan geldiyseniz gerekli adaptasyonu sağlamışsınızdır. okb özelliklerinizin sizi başarıya götürdüğü, sakındırdığı tahmininize katılıyorum. bu özelliklerinizden eğlence çıkarmaya çalışın.
benim mottom:
benim duygularım yok obsesyonlarım vardır!
  • abbabaabbaababbabaababbaabbabaab  (05.10.23 20:41:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.