[]

tapuda ev alış işlemi nasıl oluyor? elden nakit vermek sakıncalı mıdır?

bankaya kredi için başvurduk, kredimiz onaylandı. yarın tapuya gideceğiz.

kredi hariç yaklaşık bir milyon tl vereceğiz. satıcı kişi aradı ve bu parayı elden nakit olarak verebilir misiniz, vergiden dolayı istiyorum bunu demiş. ama evi alalı 10 sene olmuş, vergi çıkmaz diye biliyorum 5 yılı geçtiği için.

burada sıkıntılı bir durum yok değil mi?
mesela araba satışında noterde hazır bekliyoruz, para hesaba geçince imzayı atıyoruz. tapuda da mı önce para sonra imza? alıp kaçacak hali yok heralde gerçi.

yani sıkıntı var mı yok mu onu da anlayamadık, belki de usul böyledir ama ilk defa ev alışverişi yaptığımız için sormak istedim.

@john, işte nasıl bi risk onu soruyorum. o 1 milyon tapuya ekleyemiyoruz, imkansız, zaten ucu ucuna yetişiyor paramız. o bi seçenek değil. ben riskini soruyorum aslında. yanyana beklerken biz parayı veriyoruz ve imza atmadan kaçıyor gibi bi senaryo mu risk yoksa bilmediğimiz başka bi risk mi var?

 
5 seneyi geçtiği için gelir vergisi çıkmaz +1

Ama tapu harcı yükselir o bir milyonu da eklerseniz. 1 milyon lira ile gezmek sakıncalı, tapuda bu şekilde alışveriş yapmak da sakıncalı. Bir sürü riski var, adam imza atmadan parayı verseniz size risk, adam parayı almadan imza atsa ona risk.

Bankadan bloke çek ile çözmeyi teklif edin, nasıl olduğunu uzun uzun yazmayayım kısa bir aramayla cevaplar bulursunuz.

Ama ben olsam tapu harcının yükselmesine razı olurum ve tam gerçek fiyatı yazarım tapuya, kredi harici tutarı da bankadan eft yaparım.

Adama ona vergi çıkmayacağını hatırlatın ve işlemi nakit yapmak istemediğinizi söyleyin.
  • John Bloor  (02.10.23 16:04:22) 
alcağınız kişinin eşine çocuğuna vb. yine banka aracılığıyla yollayın ücreti. 1m tl ekstra 40 bin tl tapu harcı çıkarıyor.


  • hayaletimsi  (02.10.23 18:08:21) 
tapuda size "para alışverişi yapıldı mı" diyecekler. ona evet diyeceksiniz. yapılmasa bile evet deniyor. böyle :)

sonuçta krediyle alınıyorsa satıcı parasını bankadan alacak. tapu esnasında parayı alamıyor yani. dolayısıyla kalan 1 milyonu da bankadayken göndereceğinizi söyleyebilirsiniz. bu arada tapuda satış bedelini "kredi çekilen tutar" dan daha düşük gösteremezsiniz. yoksa banka onay vermez. vergi de tapuda gösterdiğiniz satış tutarı üzerinden hesaplanır.
  • mr.goodcat  (02.10.23 18:27:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.