[]

alçıya bir şey katmalı mıyım?

evdeki bazı kapıların (ahşap) duvar ile kasasının arası boş. gözünü sevdiğimin ustası nasıl olsa üstüne pervaz çakıcaz, gözükmeyecek diye doldurma zahmetine girmemiş. pervaz da duvara tam oturmamış, arada parmağını sokacak kadar boşluk var. boya badana yapan usta da yandan alçıyla o parmak girecek yeri sıvamış.

şimdi kapıyı aça kapaya o sıvanan yerler kırıldı dökülüyor. dökülenleri alınca altının bomboş olduğunu fark ettim.

şimdi ben kapının pervazlarını sökeceğim. duvar ile kasa arası çok fazla boşluk ise pu köpük ile doldurup üzerini saten alçı ile düzeltip pervazı kasaya geri çakacağım. boşluk çok fazla değilse sadece sadece saten alçı ile sıvayıp düzleyeceğim.

ama bana öyle geliyor ki ben pervazı kasaya çakarken doldurduğum alçı yine kırılacak içeride.

böyle alçıyı kırılgan halinden kurtarıp sert, sağlam ama biraz daha esnek, kırılgan olmayan bir yapıya sokacak bir şey katmalı mıyım harcın içine?

 
derz / alçı bandı diye bir şey var. üzerine yapıştırsanız iş görmez mi?


  • inheritance  (02.10.23 09:07:55) 
bildiğim kadarıyla alçı bandı iki alçı panelin ek yerine ya da alçının duvar ile birleştiği yere çekiliyor, üstü de yine alçı ile sıvanıyor, zamanla paneller birbirinden ayrılıp çatlak görüntü vermesin diye.

benim çektiğim alçı, pervaza çekici vurur vurmaz ufalanıp dağılacak gibime geliyor. yani üstüne bant çeksem de altındaki alçı gevreyip ufalanırsa işimi görmez. alçıyı sağlamlaştırmak istiyorum.
  • kibritsuyu  (02.10.23 09:13:49) 
Alçı yerine kalekim kullansan abi ya da beyaz çimentoyla harç yapsan?


  • Mirket  (02.10.23 09:41:02) 
Fikir güzel, ama dikkat edilmesi gereken bazı şeyler var;

Eğer poliüretan köpük sıkılacak boşluklar fazlaysa, fazla köpük sıkılırsa eğer, kapının kasası esneyip kapının ayarını bozabilir. Kapı kapanmamaya başlayabilir, fazla boşluk varsa azar azar Sıkıp şişirin köpüğü.

Fazla köpük sıkmamak için boşluklara gazete kağıdı doldurup, sonra köpük sıkabilirsiniz.

Alçıya bir şey karıştırmaya gerek yok, karıştırılacak bir şey de yok zaten bildiğim kadarıyla. Ancak şöyle yaparsan belki dayanım artar, saten alçı ile sıva alçıyı karıştırırsan daha dayanıklı olabilir. İnşaatlarda karışık işlem yapıyoruz ama dayanımla alakalı değil.

Bant fikri güzel, bant sadece panel birleşimleri değil, her türlü derz boşluğunda ve köşe birleşimlerinde vs kullanılır.

Şöyle yapın;

köpük işini bitirin, ertesi gün köpük fazlalığını kesip kaba (sıva) alçıyı çekin, ertesi gün yeni çekilen alçı ile duvarın birleşim yerine bant yapın, sonra saten alçıyı çekin.
  • John Bloor  (02.10.23 10:16:05) 
köpükten sonra silikonla doldurup sonra üzerine ince bir alçı çekseniz nasıl olur acaba?
hatta silikonlu yüzeyi düzleştirebilseniz boya bile olur?

  • eksimeksi  (03.10.23 16:15:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.