[]

Bu kazada kim hatalı

2 şeritli yol, trafik lambasından kalktık gidiyoruz. Ben sol şeritteyim, kavşağa geldim ama sinyal vermedim ve düz devam ediyorum. Yanımdaki araç sinyal vermiş ki görmem imkansız ve aniden dönmek için önüme kırdı, ufak bir sürtüşme oldu. Soldayim diye dönmek zorunda mıyım, trafik işareti yok hangi şerit döner dönmez diye. Adam madem dönecek niye sağ şeritte?




 
Hayır solda dönmek zorunda değilsiniz ama o döneceği için sol sinyal verip, sol şeride geçip hatta sol şeridin soluna yanaşmak zorunda. Mevzuatta dönüş kuralı bu.

Sol şeritte olduğunuz için dönmek zorunda olmama hakkınız zaten dönüş yapacak aracı sağ şeritten geçme serbestliğiyle de korunuyor. Normalde aracın sağdan geçilmesi yasak, bunun serbest olduğu tek durum önünüzdeki aracın dönüş yapacak olması. Dönüş yapmayacaksan soldan gidemezsin çok absürt bir argüman olmuş eğer size bunu bu kişi söylediyse. Ayrıca iki şeritli yolda kavşağa gelseniz ya sağa ya sola dönmek zorundasınız o zaman bu mantığa göre :D

Edit: Ayrıca dönüş kurallarına uymadığı için bir aracın diğerinin önüne kırıp kazaya sebep olması çok yaygın bir kaza senaryosu. Bu senaryoda önünüze kıran araç bariz haksız. Zaten yanınızdaki aracın sinyalini göremezsiniz. Dikkatli olmak ayrı bir konu, yanınızdaki aracın kuralsız hareket edeceğini öngörseniz kaza olmayabilirdi ancak bunu öngörememiş olmak bir hata değil.
  • akhenaten  (29.09.23 09:36:17 ~ 09:51:00) 
haklı haksıza girmiyorum ama ben düz gideceğim halde sol şeritte kaldıysam dikkat ederim sağdakine dönerse diye. he sola dönecekken sağda kaldıysam da soldakine dikkat ederim üzerine kırmiyim diye yada elimi falan çıkarır işaret ederim sinyalimi göremez diye.


  • hobarey  (29.09.23 09:39:26) 
sağdaysa sol sinyal verdiğini zaten göremez. yani sola döneceğni bilemez. soldaysa sola dönecektir gibi düz mantık yapan insanlarla dolu bir ülke burası. haksız bariz o taraf. benim de benzeri oldu. sağdan gelip önüme kırıp sola girdi ben de sola giriyorken. tek şerit ama orası. kaza an meselesiydi.


  • ShadowOfMoon  (29.09.23 09:57:43) 
Karşı taraf haksız. Sizin geçişinizi kontrol edip uygun bir zamanda şerit değiştirip dönmekle yükümlü.

www.sbm.org.tr
  • kimlanbu  (29.09.23 10:28:34) 
Haklı olan sizsiniz ama bu çok sık yapılan bir şey o sebeple soldayken dönmeyeceksem biraz ağırdan alıp sağ şerittekinin hareketini görmeye çalışırım. İnsanlar çok sorumsuz çünkü.


  • Gradient_tabanlı_mor  (29.09.23 11:16:42) 
sağdan sola dönülür mü yav. siz haklısınız. öyle bir trafik yok.


  • bohr atom modeli  (29.09.23 12:12:44) 
Sola dönmeyecekseniz sizin solda ne işiniz var?

Diğer kişi düz gitmeyecekse veya sağa dönmeyecekse onun sağda ne işi var?

Bana kalırsa ikiniz de mantıksız yerlerdesiniz ama kaza hali olduğu için kanunen siz daha haklısınız gibi duruyor.

Çarpan kişi büyük ihtimalle çakallık yapıp sağa geçti ve o psikoloji ile hızlı davranmak istedi. Sizin için de bu solda zaten döner, ben de peşine hemen döneyim dedi ama sizin düz gitmeniz arkadaşı trollemiş gibi olmuş biraz, o da çarpmış.

Tamam eleştiriyoruz ama biz de yapıyoruz, sadece dedikleri gibi yapınca da diğer tarafı gözlemliyoruz. "Ulan solda durdum ama düz gidicem sinyalimi vereyim, elim de kornada dursun, gerekirse göz kontağı kurup elle anlatalım" diyoruz.

Sağda durunca da aynı şekilde diğer araçlara gözümüz tetikte duruyor akış dışı bir şey yapacaksak.

Burada ikiniz de beklenen dışı davranmışsınız. İkiniz de tetikte hareket etmemişsiniz.

Edit: Bana kalırsa sağa sinyal verseydiniz adam anlardı mesela o da bir hata.

O arkadaş sinyal verdiyse ve görmediyseniz o da sizin hatanız.

Bu arada ben ışıktan kalkış gibi düşündüm daha çok. Kavşağa girip çıkma konusunda çok da suçlu sayılmazsınız evet.
  • ananiyimioguz  (29.09.23 12:33:06 ~ 12:38:43) 
sola dönecekse kavsaga gelmeden sol serite gecmesi gerekiyordu diger arabanin. gel kaldiysa da yanindaki arabayi kontrol etmesi gereken yine kendisi. sizin hicbir kusurunuz yok.


  • sir gawain  (29.09.23 12:35:06) 
"Sola dönmeyecekseniz sizin solda ne işiniz var?"

bu soru o kadar yanlış ki...
hemen bir örnek vereyim: cdn-uym.ibb.gov.tr

görüldüğü gibi iki şeritli yollarda dönüş tarafındaki şeritte hem dönebilirsin hem de düz gidebilirsin işareti var. dönmeyecek kişi bu şeride giremez diye bir işaret yok. o durumda zaten dönüş tarafında çok kısa bir ek şerit olur viraja yakın, oraya geçip düz gidemezsin. bu kazada haksız olan tek taraf sağ şeritten sola dönmeye çalışan sürücü.
  • Flybutter  (29.09.23 14:06:37 ~ 14:07:40) 
@Flybutter, ben sola dönüş için ayrılmış şerit içeren ışıklı yollar oluyor ya o case gibi algılayıp söylemiştim ama burada durum biraz farklıymış evet


  • ananiyimioguz  (29.09.23 14:49:31 ~ 14:49:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.