[]

Eurobond hakkında bilgi

Merhaba arkadaşlar, yıllardır birikimlerimi hep altın ve dolar olarak yapıyorum. Önceden az da olsa faiz veriyorlardı usd'ye ama epeydir bildiğiniz 0'ladılar. Eurobond olayını öncesinde araştırıp vadeleri uzun geldiği için vazgeçmiştim. Şimdi Denizbank'da görünce vadeleri de uygun geldi dövizimi taşımayı düşünüyorum ancak tam anlamadığım noktalar var.

hizliresim.com

Şimdi bu görselde yazan kirli fiyat denilen nedir? 100 usd'lik eurobond'u 100,43 usd'ye mi almış olacağım ben. Faiz oranı cazip geldi 6 ay için, net getirim ne olur bu eurobond'da. Şu an için atıl duran birikimimi buraya bağlasam yeterli midir? Yoksa pek bir getirisi olmaz mı? Kendi düz hesabıma göre 5 bin dolara yaklaşık 80-90 dolar getirisi oluyor vade sonunda. Doğru mudur bu hesap?

 
Evet, o eurobondu kirli fiyat dediği fiyat üzerinden alacaksın. 178 gün sonra 100 doları anaparan olarak 2,875 doları da faiz olarak alacaksın. 178 günden önce satmak istersen o günkü kirli fiyat ne kadarsa o fiyata satabilirsin.
Fiyat Devletin risk pirimine ve vadeye kalan gün sayısına göre değişebilir. Yani faiz elde edeyim derken ana parandan da kayıp söz konusu olabilir. Ya da tam tersi bir durum olup kazancın da olabilir.

Yani tamamen risksiz bir yatırım şekli değildir.

Şöyle de bir ilave yapayım. Eurobond, bu sene yatırayım, bir iki seneye para bana lazım dediğinizde uygun bir yatırım aracı değil. Ancak ben yatırım yapayım, param 15-20 yıl döviz olarak bankada yatsın, gün geçtikçe birikimlerimi arttırayım, kira alır gibi de faizini alayım dediğiniz zaman uygun bir yatırım aracı haline gelir. Günümüz şartlarında 'Para biriktireyim. 15-20 yıl sonra ev alayım.' diyenler için mükemmel bir yatırım aracıdır.
Yıllık faiz gelirinin bu sene için 129.000 TLsi vergiden muaftır. Yani Milyoner değilseniz vergiyi düşünmenize gerek yoktur.
  • Mirket  (26.09.23 14:21:09 ~ 14:33:13) 
Vergi hesabı vs ugrasman istemiyorsan eurobond fonu oneririm. Alacaksan da illa vade sonuna kadar tutmanı.
Bay tutumlu twitter adresinden eurobond diye search edip bilgi alabilirsin.
baytutumlu.com
Kirli fiyat birikmiş kuponu dahil ediyor fiyata o oluyır.
  • solenkol  (26.09.23 14:22:39) 
Bir de stopaj meselesi var, 3 yıldan önce çıkarsan stopaj da kesiliyor kazancınızdan bildiğim kadarıyla. Getirisi sabit değildir, faizler artmaya devam ederse, şimşek güvence kazanır da milleti ikna ederse risk primleri düşer dolayısıyla eurobond etkilenir. Paranızın tamamıyla değil de bir kısmı ile girin bir deneyin :)


  • jihat  (26.09.23 14:26:51) 
@Mirket Anaparadan kayıp nasıl olabiliyor hocam? Vade öncesi satmaktan mı bahsediyorsunuz?

1 tane eurobond'u 100,43 dolardan satın aldım. Vade sonunda yani 22 Mart 2024'de her halükarda tahvilin ana değeri olan 100 doları + 2.87 dolar kupon ödemesini almayacak mıyım? Bunda düşme olabiliyor mu ki?
  • furry burns  (26.09.23 19:58:32) 
Vade sonuna kadar beklediğin taktirde anaparanı alıyorsun.

Vade öncesi satışta kazanç ya da kayıp olabilir.
  • Mirket  (26.09.23 20:31:44) 
kayıp riski şu (yanlış biliyorsam düzeltilsin)

türkiye cds'i yüksek olduğunda ve düşük olduğunda fiyatlar farklı (sonuna kadar beklerseniz vadenin vaadedilen faiz alınır o ayrı)

cds yüksek kirli fiyat düşük

cds düşük kirli fiyat yüksek

eğer cds düşükken aldınız ve kirliyken satıyorsanız kirli fiyat üzerinden işlem görüldüğü için ana paranızda zarar edebilirsiniz
  • gurur  (26.09.23 23:58:20) 
@gurur'un dedikleri doğru. Ancak Eurobond fiyatlarının ikinci elde düşüp yükselmesinin tek nedeni CDS'ler değildir.

Diğer yatırım araçlarında bir şekilde cazibe ortaya çıkmıştır, Eurobond fiyatları düşer.
Bir şekilde Doların ya da Euronun düşeceği, ya da ülkede kur şoku yaşanacağı beklentisi ortaya çıkar, Eurobondlar bundan etkilenir.
Yeni ve çok daha yüksek faizli Eourbond piyasaya çıkmıştır, düşük faizli kalan Eurobondların fiyatı düşer.

gibi başka etkenler de vardır.
  • Mirket  (27.09.23 00:36:16) 
@Mirket @gurur Her ikiniz de çok sağolun hocam gayet anladım. Önümüzdeki 6 ayda benim için öyle çok büyük bir fırsat çıkmaz. Vadesinden önce de satmam, dolar bazında garanti kazanç var öyleyse benim için yeterli gayet bu.


  • furry burns  (27.09.23 09:14:00) 
Bir ilave daha yapayım.

Eurobond öyle ikinci elde hemen bulunabilen bir şey değil. Senin satın alabilmen için birilerinin bankaya satmış olması gerekiyor.

Şu senedi alacağım deyince her an bulamayabiliyorsun. Satışta yoksa eğer, günde bir kaç kez satışı var mı diye kontrol etmek gerekebiliyor.

En azından benim çalıştığım banada böyle.
  • Mirket  (27.09.23 11:33:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.