[]

Herhangi bir virüsün bilgisayarda hangi alanlara yerleştiğini/etkilediğini

Listeleyen bir veritabı, liste vs var mı?
Daha önce eski bir bilgisayarıma maalesef virüs bulaştı. Şimdi ben yeni bir pc aldığım için bunu bi tanıdığıma vereceğim. formatladım zaten bilgisayarı hatta eski cihaz olduğu için harddiski çıkarıp ssd taktırır büyük ihtimalle öyle yapmasını önereceğim. Ama hard disk/ssd dışına da yerleşen virüsler olabileceğini fi tarihinde duymuştum aklımda öyle kalmış. Tabi bunlar çok yaygın virüsler olmasa da var öyle de zararlı yazılımlar. Beni bulan zalım virüsün etkilediği alanın nereler olduğunu net olarak bilmek açısından var mı böyle bir veri tabanı merak ettim? Cihazı tertemiz vereyim de içi rahat etsin onun da diye sormak istedim.
(Not cihazı aç dene formattan sonra virüs tekrar çıkıyomu vs diyen alacaktır haliyle. Cihaz yanımda değil. Bilgisyarı yakınım kendisi gidip alacak evden. Ömcesinde kontrol etme şansım yok yani. Formatı atıp kapadım bilgisyarı.yeni pc alınca açmadım sonrasında eskisini hiç)


 
spesifik eylemleri yoksa zararlı yazılımın bir antivirüse göre imzasını, kimliğini, etiketini bilmeden hakkında bilgiye ulaşmak zor. "win32/brontok" gibi bir tasnif üzerinden eset threat encyclopedia gibi yerlerden zararlı yazılımın kabiliyetleri ve eylemleri hakkında bilgi bulunabilir. örneğin:
en.wikipedia.org
www.virusradar.com
www.microsoft.com
threats.kaspersky.com
www.trendmicro.com

pratikte sıradan kullanıcıları hedefleyen zararlı yazılımlar sadece diske yerleşir ve windows üzerinde çalışırlar, disk formatlandığında onların da işlevi sona erer. dikkat edilecek tek nokta sanırım format diskine de bulaşmadığından emin olmaktır. herhangi bir antivirüsle, tercihen eset veya kaspersky ile, tarama yapılarak kullanıcı kendini rahat hissedebilir.
  • kesmekes laleler  (23.09.23 17:16:56 ~ 17:24:01) 
Formatı şöyle attım. Yeni sıfır alınan bilgisayarımdan sıfır alınmış bir flasha win10 indirdim kendi sitesinden. Ordan kurulum yaptım. Ki zaten biraz hız kazansın dşye ssd taktır diyeceğim. Sadece farklı donanımlara da yerleşen o yğzden formatlansan da tekrar tekrar virüsün ortaya çıktığı durumlar vardı galiba diye kalmış aklımda. O yüzden sormak istedim. Teşekkürler cevap için


  • yazdonumu  (23.09.23 18:07:39 ~ 18:13:27) 
bios/uefi'yi etkileyen rootkit zararlı yazılımlar var:
www.kaspersky.com.tr

ama nadir görülüyorlar, ihmal edilecek kadar nadir. eset, kaspersky gibi antivirüsler uefi'yi tarayabileceklerini ve rootkitleri tespit edebileceklerini iddia ediyorlar.

***

hdd ile son sürüm windows 10 kullanınca sistem çok kasacaktır. windows 8.1 hdd ile çok daha iyi anlaşıyor. arkadaşınız ssd alamazsa windows 8.1'e geçebilir.
  • kesmekes laleler  (23.09.23 19:29:12 ~ 19:30:01) 
Yok ssd ve ram yükseltme yapılsa iyi olur cihaz baya eski bir cihaz çünkü. Teşekkürler


  • yazdonumu  (23.09.23 20:06:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.