[]

Düşük performans notumu hak etmediğimi düşünüyorum napayım

Yazılımcıyım, sene başında yeni bir ekibe geçtim. 7 yıl tecrübem var toplamda.

Bunun 5 yılı yalnızca SQL yazarak geçti. Son 2 yılın 1 yılında üniversite hayatından sonra tekrar C# kullanmaya başladım ve rest api geliştirmeye başladım. Sıfırdan başladım ama mevcut kodlar vs. olduğu için hızlıca öğrendim, ilerledim.

Bu sene başında da projemiz iptal oldu, beni ve ekipteki birkaç kişiyi başka ekibe kaydırdılar. Bu ekipte de Java kullanılıyor, Git var, DevOps hattı var pipeline'lar, mikroservisler epey karmaşık bir proje. Geldiğim ekipte kodu export edip kopyala yapıştır ile deployment yapıyorduk :D

Neyse beni oldukça tecrübeli bir Java'cı elemanın yerine koydular, yine üniversitede yarım yamalak gördüğüm Java'nın ardından zorlandım elbette. Bazı işleri yetiştiremedim, sürekli yardım istedim ekipteki arkadaşlardan sağ olsunlar yardımcı oldular ben de bir yandan yukarıda saydığım tüm teknolojiler ile ilgili eğitimlerle vs. açığımı kapatmaya çalıştım. Mevcut kodları inceledim sürekli, anlayamadığım yerleri araştırdım, anlamadıysam yazan kişilere sordum.

Birkaç ay önce proje yöneticisi olan kişiyle genel konuşurken bana işlerin uzadığını falan söyledi ben de ona yukarıdaki gibi 7 yıl Java tecrübeli olmadığımı, bunu beni bu ekibe getiren mimarın da bildiğini falan söyledim. Kendimi geliştirmeye çalıştığımdan bahsettim.

Performans notları açıklanınca gördüm ki bana 6 birimlik skaladan 2 puan verilmiş. Notta da "Ekip içerisinde tecrübeli bir arkadaştan beklediğimiz katma değere henüz ulaşamadık, daha fazla gayret etmen ve sonuç odaklı ilerlemen konusunda desteğini rica ederiz." yazıyor.

Açıkçası bu notu hak etmediğimi düşünüyorum. Son iki dönem notum 4 ve 3'tü (5 ve özellikle 6 çok çok az kişiye veriliyor) ve yine 4 alsaydım terfi alabilecektim. Şu durumda en az iki dönem peş peşe 6 almam gerekecek terfi alabilmem için. Bu da imkansıza yakın terfimi baltalamış oldular bu notla birlikte.

Sizce ik ile konuşmalı ve notuma itiraz etmeli miyim, bir işe yarar mı?

 
Bence etmelisiniz. Hakli ya da haksiz olmaniz bir yana; bunu ik ve yoneticinizle detayli konusmak icin itiraz gecerli bir yontem. Varsa yazili kanit, onlari da toplayin mutlaka.


  • mor oje  (21.09.23 18:58:34) 
GEçmiş lsun. bende de benzer durum var. Ekip arkadaşlarından belki feedback isteyebilirsin ama büyük ihtimalle onlara da sormuştur.
mesaiye kalmanı vs bekliyorlar belki de. javacının yerine koyup hemen senior olmanı beklemeleri hata tabi.

  • ShadowOfMoon  (21.09.23 19:00:10) 
Bir de su acidan bakalim. Bilmediginiz bir alana gectiginizi soylediniz. Bu durumda isler yavaslamis gayet normal. Sizin bir sucunuz yok. Belki de sizin durumunuzda gosterilebilecek performansdan daha fazla performans gosteriyorsunuzdur. Ama projenin gerektirdigi isi tam tamina yapamiyorsunuz tecrubeslz oldugunuz icin.
E bu durumda tecrubesiz oldugunuz bir alanda, islerin gerektirdigi performansi henuz gosteremiyorken kideminizin yukselmesi dogru mu?

Siz sql yazarken yaptiginiz islerle belki de expert oldunuz, ama java yazarken hala assoicate kivamdasiniz. Sizi java gerektiren bu pozisyonda expert yapmalari ne kadar adil?

Siz durumunuzun gerektirdiginden daha hizli ogrenmis olabilirsiniz ama isin gerektirdigi 10 birim java bilgisi ise bunun 5 ine ulasabildiniz henuz. 11 birime ciktiginizda kideminiz artmali. 6 ya ciktiginizda degil. 5 birim java bilgisi beginner a denk geliyorsa, o zaman dusuk performans notu almaniz dogal oluyor.

Yani sizin alaniniz degisirken kideminiz de bir miktar azaiyor, yani bilmediginiz bir alana gectiginizde kideminizin gecikmesi normal.

Eger suanki kideminizden (diyelim ki expert) beklenen java bilgisi 10 birim ise. Siz henuz 5 birim gosteriyorsaniz o zaman dusuk performans notu almaniz da dogal.

Bunu kotu bi sey gibi algilamayin. Sonucta pozisyonun gerektirdiklerini henuz veremiyorsunuz.

Tas yerinde agirdir. Siz yer degistirmissiniz.
  • zimbirik  (22.09.23 13:12:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.