[]

dizel - km - motor ömrü

eskiden 200bin km üstü dizeller ölüdür falan denirdi bu yanlış mıydı acaba? şimdi bakıyorum sahibinden de 250bin km 15 yaşındaki dizeller 600bin liralar falan. motoru baya yorup ömrünü tamamlama yaşları değil mi acaba? yoksa hatırladıklarım mı yanlış




 
Net bir rakam vermek doğru olmaz zira milyon kilometre devirmiş dizeller olduğu gibi kötü kullanılıp bakımsız bırakıldığı için 150 binde haşat olan motorlar da var.

Bakımlı bir motor eğer üretim hatası yoksa çok yüksek ihtimalle aracın ekonomik ömrü boyunca hizmet eder. Ekonomik ömür nedir dersek bunun da net bir yanıtı yok sanıyorum fakat bir aracın yedek parça temin garantisinin bittiği 10 yılı baz almak yanlış olmaz. İstatistiklere göre ortalama bir insan 6-7 yılda bir araç değiştiriyormuş (hızlıca Google’ladım). Hadi biraz marj koyalım ve ekonomik ömrü 8 yıl alalım. Yine istatistiklere göre ortalama bir Amerikalı yılda 22 bin kilometre yapıyormuş, Türkiye için 20 bin alalım. 6 yılda 120 bin km gayet makul geliyor kulağa. 15 yaşında 250 bin km’deki araçlar da az kullanılmış diyebiliriz.

Fakat burada önemli olan o aracın hayatı. Eğer izini sürebiliyorsanız, bakımları düzgün yapılmışsa, sahibi titiz ise, hor kullanmamışsa, iyi bir usta da motora geçer not veriyorsa neden alınmasın? Ama araç sadece motordan ibaret değil malum. Gövdede paslanma, iç döşeme, kablolar, kayışlar vesaire bir dolu kontrol edilmesi gereken kalem var. Ben bu kadar yaşlı bir araç almazdım mesela.
  • orient blue  (21.09.23 13:12:48 ~ 13:13:28) 
Dizel motorlar yapıları gereği daha dayanıklıdırlar, bildiğiniz gibi ağır vasıtalar dizel motorludur ve çoğu yuzbinlerce km devirmistir. Buradaki kilit nokta her zaman olduğu gibi düzgün bakımlı olanı bulmak, benim aracımda dizel ve 380 bin de kmsi halen canavar gibi.


  • mirty  (21.09.23 13:44:05) 
dizel motorlar uzun ömürlü olur yanlış çıkarımdır. ağır vasıtaların dizel olma sebebi dizelin tork gücü ve yakıt tüketiminin az olması. zaten diesel sistemi geç yanma mantığıyla çalıştığı için daha ekonomikliğe iter. benzin sorunsuzdur, düzgün kullanımla dizeli ömürde 2ye katlar. dizelde iyi olması için etken çok. bakımlar düzenli ve yakıt kalitesinin iyi olması gerekir. türkiyede bir çok iyi firma bile kötü dizel sattığı için ceza aldı. dizel motor temiz kullanılırsa ömrü uzun olur. ama 200 bin km üstü dizel tanıdıktan alınır.


  • mikahakkinen  (21.09.23 13:48:55) 
dizel aracımı aldığım andan beri hedefim en az 350bin km'ye kadar binmekti. 270k km ve düzenli bakım (her onbeş binde ama genelde daha erken 12binlerde yaptırıyorum), düzgün yakıt ile sorunsuz kullanıyorum. yılda 25bin km yapıyorum ortalama. yalnızca 120binlerde bir kez enjeksiyon temizliği yaptırdım, şimdilik her şey güzel.


  • engelbert humperdinck  (21.09.23 14:24:01) 
www.thedrive.com

Dizellerin daha dayanıklı oldugu kabul görülür.
  • mirty  (21.09.23 15:52:20) 
80lerde falan 200bin uzeri dizeller oludur dendigini hic duymadim..

Dizeller hantaldir ama torkludur ve uzun omurludur. O yuzden kamyonlarda falan dizel kullanilir. Yuk de cekerler, milyonlarca km de yaparlar.

Eski tip dizeller hele cok daha uzun omurluydu, eski mercedesler falan zaten depoya ci$ini yapsan giderdi.

Benzinlu motor ne kadar iyi bakarsan bak 250binde bitebilir, basimiza geldi. Ama dizelin omru en az iki kat daha fazla olur gorusundeyim ama fabrikasyon bir hata yok ise.
  • cooperr  (21.09.23 16:04:57) 
lpg dizel ve benzin 3 yakıt sistemini de uzun süre kullandım. lpg sebebiyle aracım motor yedi dizel bakımları özen isteyen yakıtın önemli olduğu ancak verimli motordur. benzinli motor ise yakar ama sıkıntısı azdır. düşünmen gereken şey azdır.

v12 bir benzinli motorun ne kadar yakıt tükettiğini tahmin edebilirsiniz, f1 araçları yarış içinde 2 3 kere yakıt ikmali yapardı. ağır vasıtalarda bu sebepten dizel kullanıyor zaten.

haydi bunların geçtim saniyideki bir motor ustasına gidip en sıkıntısız araçları sorduğunuzda benzinli japon araçları tarif eder.
  • mikahakkinen  (21.09.23 16:10:01 ~ 16:10:57) 
450-500 bin ortalama. taksicilerden fikir alabilirsiniz, neredeyse hepsi dizel.

komşunun taksisi var. 1.5 dci, 420binde motor yeniledi.
  • mutlu yillar sana  (21.09.23 16:40:37) 
sadece japonlara bakarak "benzinli motorlar daha uzun omurludur" seklinde bir sonuc cikartamayiz, cunku diger markalarin ortalamasini alirsak benzinli araclarin malesef motorlarinin cok uzun omurlu oldugunu soylemek zor.

lpgnin zaten motor omrunu kisalttigi biliniyor, o bambaska bir mevzu.

ozetle, evet motor yapmadan 1 milyon km yapan japonlar var. Civic/corolla gibi araclari oldurmesi zor. Ama markaya bakmadan dizellerde bu kmlere cikma sansiniz daha yuksek. bkz. duramax, cummins, detroit, CAT, mercedes CDI motorlari, vs..
  • cooperr  (21.09.23 18:31:56) 
kullanıma göre, arabaya göre değişir.

astra h 1.3 dizelim vardı. ailem ben yurtdışındayken, fırsatını bulunca 250 bin km'deyken sattı. triger zinciri 160 binde mi ne değişmişti. eminim ben kullanmaya devam etsem bir 250 bin daha giderdi.

ama modern dizellerde triger kayışı koparıp motor isteyen duydum, eksantrik zinciri kopunca motor isteyen duydum gibi gibi.

1 milyon mil yapan cummins motorlu dodge ram'ler de var.



-----

sonuç: genelleme yapılamaz ama euro emisyon normu arttıkça (euro 6.1, 6.2, 6.3, 6.4 gibi) motor dayanıklılığı azalıyor benim tecrübeme göre ve bazı markaların hem benzinli, hem dizel motorları felaket kötü.
  • rain when i die  (21.09.23 21:02:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.