[]

Motorun ne kadar yatabildiğini nasıl ölçebilirim? (Scooter)

İlk defa bu sene motor kullanıyorum. Küçükken vitesli denemiştim o yüzden A2 ehliyeti 2 gün çalışıp alabildim çok zorlanmadım. Öncesinde bisiklet veya elektrikli kickscotter tecrübem de var.

4 aydır da 125lik scooter kullanıyorum. Virajlar konusunda tecrübesizdim. Baya bir video izledim, pozisyon alma, kontra taktiği falan filan. Sonra denedim de, tamam sorun yok.

Ama bir türlü motor ne kadar yatar emin olamıyorum. Bazen viraja girişim yanlış oluyor. Daha fazla yatırsam kurtarıcam ama yatmaz zannedip yoldan çıktığım oluyor. Tabi öyle abartı bir çıkma veya kaza atlatmadım çok yüksek hızlarda kullanmadığım için ama savrulabiliyorum yani.

Pek motorcu çevrem de yok, burada motoru aldığım yamaha bayiden arkadaşlar var onlara sordum, "ya abi onu anlarsın zaten" dediler. Nasıl anlıycam dedim düşünce mi :D Hayır kayar zaten diyor.

Ben de o riski hiç almadım yani denerken kayıp düşebilirim. Bunu anlamanın bir yolu yordamı yok mu?

 
Telefonlar için eğimölçer programları oluyor. Onları kullanabilirsin.

Örnek: play.google.com
  • kaptan memo  (20.09.23 13:37:42) 
Bisiklet tecrübeniz vs önemli değil bu noktada. Limitleri zorlamayın da.

Scooter ile de pek yatmayın.

Devir kontrolünüz yok. Biz de viteslide pek yatmıyoruz.

Ekipmanlar, lastik, yol durumu, sıcaklık vs bir sürü değişken var.

Virajlara genel olarak dışardan girin. Bakışınızı viraj ucuna çevirin. Sabit güvenli hızda girip, en çıkışta hafif gaz verip devam edin.

Virajdan çıkıyorsanız bu anlattığınız şekilde ya çok hızlı giriyorsunuz yada limiti fazla zorluyorsunuz.

Kayabilir de. Risk alıyorsunuz.

Ya YRA'dan eğitim alın yada viraja daha güvenli giriş-çıkış yapın. Ama lütfen trafikte yapmayın. Birimize birşey olmasın.

Bunu anlamanın iki yolu var: ya kurcalamamak yada eğitim almaktır.

Viraj çıkışı devir tadına varırsanız vitesliye merhaba dersiniz.

Tekeriniz düz bassın.
  • baldan kaymak  (20.09.23 13:39:05 ~ 13:39:46) 
yatmak için yüksek hız ve/veya yüksek tork lazım. motorun ağırlığı ve ağırlık merkezinin nerede olduğu da önemli. arkadaşlar söylemiş zaten. scooter ile yatmaya çalışmayın. sanki daha fazla yatınca kurtaracak gibi geliyormuş ya, demek ki viraja giriş konumunuz, hızınız yanlış. yatırmak yerine bunlara odaklanıp düzeltin.

ille yatmak istiyorsanız pistte profesyonel eğitim alın. onu da scooter ile değil yine orta/büyük bir motorla öğrenmek lazım. scooter yatmak için tasarlanmış bir makine değil. limitleri çok kısıtlı. zaten makul seyir surati 60 civarı olan bir makine.

motogp izleyin, onlar haliyle limitte yatabiliyorlar hatta kollarından bacaklarından bile destek alabiliyorlar ama malum o motorların lastik taban genişlikleri, güçleri (merkezkaç etkisi), viraj hızları ve elbette pilotların tecrübesi çok farklı.

özetle scooter dik (hem motorun kendisi hem kullanıcı açısından) kullanılan bir araç. fazla yatırmaya çalışmayın.
  • orient blue  (20.09.23 14:25:12) 
yatmak istediğimden değil de oldu da biraz yatırmam gerekti, bunun sınırını nasıl anlayacağım? yoksa biliyorum bazen virajı yanlış alabiliyorum. veya scooter ile yatılmayacağını. Ama az bile yatılıyorsa da onun sınırı nerededir, onu nasıl bulabilirim? Ani bişey olduğunda kaçma refleksimin motoru eğme sınırını bileyim mesela.


  • ananiyimioguz  (20.09.23 16:32:25 ~ 16:34:28) 
Bunu kelimelerle ifade etmek zor, anlarsın demişler ya, doğru aslında. Zamanla, tecrübe arttıkça hissedersiniz limitini. Muhtemelen lastiklerde tutunma kaybı hissedersiniz limite geldiğinizde ama bu yazarak olacak şey değil. Okuyarak öğrenilecek bir şey de değil.

limiti bulmayı trafikte falan denemeye kalkmayın ama, yüksek ihtimalle tecrübesizlik, kötü asfalt, görece kötü lastik (125cc scooterda muhtemelen kötüdür), düşük tutunma alanı gibi birçok sebepten düşerek öğrenirsiniz limiti. Bu arada limit de hep aynı değil, farklı senaryolarda farklı limitleri olur. O yüzden biraz anlamsız bir çaba eğme limitini öğrenmek. Mutlak bir değer değil çünkü.
  • orient blue  (20.09.23 16:59:56) 
Scooter'ı bilmem ancak vitesli motosikletlerde peglerin altında minik bir topuz olur, işte yatabileceği sınır orasıdır. Scooter tecrübem yok maalesef.


  • mirty  (20.09.23 18:24:05) 
scooter gibi küçük tekerli araçlar o kadar yatamaz. yani yatar aslında ama teker ufaldıkça ve ön maşa dikleştikçe motorun gidon tepkisi sertleşir yani olaylar aniden olur. az gidon hareketi ile daha fazla döner gibi düşün. bu yüzden belli bi eğimden sonra bi enduro gibi kontrollü az daha yatayım olmaz tak diye gider alet altından. yoksa lastikler iyise yol düzgünse pegleri sürtecek kadar yatarsın.

bir süre kullandıktan sonra inip motorun lastik yanaklarına bak en kenarda belirgin bir aşınma şeridi göreceksin. işte o şeridin dışında kalan senin asla kullanmadığın alana chicken strips deniyor.
  • orpheus  (20.09.23 20:11:02 ~ 20:15:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.