[]

Aylık birikim yapabiliyor olsanız neye yönelirdiniz?

her ay hesabınıza 4500-5000 dolar arası fazla para yatıyor olsa (ve bu hep dolar olarak yatıyor olacaksa) bu parayı nasıl değerlendirirdiniz?

sepet yapmak gerekiyordur büyük ihtimalle, ama en mantıklısı nedir?

yani çok fazla opsiyon olduğu için, bilemiyorum.
bir kısmıyla fon, bi kısmıyla hisse, altın al, birazını BES'e at. (veya da allianz'ın hayat sigortası diye sunduğu hem yıllık dolar bazlı faiz verdiği hem kar payı verdiği falan 10 yıllık planlar vardı yanılmıyorsam. üstelik bunları vergiden de düşebiliyorduk brüt çalışanlar).

yani nedir yapılması gereken?

 
10 yıla kadar vaden varsa hisse senedi fonlarından alırsan her ay, 10 yıl sonunda milyarder olursun. hayal bile edemeyeceğin para birikir.


  • yazar yazmaz yazan yazar  (14.09.23 08:07:35 ~ 08:07:51) 
bist 30 hissesi al ve unut.


  • tabudeviren  (14.09.23 09:59:47) 
her şeyden önce ekonomi ve ekonomi politikalarını çok iyi öğrenmek gerekiyor.
Bundan sonra zaten siz , yatırım yapmanın bir bebek büyükmek gibi olduğunu öğrenceksiniz zaten.
Yani bebeğinizi sürekli beslemeniz bundan daha önemlisi enflasyon gibi canavarlardan korumanız gerekecek.

Bu anlamda da dönemsellik konusunu iyi bilmeniz ucuz olan varlıkları toplayıp pahalı iken satıp, sonra
ucuz kalan diğer varlıklara geçmeniz olacaktır. Ayrıca ucuz kredileri kaçırmayıp, rüzgarıda arkanıza almalısınız.

Örneğin şu ortamda ucuz kalan , altın , dolar, varsa ucuz kalmış tarla arazı alabilirsiniz, bunları pik yaptığında
elden çıkarıp , sonrasında duruma göre diğer varlıklara geçeceksiniz.

Borsada ülkemizde dalgalı bu yüzden borsada real bir kar olup, olmadığını dolar bazlı artı doların kendi enflasyonunuda dikkate alarak bakmanız gerekiyor, yoksa yanlış algı içerisinde olursunuz.

Ayrıca bir kısım paranızıda bes olarak da değerlendirebilirsiniz.
  • Rao  (14.09.23 10:31:59) 
anladım, bir de bu 4500-5000 dolar bana 1 yıl da gelebilir, 10 yıl da. onu da tam kestiremiyorum yani, ama bir hastalık veya özel bi fırsat vs. olmadığı sürece buraya attığım paraya 10-15 yıl arası dokunmak istemiyorum


  • whatdreamsnevercome  (14.09.23 10:49:30) 
Ben olsam bir kısmını ABD borsası temelli, düşük yönetim ücreti olan görece stabil bir ETF'e yatırırdım; Vanguard'ın S&P 500'ü mesela.

Bir kısmını daha tematik ve potansiyeli olduğuna inandığım bir sektör ETF'inde değerlendirirdim; mesela çeşitli firmaların (Ör: iShares) "Elektrikli Araç", "Siber Güvenlik", "Batarya Teknolojisi", "Ödeme Sistemleri" vb. ETFleri var. Artık sizin ilgi alanınıza göre bunlardan biri ya da bir kaçı düşünülebilir.

Bir kısmını da Eurobond, Tahvil vb. gibi sabit getirili bir araca yatırırdım.
  • salihdt  (14.09.23 11:58:07) 
hocam hiç fark etmez, kendin de bakabilirsin istediğin bir tarihten seç 10 bile değil 5 yıl aralığı seç. dolarmış, eurobondmuş bilmem neymiş hepsini siler atar yatırım fonları.

vaden uzunsa borsayı (hisse yatırım fonlarını) hiçbir şey geçemez. bu dünya döndükçe borsa nihayetinde yukarı gitmek zorundadır.
  • yazar yazmaz yazan yazar  (14.09.23 13:38:01) 
Sepetin bir kısmında eurobond, bir kısmında borsa istanbul bir kısmında da amerikan borsası değerlendirmesi yapardım. Borsayı da uzun vadeli ve kısa vadeli olarak iki ayrı mekanizmada çalışırdım. Bunun için bluechip şirketler vs pek çok seçeneğiniz var. Fonlar da keza değerlendirilebilir.


  • gergedan  (15.09.23 10:48:52) 
Öncelikle yaklaşık 5 senedir gelirimin %50'lik kısmını yatırıma ayırıyorum.

Öncelikle kafamı sokacak bir ev çocuk sonrası bir araba aldım.

Son 5 yıldır nakit kalan parayıda borsa, döviz, kıymetli maden gibi noktalarda değerlendirmeye çalışıyorum.

Borsa; bu kısım aslında oldukça karışık ama basit düşünerek işlem yapıyorum. Türkiye'de olgunlaşmış ve iş alanını büyüten ya da hedefi olan hisseleri seçmeye gayret ettim. Her aldığım/sattığım hisseyi not ettim, sonrasında kur ile de kontrol edip dolar bazında karlımıyım gibi analizlere kadar indim. Şu ana kadar tüm yatırımlar arasında en çok kazandığım yer burası. Özellikle son 2-3 yıldır (pandemide dipten aldığım yüklü alımlarla ciddi anlamda paramı 5-6 civarında katladığım hisse senetleri oldu.)

Hisse senedi bulmak tamamen kişinin kendi becerisi ama ben baya bilindik firmaların hisselerini aylık olarak topluyorum, sürekli takip ettiğinizde bir yerden sonra hangi kağıdın neye tepki verdiğini nerede bir yükseliş düşüş olacağını bilebiliyorsunuz. Yükselişin olduğu zamanlarda parayı TL ya da döviz tutup hisse senedi düştüğünde parayı toplu olarak hisse senedine geçtiğim zamanlar oluyor ama şu ana kadar büyük hisse senetlerini hiç satmadım hep alıcılı taraftayım.

Döviz; elimde para kaldıkça küsüratlı olarak alım yaptım 1-2 sene sonra baya bir dolar birikmişti elimde, CDSlerin coştuğu acaba batıyormuyuz dediğimiz 2 senelik süreçte 24 farklı eurobonda yatırım yaptım, 2030-2043 vadeli, her ay 2 tanesinden ödeme alıyorum. çok birşey gibi gözükmesede ayda 120-150 usd arası havadan para geliyor. Ayrıca toplamda 20bin $ 'dan az ödediğim ana parayı vade vade sonunda 24bin $ olarak geri alacağım.

Döviz 2 ; hayat sigortası aylık olarak 250$ hayat sigortası 10 yıllık. vefat durumunda 32K$ direkt ödeme yapıyor vefat olmazsa 10 yıl sonunda bu parayı nakit olarak alabileceğim. Aylık 250$ ödemeyi vergiden düşüyorum. 800-3000 arası ek nakit geliyor, bunuda ayrıca dolar yapıyorum ve ZP6 fonunda günlük faizde biriktiriyorum.

Altın, aklıma gelirse 1-2 gr alıyorum, henüz bunu değerlendirme şansım olmadı, uygun bir fon bakıyorum ya da burayı bes'e kaydırıp +%30 devlet katkısını alıp bes'te altın fonunda değerlendirme fikrim var.

Tabi tüm bu senaryom hayatın yolunda ülkenin normal şartlarda gittiği durumda işe yarar. Büyük bir deprem sonrası büyük ihtimalle fiziksel altın dışındaki hiçbir şeyim bir işe yaramayacak.
  • prezarlatif  (15.09.23 12:49:59 ~ 13:55:00) 
ya bir tık bu başlığı hortlatmak istiyorum.

direkt paranın yarısını bist 30 fonuna,
%25'ini altına
%25'ini de bist 100 dışı fonuna mı aktarsam? yoksa saçma bir karar mı olur
  • whatdreamsnevercome  (23.09.23 15:02:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.