[]

yatırım fonlarından anlayan var mı aramızda?

"para piyasaları şemsiye fonları" arasında,

fon şirketlerinin "birinci" ve "ikinci" olarak 2 farklı fonu bulunuyor.

benim baktığım fon şirketinin "ikinci para piyasası fonu" yazanın oranı daha yüksek.

birinci ile ikinci arasında risk açısından falan herhangi bir fark var mı?

...

NVB NEO PORTFÖY İKİNCİ PARA PİYASASI (TL) FON 2,6394 9,2852 17,5979 23,1831 32,0242 - -

NRG NEO PORTFÖY BİRİNCİ PARA PİYASASI FONU 2,6398 9,1735 17,4918 23,0708 31,7858 - -

www.tefas.gov.tr

...

 
gördüğüm kadarıyla bu ortamda belirtiğiniz fonlar karlı görünmüyor, y.t.d olmamakla birlikte amerikan borsası düşüşü tamamladığında yabancı hisse senetlerine yatırım yapan fonlardan satın alabilirsiniz örneğin yay kodlu fon.

Bunun sebebi hem baskılanan dolar kurunun olası zıplamalarından , hemde fonların real getirisinden kazanmak.
  • mrctrk  (11.09.23 22:54:36) 
Aynı kurumun iki farklı fonu, içerikleri farklı, getirileri de farklı ve az olur. İkisi de risksiz.

Sayfalarında alta inersen pasta grafikte içerikleri var.
  • Mirket  (11.09.23 23:02:01) 
@mrctrk;

teşekkür ederim. amerikan borsası, hangi seviyeye gelince düşüşünü tamamlamış olur hocam?
  • istististist  (11.09.23 23:09:40) 
başkan gözünü seveyim, uzun vadeli düşünüyorsan bu fonlara yatırım mı yapılır, git faize yatır daha iyi, kafan rahat olur en azından.

sana nacizane söyleyebileceğim böyle riski sıfır ama getirisi de onunla orantılı enflasyon karşısında eksi yazacak fonlarla hiç uğraşma. Yap kendine fon sepeti. Bak orada 5 yılda %3.000 getiri sağlamış değişken fonlar var, onlardan al biraz biraz. Biraz altın, emtia vs. al. Biraz yabancı borsalara yatırım yapan fonlardan al. Bunlarda para mı tutulur gözünü seveyim.
  • yolgezergönül  (11.09.23 23:32:22) 
@yolgezergönül;

hocam, ben de sizin gibi düşünüyorum zaten.

geçici olarak bu fondan satın alacağım.

biraz daha araştırıp, parayı kısa sürede içerisinde yapacağım sepet fonlara kaydırmayı düşünüyorum.

tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. borsa yoğun fonlardan bu aralar uzak durmak gerektiğini söylüyorlar. nasdaq yoğun fonlardan sepete atmak mantıklı olur mu sizce?
  • istististist  (11.09.23 23:41:06) 
abi karar senin, net yatırım tavsiyesi elbette veremem. ama tefas sitesinden fonların 3 yıllık ve 5 yıllık getirilerine göre sıralayıp bakarsan hisse senedi şemsiye fonları hep çok getirmiş. o yüzden borsa kısa vadede kaybettirse de uzun vadede net kazandırdığı kesin.

ben değişken fonları hep sepetimde yüksek tutuyorum, zira adamlar döneme göre değişiklik yapıp pozisyon alabiliyor. Tcd, ipb vs uzun vadede iyi yönetiliyor getirilerine bakılırsa.

ama yukarıdaki arkadaşın dediği gibi dolar ovp ve merkez bankasının önümüzdeki 3 yıl hedeflerine göre oldukça ucuz kaldı. ben o yüzden sepetin %60 civarını dolar cinsi getirisi olan fonlarda tutuyorum bu aralar. amerikan borsasıi altın, gümüş ve emtianın yarın olmasa da orta vadede bişeyler getireceği aşikar. E dolar da artacak zaten.

Kalan kısmı da değişken fonlar ve hisse senedi fonları arasında bölüştürdüm.

Ben şunu yapıyorum; tefas sitesinden fonları excel formatında indiriyorum. her dönem yönünden sıralama yapıp renklendiriyorum. Örneğin 1 aylığa göre sıralayıp yüzdelik kısımlarını renklendiriyorum, daha sonra 3 ay, 6 ay vs hepsini ayrı renk yapıyorum. Neticede her dönem iyi bir getiri sağlamış özetle iyi yönetilmiş fonları tespit ediyorum kendimce. Buna göre satın alıp devam ediyorum arkama bakmadan.

Günlük al satlara gerek yok bence. İyi yönetilmiş fonları tespit et, al ve arkana bakma. 3 yılda %1000 getiri senin benim gibi küçük yatırımcı için çok sağlam getiriler. Fazlası bizi aşar.
  • yolgezergönül  (11.09.23 23:55:42) 
fonlarda mantık şudur, piyasayı koklayıp, hangi yatırım aracının düşüp, hangisinin çıkacağına öncelikle karar vermek gerekiyor.

Sonrasında , ilgili yatarım araçlarına yatırım yapan fonlar incelenir, bunların arasında yıllık performansları diğerlerine göre iyi olan başarılı fonlar seçilir. Giriş yaparken de mantık şu olabilir, ilgili fon yıl içerisinde örnek olarak %200 kar getirmiş ancak son ay , bir getirisi olmamıştır veya getirisi eksi yönde olmuştur. Eğer fon içeriğinde ki yatırım araçlarının yükseleceğini öngörüyorsak, işte bu fona giriş yapmanın daha akılcı bir yöntemidir.

Veya aynı şekilde başarılı olmuş fon yönetim şirketlerinin yeni çıkan fonlarına yatırım yapmaktır, bu sayede kısa zamanda yüksek getiri sağlama potansiyeli arttırılmış olur.

Sonrasında farklı fonlara , riski dağıtarak sepet şeklinde yatırım yapılır.

Amerikan borsası için bu konuda uzman olan kanalları takip edip, bilgi ve fikir sahibi olduktan sonra kendi kararınız ile en uygun zamanda giriş yapmanız yerinde olacaktır.
  • mrctrk  (11.09.23 23:57:21 ~ 12.09.23 00:57:56) 
ikisinin de risk değeri 2'dir. dağılım raporunda küçük farklar var. örneğin nrg'de "repor-trepo" oranı %26,89 iken nvb'de %25,10 gibi.


  • zakk  (12.09.23 17:27:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.