[]

kümülatif gelir vergisi matrahı hk.

ay ortasında iş değişikliği yaptım. yeni başladığım şirkete, ay ortasına kadar olan kümülatif gelir vergisi matrahını değil, bir önceki ayın kümülatif gelir vergisi matrahını bildirdim. şu an iki ay geçti ve beyanname değişikliği yapılamadığını bildirdiler.

bu durumda benim ne dezavantajım olacak?


 
vergi cezası çıkacak sana. e devlette de gözükmüyor ne yazık ki. vergi dairene gidip sorgulatırsan iyi olur. benimde aynı işlem 2017 senesinde olmuş, farkında bile değildim. 6 ay önce eve evrak geldi. 12.000 TL ceza. faizi vs derken uzlaşma komisyonuna gittim. 6000'e düşürttüm cezayı, şirket ile konuştum şirkete ödettim.


  • hasansabbah  (11.09.23 12:13:01) 
eğer unutmayıp, atlamayıp 2024 yılının mart ayında 2023 için ücret gelir beyanı verip ödemesini de yaparsanız ceza falan çıkmaz. kümülatif gelir vergisini de bildirmenize gerek olmaz, her iş yeri sıfırdan başlar, siz de aldığınız ücretleri usulüne uygun beyan edersiniz.

zaten olması gereken de budur. kümülatif matrah falan bildirilmez. o beyan meyan işin içine girmesin, aynı matrahtan devam edilsin de aynı hesaba denk gelsin diye uydurulmuş bir kolaylık.

olması gereken her işyerinde sıfırdan başlar, her işyerini de kendiniz beyan edersiniz.
  • kibritsuyu  (11.09.23 13:11:28) 
bu linkte yazanın aynısını demişim işte, neresi yanlış? linkte de gördüğüm kadarıyla "kümülatif matrah ikinci işyerine verilir" falan yazmıyor. çünkü kanunda öyle bir şey yok.

anlamayanlar için tekrar yazayım. birden fazla işverenden ücret alıyorsanız, normali, bu işin kanunda da yazanı, şu yukarıdaki linkte de yazanı şudur ki, mart'ta ücret geliri elde ettim diye beyanname verirsiniz, vergisini ödersiniz. ceza falan da gelmez.

sevgili çalışanlar bundan anlamaz, yapmaz veya yapamaz, yapmasına da gerek olmasın diye götlerinden "kümülatif vergi matrahını bir sonraki işyerine vermek" diye bir şey uydurdular. böyle yapınca sonuçta sizden çıkıp devlete ödenen vergi aynı olmuş oluyor. beyanname vermesen de devlet aynı vergiyi almış olduğu için senin beyanname vermemiş olmana ses etmiyor. ha belki de ediyor bilmiyorum, eskiden ses etmezdi. şimdi buna ceza kesiyor olabilir, siz de yok ben ikinci işyerine kümülatif vermiştim de onun üzerinden hesaplandı zaten diye dilekçeler itirazlar uğraşıp sildiriyor olabilirsiniz. onu bilmem. neticede kümülatifi verip oradan devam etmek diye bir şey uydurmadır, yoktur.

her işyeri sıfırdan başlatıp kendi kümülatifini tutup vergiyi sizden ona göre kesip verecek, siz de beyannamenizi buna göre düzgün verecekseniz ceza falan gelmez. kanunda yazanı da budur. kümülatifi alıp sonraki işyerine vermek diye bir şey kanunda yoktur.

ben de diyom ki yukarıda da aynısını yazdım. kümülatifle falan uğraşmayıp beyanınızı verecekseniz kümülatifi dert etmeyin. her işyeri sıfırdan başlasın, siz de beyannamenizi verin.
  • kibritsuyu  (11.09.23 13:51:08 ~ 16:24:20) 
şuan ceza gelecek birşey yok. Ayrıca ön not siz yarım aydan bahsediyorsunuz da öncelikle sizi sıfırdan başlatıp başlatmadıklarını öğrenin. Zira Kümülatifinizi zaten sıfırdan başlatmış olabilirler. (Eski işyerimde, benden hem kendileri istemişti sonra da sıfırdan başlatmışlardı.) yalnız tekrar yazayım iki durumda da şuan için bir ceza yok.

Ayrıca @kibritsuyu'na ek:

321 seri no.lu GVGT ile yapılan değişiklik ile 311 seri no.lu GVGT’nin “Özel sektör işyerlerinde birden fazla işverenin yanında çalışanların durumu” başlıklı 21. maddesinin beşinci fıkrasının ikinci cümlesinden sonra gelmek üzere, “Hizmet erbabının talep etmesi ve işverenlerin de kabul etmesi kaydıyla, yıl içerisinde aynı anda birden fazla işverenden alınan ücret gelirleri de kümülatif matrah dikkate alınarak tevkifata tabi tutulabilir.” düzenlemesi yapılmıştır.

vergiport.com

www.resmigazete.gov.tr

Yani siz bildirirseniz ve işvereniniz kabul ederse eski iş yerinizdeki mevcut matrahınızla devam edebilirsiniz. Kısacası artık götten uydurma değil. Talep edin ve böyle olmasını sağlamaya çalışın ki, takip eden yılda farkı siz ödemek durumunda kalmayın. Muhasebe ve İnsan Kaynakları siz bastırmazsanız işleri karışacağı için istemez, bu yüzden biraz uğraşmanız gerekir. Zaten bir kere bu ek vergiyi ödemek zorunda kalınca, bir daha ki iş geçişlerinde, matrah taşımayı en baştan soruyor olacaksınız.

Şimdi olacakları tecrübe edindiğim kadarı ile açıklayayım.
Yıl sonuna kadar birinci veya ikinci işinizden aldığınız brüt toplam 150 bin lirayı (Rakamı sonra tekrar kontrol edin)
1- Aşmıyorsa : 2024 Mart ayında beyan vermeniz gerekmiyor.
2- Aşıyorsa: 2024 Mart ayında beyan vermeniz gerekir.

Beyan verilmesi durumunda.
A- İkinci işiniz Kümülatif matrahınızı devam ettirdiyse:
Yine beyanname vermeniz gerekecek ama küçük bir vergi farkı çıkacaktır ya da çıkmayacaktır. Kümülatif matrah vergi dilimizinizi belirlemek için kullanıldığından yarım ay geriden başlatmaları çok büyük bir fark yaratmayacaktır. (Bu yüzden de ceza almazsınız.)

B- sıfır matrah ile başlandıysa: aradaki vergi dilimlerinden doğan vergi farkı için beyanname ile ödeme yapmanız gerekecektir. Bu beyanda yıl içerisindeki eğitim ödemeleri vs. düşülebilmektedir. Buna da dikkat edin.

Sonuç olarak 2024 Mart ayında beyanname verip vergi ödemeniz gerekebilir. Ama bu bir ceza değildir ve şuan ortaya çıkmamıştır. Eğer beyan vermeniz gerekip Mart 2024'te vermezseniz, o zaman artı olarak ceza söz konusu olabilecektir.
  • yeninesiltupcu  (11.09.23 15:48:10 ~ 15:49:59) 
yeninesiltupcu'e ek yapayım.

ikinci işveren için beyan verdiğiniz takdirde özel okul gibi beyan edeceğiniz gider varsa bir miktar alacaklı çıkabilirsiniz, o yüzden beyanname verirken dikkatli olun.
  • nuisance  (11.09.23 16:44:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.