[]

Mesleğim konusundaki hevessizligim geçmiyor, ne yapmalı?

Selamlar;

Matematik bölümü mezunuyum ve on seneyi aşkın bir süre matematik öğretmenliği yaptım özel kurumlarda. Atanmayı denedim, kpss ye hazırlandım fakat başarılı olamadım. Öğretmenlik çok da gönüllü başladığım bir meslek değildi açıkçası, biraz haspelkader oldu. Çalışmak zorunda hissettim, ergenliğim ve gençliğim ciddi psikolojik sıkıntılarla cebelleserek geçmişti. Hayatım daha dinamik, normal, işlevsel bir hal alsın istedim. Bir noktada da işi sevdim açıkçası. Fakat kendimi çalıştığım hiçbir kuruma, ortama ait hissetmedim. Maddi, manevi tatmin sağlayamadım ve hiçbir yerde de öyle uzun süre çalışmadım. Biraz orada biraz burada derken yıllar geçti. İyi yerlerde de çalıştım, devlet okullarında sözleşmeli öğretmenlik de yaptım. Mesleğime dair son senelerde ciddi övgüler aldığım da oldu. Ama bu işi yapmak hiçbir zaman içime sinmedi.

Geçen sene özel hayatımda olup bitenler de üstüne eklendi ve yurtdışına çıktım. Orada beş ay kadar çalıştım. Ülkeye geri döndüm ve burada başka sektörlerde iş bakmaya başladım. Ülkeye doneli beredeyse 10 ay oluyor ama pek mesafe kaydedemedim. Deneyim yetersizliği, yaş, kariyer değişikliği gibi nedenlerden farklı sektörlerde iş bulamadım. Bulduklarım da çok uzun vadeli olmadı.

Artık mecburen öğretmenliğe dönmek zorundayım, is de buldum açıkçası. Ama mesleğime devam etmek konusundaki hevessizligimin üstesinden gelemiyorum. Okula gittiğimde kendimi çok kotu hissediyorum, çoktandır yaşamadığım anksiyete atakları yaşıyorum.

Bana ne önerirsiniz? Sanırım bir tavır değişikliğine gitmek gerekecek, fakat bunu nasıl sağlarım?

Teşekkür ederim.

 
hocam çok benzer şeyler yaşamışız. 27 yaşındayım, matematik mezunuyum birkaç sene öğretmenlik yaptım, 2 sene özelde çalıştıktan sonra atandım. Ama meslek tatmin etmiyordu ne maddi ne manevi açıdan. geçen sene de istifa ettim. Üniversite sınavına tekrar girdim. Top bir üniversitede güzel bir bölüm kazandım onu okuyorum, yazılımcı olacağım.

Sizin yaşlarınızda ilk üniversitemden başka bir abimizle tanıştım geçenlerde. 5-6 sene öğretmenlik yaptıktan sonra siber güvenlik üzerine yüksek lisans yapıyor, şu an sektörde senior siber güvenlik uzmanı olarak çalışıyor, maaşı falan da baya iyi kadrolu öğretmenin 3-4 katını kazanıyor. İsterseniz bu tarz bir kariyer düşünebilirsiniz. Tabii kafa kaldırır mı bilmem 27 yaşında bile bana zor geliyor ama elden bir şey gelmiyor, öğretmenlik yapmam bir daha.
  • Erestor  (08.09.23 14:51:49) 
@Erestor: Enerjim var, yüksek lisans yapsam 39-40 yaşında mezun olurum. O yaşta birini ise alırlar mı sıfır deneyimle?


  • sekizdokuzon  (08.09.23 15:09:09) 
Gerçi universitede okurken bir çevre yapabilirim, değil mi? Şu an çok büyük rahatlattın beni, çok teşekkür ederim.


  • sekizdokuzon  (08.09.23 15:10:27) 
hocam yaş mevzusunu baya araştırdım, tabii 22-23 yaşında mezun olmuşlara göre dezavantajlıyız ama bölümümdeki hocalarım samimi konuştu, bir sorun yaşamayacağımı söylediler.

matematik altyapınız da bu işte işe yarayan bir unsur olacak. tabii data science, computer vision gibi aşırı teknik alanlar dışında matematik aman aman kullanılmıyor fakat matematikçi birinin soyut düşünme yeteneği bu meslekte avantaj sağlıyor.

Ben işi lisans düzeyinde sağlam bir yerde okumaya karar verdim. İster yüksek lisans yapın ister kendi kendinize öğrenmeye çalışın. Tercih sizin. Sektörde alaylı bir sürü insan var. Benim bölümden (matematik) arkadaşlardan da yazılımcılık, data scientistlik yapanlar var da üniversiteyi boş geçirince öyle bir imkan elde edemedim.

Fakat ciddi bir sabır ve azim istiyor, belki okula bu kadar para ve emek bağlamasam bırakıp öğretmenlik dışında çevremin imkanlarını kullanıp alternatiflere yönebilirdim de geçti artık :D
  • Erestor  (08.09.23 15:27:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.