[]

İki ev elektriği sorusu

Sual 1: Evdeki prizlerin çoğuna baktığımda toprak yok. İki kablo geliyor buattan. Apartman dairesine topraklama yaptırmak pek akıllı işi değil galiba. Çünkü ekstra kablo çekilecek falan değil mi?

Sual 2: Evde bir de elektrikli şok ısıtıcı var. Onun takılı olduğu buatta toprak var. Üç kablo geliyor. Ben bir mahalle elektrikçisine gitsem o toprağın direncini ölçebilir mi? Buradan o toprağın kalitesi hakkında bir fikir elde edebilir miyim? Gerekirse topraklı olması gereken şeyleri o buattan beslerim. Tabi toplam 3000 watt'ı geçmem aynı anda (16A x 220V hesabı yaptım)


 
önce sigorta panosunun kapağını söküp bakın toprak barası var mı diye. varsa orayı kullanabilirsiniz. yoksa topraklama için çevredeki bir toprak arazinin kazılması, uygun ölçü ve özelliklerde levha koyulması ve topraklama kablosunun bu levhadan bina veya daire panosuna kadar çekilmesi gerekir.

eğer ısıtıcıda topraklama varsa kablo kalınlığına bağlı olarak oradan kullanabilirsiniz. ama benim tahminim evdeki topraklama iptal edilip sadece ısıtıcıya verilmiş olabilir yeterli olsun diye.

eğer ciddi bir ölçüm istiyorsanız mahalle elektrikçisi bunu yapamaz ama tahmini değerler üzerinden size bir yorum yapabilir. çünkü net topraklama hesaplaması için bir çok etken bulunuyor. bkz. prosafety.com.tr
  • bravoteam  (08.09.23 09:09:09) 
Eski yapılarda genelde topraklama sadece mutfakta ve onun hemen yanındaki odada olurolur. Geri kalan yere gerek görmemişler zamanında. Ordaki topraklamayı evin geri kalanına dagıtabilirsiniz fakat ekstra masraflı iş
Klavuzla sıva altından kablo çekilecek. Eski yapılarda o kılavuz kesin bir yere takılır.

Topraklamayı ölçmek her elektrikcinin bileceği iş değil. Multimetre ile ölçülebilir fakat bir apartman dairesinde çok dogru bir deger alamazsınız. Adamlar zamanında aynı toprağa tek damardan her daireye giriş yapmış. Bende de benzer durum var. Klimayı mecburiyetten topraksız hatta 5 senedir kullanıyorum. Bir sıkıntı yok.
  • limonlu eksi  (08.09.23 10:18:38) 
Şimdi sigorta paneline baktım. Üç kablo geliyor biri de sarı. Yani bir toprak hattı var görünüyor. Ana panoya da bakacağım şimdi. Eğer apartman topraklaması varsa çok güzel.

Sorum şu: banyo ile oturma odası arasında bir duvar var. Banyodaki buattan oturma odasına sıva üstü hata çeksem sanırım benim iş çözülür. Bir matkap, klemens ve kablo ile işi çözerim sanırım.

Peki çoğaltıcı klemens var mı? İzolasyon bandıyla falan uğraşmadan temiz bir çözüm olsun istiyorum. Yani 1 giriş 1 çıkış değil de 1 giriş 3 çıkış falan klemensler var mı?
  • alperz  (09.09.23 08:36:34 ~ 08:36:44) 
dediğiniz şekilde yapabilirsiniz ancak banyo buatındaki toprak hattının sigorta panosuna gelen toprak hattı olduğundan emin olun. sarı kablo sigorta kutusunda baraya giriyorsa oradan da alabilirsiniz. klemens olarak wago klemens kullanabilirsiniz. pratik bir ürün.
www.starakim.com

  • bravoteam  (09.09.23 09:37:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.