[]

Borsaya etki edebilecek pozitif ve negatif değişken ve indikatörler

Merhaba,

Ezbere veya trendlere göre yatırım yapmaktan kaçınan birisiyim, borsada risk ve getiri açısından bir hesaplama yapmak amacı ile, hangi değişkenleri pozitif veya negatif olarak değerlendirebiliriz.

Öreğin ;

Pozitif etki:

yüksek enflasyon
olumlu politik söylemler
baskılanan döviz kuru
alternatifsizlik
ülke kredi notları
şirket karlılıklarının artması
kur korumalı hesaplardan borsaya geçişler


Negatif etki :

Potansiyel düzletmeler ve kar satışları
Doğal afetler vb
seçimler , belirsizlikler vb.
ekonomi otoritesi üzerinde olan, atamalar, istifalar vb. gibi

Teşekkür ederim.

 
Siz endekse yatırım yapmaktan bahsediyorsunuz. Şirket odaklı yatırım yaparsani bu etkenlere ihtiyacınız olmaz olsa da karliliginiza etkisi minimum olur.


  • alimcgraw  (07.09.23 20:03:56) 
Ekonomik veriler duruma göre pozitif veya negatif etki yaratır, bu verileri yorumlamak için gündemin hep içinde olmalısınız.

Örneğin bugünlerde (daha belirgin bir örnek olduğu için abd üzerinden gideceğim) ekonomik veriler büyümeyi işaret eden şekilde geldiği için borsa geri çekiliyor, çünkü enflasyonist ortamda büyüme verilerinin yüksek gelmesi faiz artışını tetikler faizler artarsa da dolara geçiş artar ve borsadan çekilme başlar insanlar. Ancak enflasyon baskısı olmasaydı aynı veriler pozitif etki yapacaktı.

Şu sıralar takip edilen en önemli veriler GSYH (GDP) oranları, TÜFE (CPI) oranları, satın alma endeksleri (PMI), İmalat, hizmet sektöründeki yükseliş ve azalışlar, devlet tahvil getirilerindeki değişimler, istihdam verileri ve ayrıca bütün dünyada çok takip edilen bir de abd tarım dışı istihdam verisi var. Bunlar temeldir, piyasalar genelde belirgin tepkiler verir ancak dediğim gibi "içinde bulunulan ortama göre tepkiler değişir"

Bunlar dışında daha genel ölçeği yansıtan MSCI endekslerini takip edebilirsiniz. MSCI World gelişmiş ülke endekslerini, MSCI EM gelişmekte olan piyasa endekslerini, MSCI EAFE abd hariç gelişmiş ülke piyasalarının durumunu gösterir.

Bu tip verileri tek bir yerde gösteren ekonomik takvimler var, onlardan birini kullanın. Bir süre sadece açıklanan verilere ve veriler açıklandıktan sonra o verilerle ilgili çıkan haberlere bakın ve sonra piyasayı takip edin. Bir noktadan sonra bağlantıları oluşturmaya başlarsınız.
  • akhenaten  (07.09.23 20:49:44 ~ 08.09.23 08:00:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.