[]

asla çözemediğim uyku sorunu

Selamlar, uzun uzun yazmayı düşünüyorum ki, belki küçük bir detaydan bir şey yakalanır, oradan house m.d lik yapılır da, belki faydası olur bana.

yaş kırk, cins erkek, ağır işitme kaybı var. lise ve üni zamanlarını saymazsak, yirmilerimin ortalarından beri uyku sorunum var diyebilirim. o gençlik yıllarında tabi uykusuzluğun etkisini daha az hissediyordum ama şimdi çekilir gibi değil. hem fiziksel, hem psikolojik olarak yıpratıyor.

benim durumum şöyle; gece uyuyamıyorum, 11-12 gibi, insan gibi yatağa giriyorum ama sabaha kadar dön dolaş uyku yok. ama gündüz uyuyabiliyorum onda hiç sorun yok. yani sabahı edip sekiz dokuz gibi yatarsam, akşam dört gibi kalkıyorum. bazen daha uzun. ama iş güç durumları olduğu için bu ancak tatil zamanları ya da işsiz zamanlarımda mümkün olabiliyor.

uyku düzeni gençlik zamanlarımda böyle geceden gündüze kaydığı zaman ve bunu değiştirmek istediğimde, bir gün uyumayıp akşamına sızıyordum ve bir süre düzelelbiliyordu bu durum. ama şimdi durum şöyle; sabaha kadar uyumadım diyelim ve uyku düzeninin oturtmak istediğim için gündüz de uyumamaya karar verdim. ancak çoğunlukla gece yine uyuyamıyorum. yani iki gün boyunca hiç uyumamış oluyorum.

bu gece uyuyamama sorunu için zamanında uyku ilacı almıştım pskytrdan bir kaç yıl önce. gyrex diye bir ilaç 25 mg yi ikiye bölüp içiyordum ve yarım saat bi saat içinde deliksiz, kesiksiz bir uykuya dalıyordum sabaha kadar. ama ilaç yoksa durum aynı. geçen ecza kutusuna bakarken gördüm biraz kalmış bu ilaçtan. uykuyu da düzene sokmaya çalışıyordum ve kullanmaya başladım. yine uyuttu güzel bir şekilde ama sıkıntılı bir ilaç, kafayı ağırlaştırıyor. yani gece 11 de alsam ertesi gün 12-13 e kadar ancak kendime gelebiliyorum, sürdürülebilir bir durum değil.

işitme kaybı var, bağırsak sorunu var (yüzde doksan ishalim ve günde en az beş kez tuvalete çıkıyorum) ağır spor yaptığım dönemde de uyku sorunu aynıydı. hatta çok yorgun olduğumda bazen hiç uyuyamıyordum. 10-15 kg fazla kilolu halimle de aynıydı uyku sorunum, fit halimle de. çok kahve içtiğim dönemler oldu. acaba kafein mi bunu yapan dedim ve sıfırladım iki ay boyunca kafeini. değişen bir şey olmadı. düzenli seks hayatımın olduğu zamanlarla olmadığı zamanlar arasında bir fark yok. düzenli mast yaptığım zamanlarla üç ay boyunca cinsel perhiz yaptığım dönemler arasında fark yok.içki çok içmişsem sızabiliyorum doğal olarak. ama hiç içmediğim dönemlerle düzenli ve orta seviye miktarda içtiğim dönemler arasında fark yok.

her türlü öneriye, bilgiye, tecrübeye açığım. aktar ürünleri olur, meditasyon olur, müzik olur, şu tür spor vs olur. her şeyi denemek istiyorum, şimdiden teşekürler.

 
bağırsak ikinci beyindir derler. sürekli ishalsen belli ki bir sorun bağırsaklarında. gidip baktırın derim.

uyku getirebilecek doğal yöntemler deneyebilirsin. melisa çayı ya da kedi otu.
  • elorelia  (07.09.23 15:42:26) 
40 yaşındayım ve 20'lerin ortasından beri düzgün uyuyamıyorum diyorsunuz. Bence bu biraz ufak tavsiyelerin ötesinde bir çözüm gerektiriyor, sanırım siz de bunun farkındasınız.

Psikiyatriden ilaç yazdı doktor diyorsunuz, peki bu tedavi dönemi nasıl sonlandı? Tamam her her şey çözüldü dediniz, doktor da peki o halde geçmiş olsun dedi ve bitti mi yoksa zaten uyuyorum atık deyip doktora gitmekten vaz mı geçtiniz?

Uyumaya yardımcı ilaçlar tek bir tane ve hatta tek bir çeşit değil, eğer bahsettiğiniz ilaç sizde çok fazla uyku haline sebep oluyorsa bunu doktora söyleyip farklı bir ilaç denemeniz gerekir eğer önem arz eden bir durum varsa.

Sorununuzun çözümü var, lütfen aksatmayın. Gerekli yöntemlerle belli bir periyotta doktorun yönergelerine uyarak bu işten kurtulabilirsiniz. Bence bu güzel bir şey, yani hiç üstüne kafa yormanıza gerek yok doktora gidin ve yaşadığınız şeyler hakkında düzenli olarak ona bilgi verin ve buna göre geri kalan şeyleri o halledecektir.
  • akhenaten  (07.09.23 15:51:02) 
@akhenaten

psikiyatri tedavisi sanırım 1 yıl devam etti. o dönem ailevi sebeplerle çok kötü bir süreç yaşamıştım. zaten depresyon tedavisi uyguladı, prozac vermişti. daha önceki yıllarda da bir kaç kez farklı doktorlara gitmiştim. başka antidepresanlar kullanmıştım ama toplam süre bir kaç yıldır ilaç kullandığım. söylediklerinizde haklısınız, ben yaşadığım sıkıntıları anlatırken doktora, uyku sorunumu da bir yan sorunmuş gibi anlatıyordum. esas sorun duyma sorunu ve bunun sosyal hayattaki yansımalarıydı. aslında sadece uyku için, uykuya odaklı bir tedavi araştırabilirim.
  • birsorusorayim  (07.09.23 16:05:13) 
@birsorusorayim bence iyi edersiniz, uyku sorunları depresyonla bağlantılı olabildiği gibi bağımsız da olabiliyor her ikisinin yansıması da aynı olmasına rağmen çözümleri farklılaşabiliyor. Ben de benzer bir şikayetle tedavi almıştım, önce depresyondan şüphelenildi ancak uyku sorunu devam ettikçe sadece uykuya yönelik farklı bir ilaç kullandım bir süre ve yıllardır uyku düzenimle övünür hale geldim. Aksatmayın lütfen.


  • akhenaten  (07.09.23 16:16:08) 
@akhenaten

inşallah aksatmam:) çok teşekürler
  • birsorusorayim  (07.09.23 16:19:40) 
sebep baykuşlar ve tavuklar olabilir. aranan house m.d tespiti. okan bayulgen ibrahim selim'e katılmış, dakika 37:50'den itibaren gece uyumayıp gündüz uyuma durumunun programını yaptığını söylüyor, profesörleri çağırıp konuşmuşlar. muhabbet de bir ceo'nun akşam 8'de yatıp sabah 3:45'te uyanmasından çıkıyor. ben okan'ın o programını ilgimi çekmediği için izlemedim, kafayı nereye vursam uyurum çünkü, bulunup izlenebilir, muhabbet kralı zamanlarından büyük ihtimalle.

www.youtube.com
  • onemoremile  (07.09.23 16:27:52) 
@onemoremile

burada da iki durum var, birincisi tüm çalışma hayatımız gün üzerine kurulu ve ben yada büyük çoğunluk, okan bayülgen gibi gece oturup gündüz yatarım ve yine de paramı kazanırım
diyemiyor malesef. ikincisi de, sağlıkla ilgili. melatonin, leptin, d vitamini, ruhsal sağlık vs. yani çoğunlukla gece uykusunun en sağlıklısı olduğunu söylüyor doktorlar. onlar da bilimsel veriler üzerinden konuşuyorlar. ama en önemlisi maddi sebepler sanırım. ben imkanım olsa, çalışmak zorunda olmasam, en azından az uyumaktansa yeteri kadar uyumak için gündüz uyur gece takılırdım.
  • birsorusorayim  (07.09.23 16:53:23) 
houseluk bir durum yok gibi uzun vadede vucudunu bu düzene alıştırmışsın. 15-20 gün sıkıntı çekip gündüzleri uyumayarak normal uyku düzenine geri dönebilirsin.

stanfordhealthcare.org

uyku ilacı yerine uyumadan 30dk önce melatonin alabilirsin. son 2-3 saat ekranlardan uzak dur loş bir odada takıl kitap oku vs.

uyku düzeninin neden kaydığı ise psikolojik olarak incelenmeli. yani gündüz yaşadığın sorumluluklardan kaçış olabilir. bazı antidepresanlar uyku düzeni konusunda işe yarayabilir. bu kısmı da bir psikiyatr ile görüşebilirsin.

sindirim sistemi hakkında biraz paraya kıyıp uzman bir fonksiyonel tıp hekimi ile görüşmelisin. şimdilik ev yoğurdu, iyi bir probiyotik takviye alabilirsin.
  • orpheus  (07.09.23 17:06:43) 
Benzer bir cevap verilmiş ama yaşadığınız durum bana sorundan çok biyolojik ritim gibi gözüktü. Ben de akşam 9dan sonra uyanık kalmakta çok güçlük çekiyorum ve sabah 4-5 gibi güne başlıyorum ve tavsiye edildiği gibi 3 gün uyanık kal, kendini yor ve gibi tavsiyelerle değiştirebildiğim bir durum değil, gecelerce 12de de uyusam sabah erkenden uyanıyorum, arkadaşım benim aksime gece yaşayan bir insan, sabah 8-9dan önce uyumuyor ve gün içinde de öğleden sonra 3 gibi zorlukla uyanıyor, ikimiz de işlerimizi kendimize göre ayarlayabilme lüksüne sahibiz, her zaman olmasa da.

Keşke çalışma saatlerinizi kendiniz belirleyebildiğiniz bir düzene geçebilseniz doğanızla savaşmak durumunda kalmazsınız.
  •   (07.09.23 18:14:38) 
Telefona meditopia indirip uyku meditasyonlarini bi deneyin.


  • instant crush  (07.09.23 20:23:27) 
ben de üniversite 1 den beri (2. öğretimdim) geç uyuyup geç kalkan bir insanım. iş hayatımda da erken uyanmak gibi bir derdim yok. dolayısıyla yaşam tarzım bu ama sizinki sanırım bir rahatsızlık seviyesine gelmiş. bir dönem rutinimi değiştirmem gerekiyordu ve zorlanmıştım. Melatonin kullandım yaklaşık 5 ay falan. melatonin içtiğimde (venatura marka) faydasını görüyordum açıkçası. uykuya dalmamı kolaylaştırıyordu. ama ben hiçbir zaman uykum olmadan yatağa girmem. tv karşısında uykum gelir, gözlerim kapanır ancak o zaman yatağa koşar direkt yatarım. uyku gelmeden yatağa girmek benim uykumu daha da kaçırıyor, sizde öyle mi bilmiyorum. sabah sersem uyanma gibi bir etkisi de olmuyordu. bir yan etkisi de yok hatta bazı faydaları bile var makalelerden okuduğum kadarıyla. velhasıl bir deneyim derim, bir şey kaybetmezsiniz. tabii sorunu kalıcı olarak tedavi edecek gibi durmuyor ama...


  • motosiklet burclu adam  (08.09.23 00:58:32 ~ 01:00:03) 
Geçmiş olsun, uyku sorunları hayat kalitesini en çok etkileyenlerin başında geliyor. Umarım bir an önce düzeni kurabilirsiniz. Bir süre boyunca yatmak istediğiniz saatten 1 saat önce 3 mg melatonin takviyesi alın ve alttaki uyku hijyeni kurallarına uyun. 2 hafta içinde baya mesafe alacağınızı düşünüyorum.

Uyku Hijyeni İçin İpuçları
Uykunuz gelince yatağa gitmelisiniz.
Uyuyamazsanız yatakta fazla vakit geçirmemelisiniz
Yatak odası çok sıcak ya da çok soğuk olmamalı tercihen karanlık ve hafif serin olmalıdır
Yatak odası sadece uyku ve cinsel aktivite için kullanılmalı, çalışma odası ve televizyon odası olarak kullanılmamalıdır
Hafta sonu ve tatil süresince sabah kalkış saatleriniz çok değişmemelidir
Gün içinde uyumamalı, dayanamıyorsanız 1 saatten kısa süreli ve saat 15:00’ ten önce şekerleme yapılmalıdır
Alkol, kafeinli içecekler ve çikolata tüketimi uyku saatinden 4-6 saat öncesinde kesilmelidir
Yatmadan önce sigara içilmemelidir
Akşam yemekleri çok ağır yenmemeli ancak yatağa da aç gidilmemelidir
Uyku öncesi ağır spordan kaçınmalı, egzersizler akşamüstü saatlerine kaydırılmalıdır
Yattıktan sonra günlük düşüncelerden uzak durulmalı, yatak odası dışında düşünülüp çözümlenerek yatağa yatılmalıdır
Uykuyu bozacak ilaçlar (antidepresanlar, kortizon, grip tedavisinde kullanılan ilaçlar, bazı kalp ilaçları vb.) uykuya yakın saatlerde alınmamalıdır
  • ceo07  (08.09.23 17:24:24) 
1. Sabah erkenden mümkünse yürüyorken güneşe bak.
2. Sabah kalkar kalkmaz bol tuzlu limonlu su iç.
3. Yatmadan bir iki saat önce magnezyum bisglisinat. En az 200mg.
4. Uyuduğun oda full karanlık ve serin olmalı. 25 dereceyi geçmesin.
5. Uyku saatine üç dört saat kala 1-2 saatlik yürüyüş yap yine.
6. Kahve, kafein falan içeren şeyler no no no.

Pirensesler gibi uyumazsan gel yüzüme tükür dfdsf
  • alperz  (08.09.23 18:11:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.