[]

İstanbul’da yabancı gezdirmek

Selamlar,
Erkek arkadaşım hayatında ilk kez Istanbul’a geliyor. Türk değil. Mutlaka gitmeli dediğiniz nereler olur,
?
Aklımda bazı yerler var ama önerilerinize göre bir rota oluşturacağım. Malum, trafik vs sebebiyle çok uzak mesafeli planlar yapasım yok.
Totalde 1 hafta kalacak.
Teşekkürler şimdiden.

 
benimki de yabanci, ve tarih asigi. ilk gittigimizde ben de ayni telasa dusmustum.

Sultanhamet'e bir gidin oncelikle. Topkapi sarayi, Ayasofya, Yerebatan gibi yerler olmazsa olmaz. benimki Ayasofya'yi cok begenmisti ve ayni hafta icinde bir daha gitmisti ben ailemin yanina gitmisken. (o zamanlar daha muzeydi)

Dolmabahce sarayi'ni cok sevdi. iceride fotograf cekilemedigi icin uzuldu sadece.
rumeli hisari'na gitmeyi cok istiyordu. gittik ama hayal kirikligi oldu, sadece avluda gezilebildigi icin.

gece hayatiniz varsa Kadikoy'de takilin. Taksim eski taksim degil ama bence orayi da gormeli. Galata kulesi taraflarina gidip oradan karakoy'e inebilirsiniz.
  • supergirl  (03.09.23 14:04:39) 
@supergirl çok teşekkür ederim ayrıntılı cevap için. Pek çok müzeye girmenin uygun bir yolu var mı peki? Müze kart hangi müzeleri kapsıyor anlayamadım. Öneriniz olur mu?


  • bfm  (03.09.23 14:06:46) 
Müzekart kültür bakanlığına bağlı bütün müzelerde geçerli, özel müzelerde geçerli değil. (Topkapı'da geçerli, Sabancı müzesinde değil.)

Bir de bazı müzelerin belli kısımları için yine bilet almak gerekiyor, mesela kaşıkçı elmasının olduğu salona müzekartla girilemiyor diye hatırlıyorum.
  • kobuzchu kiz  (03.09.23 14:11:55) 
balat, kuzguncuk'u gezdir. yer olarak beylerbeyi bu tarafta, yerebatan karşıda. tarihe, arkeolojiye ilgisi varsa da arkeoloji müzesi kesinlikle.

imkan varsa 1 gün adada konaklayın.
  • gule gule  (03.09.23 14:20:25) 
istanbul'a turist olarak gittiğimde en keyif alarak gezdiğim yerler dolmabahçe sarayı ve adalar oldu ama buralara komple 1'er gün ayırmak lazım sanırım ben olsam süre sıkıntısı yoksa önce buraları yazarım gidilecek yerler listesinin tepesine. tarihi yarımada tarafı sultanahmet, ayasofya falan çok beklediğimi vermemişti ama gene de gidilir herhalde.


  • pietro crespi  (03.09.23 14:27:46) 
bes sene aradan sonra istanbul'a geldim. dun aksaray'dan taksim meydani'na yurudum. partnerim yabanci. eger istanbul'a gelirse sultanahmet, eminonu taraflarini gezdirmeyi istemem. o kadar berbat bir yer olmus ki tam bir kaos ortami. kalabalik, cok uzun kuyruklar, kavga gurultu, bir de her yer insaat alani gibi yahu. dogru duzgun yol yok resmen. bir de sokaklarda musteri cekmeeye calisan insanlar turistleri sikistiriyor, anlamadiklari icin dalga geciyor, laf atiyor. eger ozel bir ilgisi yoksa bu bolgeyi elemeyi dusunun derim. resmen utanilacak bir bolge.

karakoy, galata, taksim bolgesi bir derece daha guzel. daha sakin. meydan herzamanki gibi berbat. bence beyoglu ve besiktas bolgelerini deneyin (gerci gitmedim ama yarin besiktas tarafina da gidecegim).
  • Sour  (03.09.23 14:36:25) 
@sour, uyarı için teşekkürler. Eminönü nü elitim o zaman. Eleyince orada kaçırdığım bir yer kalmıyor değil mi? Tarihi çarşıyı görsün isterim. Ona ne diyorsunuz?


  • bfm  (03.09.23 14:49:01) 
kapalıçarşı'yı görmeden dönmesi saçma olur. eminönü tarafında gezmeniz gerekiyor bence, sultanahmet'e çok yakın zaten. sabah erkenden eminönü'ne gidip kapalıçarşı'yı aradan çıkarabilirsiniz, nispeten daha sakin olur özellikle hafta içi. zaten kapalıçarşı ve mısır çarşısı pazar günü kapalı oluyor aklınızda olsun.

bir de caddebostan-kalamış tarafına götürüp sahilde yürüyüş, çimlerde oturma falan olabilir. oradan da moda'ya yürürsünüz veya tam tersi de yapılabilir. istanbul'un daha farklı bir yüzünü de görmüş olur. giderseniz de marmaray falan değil de vapuru tercih edebilirsiniz, vapura binip martıları beslemek de güzel aktivite istanbul'a dair :)
  • nathanieltroy  (03.09.23 16:43:13 ~ 16:43:27) 
Bize kaos, gürültülü, araplaşmış gelenler yabancılara egzotik ve görmeye değer geliyor. Beğenip beğenemesinden ziyade deneyimlemesi gereken bişey, İstanbulu yabancılar gözünde İstanbul yapan şeyler arasında bizi bıktıran birçok şey var.

Visitactiy sitesinde gün belirleyince güzel seçenekler sunuyor. En olmadı onları buraya yaz biz yorumlarımızı yapalım.
  • Bruce  (03.09.23 18:16:25) 
Aklınızda olsun müzekart tc vatandaşları için, yabancılar için museumpass var.

Dolmabahçenin hemen arkasında ki resim müzesi ve saray koleksiyonları müzesi de çok güzeldir. Ordan beşiktaş denizcilik müzesine de geçilebilir, saltanat kayıkları vb ilgisini çekebilir. Milli saraylara bağlı yerlerde sesli rehber bilete dahil ancak müzekarta dahil değil, cüzi bir rakamla kiralayabilirsiniz.

Modern bir alanda görsün derseniz arter de şu an güzel sergiler var. Dolapderenin ortasında bambaşka bir deneyim, o zıtlığı görmek de önemli bence.

Balat da bulgar kilisesi, tamamı demir. Ordan üşenmez yukarı doğru çıkarsanız kırmızı mektep, her zaman açık olmasa da andifoniti kilisesi ve yavuz sultan selim camii(cami tabyalıdır, manzarası da şahanedir, camiye giderken ünlü ismailağa cemaatinin olduğu semtten de geçeceksiniz bonus)

Beylerbeyi sarayının rıhtımı cuma, cumartesi ve pazar günleri çok geç saatlere kadar açık. Bence sarayın kendisi de çok güzel.

Küçüksu ve beykoz mecidiye kasrı diyeceğim ama toplu ulaşımla zor olabilir.
  • Phoebe  (03.09.23 18:35:46) 
Yazilanlara ek olarak muhakkak bir bogaz turu yapin derim, sehir hatlarinin gun boyu eminonu rumeli kavagi arasinda vapurlari var, anadolu yakasinda da uskudar anadolu kavagi hatti var, bi taraftan gidip diger taraftan donebilirsiniz, pek cok iskeleye uğruyor, dilediginiz semtte inebilirsiniz, Kucuksu ve Beykoz Mecidiye Kasri'na gitmek isterseniz yine bu vapurları kullanabilirsiniz (mecidiye kasri iskeleye biraz uzak) hem trafikle isiniz de olmaz.


  •   (03.09.23 19:39:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.