[]

Kediye 5 doz kuduz aşısı

Normal mi ya? İnternette hep 1 doz diyor.

Kedimi yarasa ısırdı ve kuduz aşısının zamanı geçmişti. Şüpheli ısırık diye kuduz yaptırdım ama 5 doz götürmem gerekiyormuş. Bir değişik geldi. Ne dersiniz?


 
tek doz rutin olan değil mi? Sizin kedinizi yarasa ısırmış yani kuduz virüsünün bir numaralı konağı. 5 doz olması şaşırtıcı gelmedi, bizi de köpek ısırınca 4 (eskiden 5'ti) doz aşı oluyoruz.


  • nundu  (01.09.23 11:07:28) 
@nundu, haklısın. Ama yaptığım araştırmalar neticesinde bir yanlışı düzelteyim okuyanlara faydası olsun. Türkiye’deki yarasalar kuduz bulaştırmıyor. Eve giren yarasa için de sağlık bakanlığı aşı önermiyor.
Kuduz olan cinsler güney Amerika’da.

  • kaptan maydanoz  (01.09.23 11:10:02) 
Türkiye'de mağaracılık yapanlar, yarasaların çok olduğu yerlerde çalışanlar profilaktik kuduz aşısı oluyorlar. Bize fakültede öğretilen buydu. Türkiye'de yarasalarda kuduz yok diye bi şey hiç okumadım.

Hatta şimdi 2016'dan bi haber gördüm Adana'da yarasa ısıran kişi kuduz oldu diye.
  • nundu  (01.09.23 11:16:38) 
Evet yanlış ifade ettim. Doğal ortamda olan yarasalarda risk var. Ülke tarihinde 2 vaka var bu konuda. Ama eve giren yani şehirde yaşayanlarda yok demek istedim.

Aşı zararlı değilse problem değil de işte kedi zaten küçük bir canlı ya insan korkuyor bu kadar aşı zarar verir mi acaba diye :)
  • kaptan maydanoz  (01.09.23 11:23:26) 
Ya ben bir doktor olarak herhangi bir aşıyla ilgili kötü söz söyleyemem. Bir aşı piyasadaysa zaten testleri defalarca yapılmıştır ve kâr zarar oranı kesinlikle kâr lehinedir. Ki kuduz aşısı çok net bir aşı. Yani deyim yerindeyse ölümle yaşam arasındaki farkı tanımlıyor. İnsan için de kedi için de bir zararı olsa alternatifini üretirlerdi. Riske atılacak bir konu değil. Genel olarak piyasadaki aşıların hiçbirinin (covid aşıları da dahil) net bir zararı yok, ya da faydasına oranla çoook düşük oranda zararı var


  • nundu  (01.09.23 11:56:36) 
yarasalar kuduz bulaştırmıyor mu kim demiş bunu öyle bir şey yok. amerikada bile yarasalardan o kadar kuduz bulaşıyor ki insanlara inanamazsın. kuduz yarasa ve tilki gibi hayvanlarda taşıyıcı konumdadır. yani onlara zarar vermez temas ettiği kişilere taşır.


  • sizofren06  (01.09.23 13:10:19) 
@sizofren06, Amerika’dakiler ile Türkiye’dekilerden çok farklı. Burda sadece böcek ve meyve ile beslenen cinsleri var. Türkiye’de kuduz %95 köpekten bulaşır, yarasa %1in de altında. Toplam 3 vaka var.


  • kaptan maydanoz  (02.09.23 00:22:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.