[]

kaçak akım rölesi / elektrik

Merhaba,
eski bir dubleks ev için konuşuyoruz, tesisatı eski ama nispeten sorunsuz. girişte 40a 300ms lik bir kaçak akım rölesi var. bazen hiç sorun olmazken bazen günde 2 kez atıyor ki, belli bir şeyi çalıştırınca değil, durduk yere oluyor (belki buzdolabı çalışıyordur vs bilemiyorum)
yazlık ev olduğu için buraya interente ve güvenlik kamerası konacak ama bu rölenin atmaması, atsa bile bir şekilde tekrar devrenin kapanması gerekiyor.
sormadık ama gelen elektrikçi yazlık bölge olduğundan hem saçma fiyat verecektir hem de arızayı tespit etmek yerine komple yenilenmesi gerek diyecektir çok büyük ihtimalle (başka tecrübelerden sabit)
kaçak akım rölesinin devreyi kesse bile tekrar otomatik açılması sağlanabilr mi?
aklınıza gelen başka bir çözüm var mı?

 
Kaçak akım rölesini ON konumuna getirin. Pense ile kaçık akım rölesinin üstüne hafifçe vurun. atıyorsa ömrünü tamamlamıştır.


  • janavarorion  (31.08.23 15:24:38) 
15-20sn süreli otomatik sigortalar mevcut. bunlardan taktırabilirsiniz. google'da "yeniden kapamalı sigorta" diye aratırsanız çıkar. ama o 15-20snlik süreler için de ups'e ihtiyacınız olaacaktır.

ikinci seçenek şimdiki sigortanız üzerine bir de 300ma kaçak akım rölesi bağlatırsınız, böylece iki sigorta arasına güvenlik kamerası vb ekipmanları bağlayabilirsiniz.
  • artci sarsinti  (31.08.23 15:39:05) 
aga kaçak akım rolesi atıyorsa kullanılan el aletlerinden falandır devreye girince cortluyor 40 amper az değil. b mi c mi onu da yazarsan güzel olur. tmş her zaman daha iyi. en olmadı kontaktör ile çözebilirsin sistemi. biz böyle durumlarda her ihtimale karşı elektrik kesintisinde cctv elemanlarıo etkilenmesin deyu ups kullanıyoruz.


  • turbo sadık  (31.08.23 16:20:24) 
tehlikeli olabilir, tavsiye etmiyorum ama kaçak akım rölesini söktürebilirsiniz.

20 küsür senedir kaçak akım rölesi olmayan eski yazlığa (yapılışı daha da eski) geçen sene kaçak akım rölesi taktırdık. sürekli atmaya başlayınca söktürmüş babamlar.
  • inheritance  (31.08.23 16:25:23) 
Kaçak akım rölesi gerçekten ihtiyaç duyulan özel durumlar olmadığı sürece baş belasıdır diyebilirim. 1-2 haftalığına evden buzdolabı açık ayrılırsınız, döndüğünüzde kabusla karşılaşırsınız. Üzerindeki 40A yazısı, 40A kaçak olduğunda atar anlamına gelmez. O işi zaten normal sigortalar yapıyor. Kaçak akım çok az, mA seviyesindeyken attırır. Rastgele zamanlarda olduğu takdirde sebebini bulmak da çok zor olabilir. Ben söktürdüm. Ya söktürün ya da röle öncesinden ayrı bir hat çekin kritik cihazlar için. Evin tesisatı ve kullanılan cihazlar standartlara uygunsa, evde fazla meraklı küçük çocuk yoksa, kaçak akım rölesinin güvenliğe ekstra bir katkısı olacağını sanmıyorum.


  • mikro patlama  (31.08.23 17:10:26) 
Kaçak akım rölesi oğlumun hayatını kurtardı. 2 yaşındayken priz duvardan sarkmış, farketmedikç. Bizimki parmağını değdirdiği gibi kaçak akım rölesinin atması bir oldu.

Bence sıkıntı eski bir beyaz eşyadan kaynaklı, muhtemelen buzdolabı veya motor içeren bir eşya. Bu eşyaların fişlerini söküp diğer yönde bağlamanızı öneririm.
  • kimlanbu  (31.08.23 18:16:39) 
KAKR hem insan hayatı hem de yangın güvenliği için çok önemli, sizdeki 300 mA olan saat panosunda olmalı. Bu değer yangın güvenliği içindir, insan güvenliği için daire içinde sigorta kutusunda 30 mA bir tane daha olmalı.

Sizin soruna gelince, KAKR eskimiş ve kendi kendine atıyor olabilir ya da evdeki bir alet atmasına sebep oluyor olabilir.

Namussuzlar çok pahalandı, trifazeler 600-700 tl civarındaydı en son. Emin olmadan yenisini alıp boşuna masraf yapmayın.

Başka bir KAKR ile yer değiştirip deneyebilirsiniz, ya da evdeki her şeyin fişini sırayla çekip belirli süreler test edebilirsiniz.

Bu tür durumlarda en büyük namussuzluk fırınalrda ve ocaklarda olur, nemden ya da yağdan dolayı fırın ve ocaklar devreyi açtırabilir.

Ocağın, fırının ve davlumbaz/aspiratörün fişlerini çekip test edin.
  • John Bloor  (01.09.23 10:25:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.