[]

Laptop olarak hangisini almalıyım?

Selamlar, hafif ve sürekli yanımda taşıyabileceğim bir laptop almak istiyorum. Fazla performans gerektirmeyen işlerde (office, tarayıcı, makale indirme, nadiren spss, inkscape vb. programlar gibi, oyun olarak max. sims filan) kullanıcam.

Seçeneklerimi bu üçüne indirdim;
1-Asus Zenbook 14 Oled Evo Ux3402 13.Nesil Core i5 1340P-16Gb-512Gb Ssd-14inc-W11
2-MacBook Air MLXY3TU/A M2 8Gb-256Gb Ssd-Liquid Retina-13.6inc
3-Huawei Matebook D16 12.Nesil Core i5 12450H-16Gb-512Gb Ssd-16inc-W11

Daha önce hiç apple kullanmadım bu yüzden çekincelerim var air konusunda (lisansız yazılım yükleme ya da orijinal olmayan kablo kullanımı gibi (vatandaki adam artık w11 ile yeni pc'lerin de bu şekilde olmaya başlayacağını söyledi :( ) ayrıca daha fazla para verip daha az özellikli laptop almak biraz şov bence fakat şarj süresi çok iyi)

Zenbooklar için de ısınma sorunu gözümü korkutuyor (izmir çok sıcak, ayrıca bu modelde type C yokmuş en büyük eksisi bu bence)

Huawei için ise aynı marka telefonum var aşırı memnunum ama pc konusunda emin değilim, sanırım en zayıf halka bu.

 
öyle bir liste yapmışsınız ki hepsi birbirinden farklı ürünler, hem boyut, hem performans , hem de fiyat olarak.


Yazılanlardan anladığım macbook olayına sıcak bakmadığınız.

Bu bilgi ışında Pil süresi uzun bir laptop istediğinize göre performans işlemi değil de düşük güç tüketimi olan işlemcileri seçmeniz gerekli.

Intel, AMD ye göre daha fazla pil tüketimi olan bir işlemcidir. bu durumda AMD RYZEN 5 serisi hatta bu seride de 5600 ve üzerini seçmeniz gerekecek. Düşük pil tüketimi konusunda ise işlemci sonunda "U veya Y" harfi olması gerekli.

Ekran kartı olarak ise paylaşımlı ekran kartı kullanmanız hem fiyatı hem güç tüketimini düşürür.

ram olarak ise minumum 8 veya 16 gb seçebilirsiniz. tavsiyem 16gb den yana olacak.


SSD olarak minmum 512gb alın kafanız rahat etsin.

bu bilgiler ışığında filtreleme yaparak kendiniz de model belirleyebilirsiniz. gerisi seçeceğiniz marka olur. HP, Lenovo, Asus, Dell sizi üzmez.
  • janavarorion  (29.08.23 13:25:56 ~ 13:47:13) 
Geçen sene benzer bir liste içinden M1 8GB aldım. Benim amacım sadece internette gezinme ve office uygulamalarını kullanabilmekti ve daha önce hiç macbook kullanmamıştım. Aynı anda başka bir windows pc de kullanmama rağmen alışmam 2 hafta kadar sürdü diyebilirim.

Özellikle kullanacağınız programların macbook ile bir uyum sorunu yoksa ben macbook öneririm. Diğer laptopları bilmiyorum ama macbookun pil süresi gerçekten muazzam bir seviyede, 1 seneyi geçmesine rağmen minimum 12-13 saat gidiyor.

Lisanssız yazılım yükleme konusunda şu ana kadar bir sorunla karşılaşmadım, çok spesifik programlara ihtiyacım yok ama aradığımı çok rahat şekilde bulabiliyorum malum sitelerden.

Önceki laptoplarımda özellikle bilgisayarı yoracak bir iş yapmadığım zamanlarda bile ısınmadan ve fan sesinden muzdariptim, fan sesinin olmaması bile benim için alma nedeni.

Bir sorunuz olursa yardımcı olabilriim.
  • nerdeyim ben  (29.08.23 15:32:10) 
ikinci gün editi: 2. seçenek olan MacBook Air'ı aldım ve gayet memnunum. Alışmak biraz zor olcak ama çok güzel bilgisayar.


  • castiel 35  (01.09.23 23:29:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.