[]

ev arkadaşlığı nasıl işliyor?

tamamen güven esasına mı dayalı?

sahibi olduğum evin bir odasını kiraya vermek istiyorum (hem para, hem de belki çevre edinirim mantığıyla).

en basitinden mesela kişi bana kirayı verince benden belge istemeyecek mi? peki benim onun parasını alıp "kirayı ödemedin, hadi çık" demeyeceğimi nereden biliyor? ya da tersten düşünelim. kirayı vericem dedi, vermedi, çıkmayı da kabul etmiyor, polis çağırıp çıkartabiliyor muyum?

eve damacana su, sabun, temizlik malzemeleri gibi ortak kullanımlık şeyler nasıl alınıyor? çamaşırları sırayla mı yıkıyoruz (yoksa sadece kendiminkileri mi yıkıyorum)? her şey yeni benim için :/

 
evet genelde güven usulü işliyor. komisyonu göze alırsanız airbnb vs. üzerinden kiralayın, ödeme alın. iki tarafı da biraz daha fazla korur bu sistem kanıt olması açısından.

evi siz kiraya verdiğiniz için ortak malzemelerin masrafını baştan kiraya da ekleyebilirsiniz, aldıkça yarısını da talep edebilirsiniz. çamaşırları ayrı yıkamak hijyen açısından daha makul.

her şey üzerine konuşup anlaşılabilir, doğrusu yanlışı olan bir mesele değil esasında.
  • matlii  (27.08.23 22:53:09) 
zor işler. çok gerek yoksa hiç girme o işte.


  • owen  (27.08.23 23:38:14) 
senden belge istemez.
sana güvendiği için çık demeyeceğini biliyor. 1 aylık verir zaten girerken, problem çıkarırsan sana da stres olur, başka derdin mi yok, 1 aylık oda kirasına göz diktin :D o kişi de zaten biraz oturduğun yere evine tipine işine gücüne bakar ona göre karar verir.
kirayı vermezse sen polis eş dost bakkal mahalleli vs çağırıp bir şekilde yollarsın herhalde, sen de ona göre birini seçersin zaten. yabancı birini seçmeni tavsiye ederim daha az uğraştırıcı olurlar.

herkes tükettiği ürünü kendisi alır. kendine damacana al dersin. deterjanını da kendisi alır çamaşırını kendisi yıkar odasına ya da asılan yere kendisi asar.

temizlik malzemesi, sabun vs bunlar büyük şeyler değil. biri çok tüketirse gider kendisi alır. sana al demez zaten. derse sen de ona ben aylardır kullanmıyorum sen git al dersin.
  • amsterdam otlu sigarası  (28.08.23 07:06:40 ~ 07:07:18) 
Yazdiklarina cevap olarak sirayla goruslerim:

1. Para icin yapilir ama cevre edinmek icin gereksiz. Yani cevre edinmenin daha direkt ve verimli yollari var. Ev arkadasin seni kendi cevresine dahil edecek veya dahil olmaya degecek bir cevresi olacak diye bir sey yok.

2. "kirayı verince benden belge istemeyecek mi? polis çağırıp çıkartabiliyor muyum?" Bu tip seyler bulunduugn yerin kurallarina gore degisir ancak ev seninse genelde cikartmanin onunde pek engel olmuyor, ev arkadasi olacak kisi o riski almis oluyor bir nevi. Kira odemeleri icin belge isteyene hic rastlamadim. Neticede eve almadan once mulakat yapiyorsun, cok pimpirikli gelirse tercih etmezsin. Ama her turlu bir kazanc-risk dengesi var.

3. Eve damacana su, sabun, temizlik malzemeleri gibi ortak kullanımlık şeyler nasıl alınıyor? - Tamamen sana bagli. Ben boyle seyleri kendim alip kirayi da one gore yuksek tutuyordum. Ev arkadasi tasinmadan once bunlari konusup netlestir.

4. çamaşırları sırayla mı yıkıyoruz (yoksa sadece kendiminkileri mi yıkıyorum) - tabii ki sen baskalarinin camasirini yikamiyorsun. Yani istersen yikarsin da gereksiz.
  • hot potato  (28.08.23 17:17:45 ~ 17:18:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.