[]

BES çok mantıklı değil mi?

Geçen yıl kredi çekerken arada bir de bes yapmıştım, aylık çok cüzi bir miktar olduğundan hiç sallamadım. Kadın da 2 fon seçip oradan da kazanç elde edeceğimi söylemişti. 1 yıl sonra baktım ki anaparanın %50si kadar fonlardan para kazanmışım. Buna bir de %30 devlet katkısı geliyor (anaparaya sadece).

Yatırım işlerinden çok anlamıyorum da, bu mantıklı bir araç değil mi?


 
1 yıllık gerçek enflasyon %100'ün üzerinde olduğu için mantıklı sayılmaz. daha riskli ancak getirisi daha yüksek olan fonlar son 1 yılda %100'den fazla getirdi örneğin. ancak onların da ana paradan kayıp riski var. gerçi bu kadar enflasyonun olduğu ortamda anaparanın kaybedeceği bir hisse senedi bazlı fon olması pek mümkün değil. parayı kenarda tl olarak tutmaktan mantıklı tabii ama daha iyi değerlendirilebilecek yatırım kalemleri mevcut. örneğin tefaş'tan fonlara bakarsanız son 1 yılda %250 getiren hisse senedi fonları mevcut. %50 bunun yanında hiçbir şey.


  • Flybutter  (24.08.23 15:39:16) 
2. 10 yılıma dönüyorum bes'te dün baktım kazançlar enflasyonun çok altında orta risk grubunda bilge yatırımcı statüsündeyim.
bu enflasyon ile bana mantıklı gelmior artık en düşük primi yatırıp geçiyorum.
fonlar eksiye dönebiliyor kazançları bu konudada dikkatli olup takip etmeli.
  • eja  (24.08.23 15:39:38) 
direkt yatırım için mantıklı olmayabilir ama uzun vade için, örneğin 15-20 sene için, tr'de ki en mantıklı yatırımlardan birisi. 15 sene önce bes'e girip her ay 50$'ın karşılığı civarında tl ile birikim yapanlar bugün bir ev parası civarında para çıkarttılar. bir de iyi değerlendirirsen tadından yenmez bu yatırımın.

sadece x liram var hadi onla bes yapayım diye bakınca saçma olur çünkü bu anlık yatırım aracı değil, hisse değil. alıp uzun vade tutmak lazım. üstteki arkadaşlarda kısa vadeli düşünmüşler mesela
  • avatar is back  (24.08.23 15:45:57) 
Finansal olarak mantıklı değil. O devlet katkısı zaten hem devletin seçtiği yerde değerleniyor, hem onu almak için 56 yaş lazım hem de BES fonu için fon yönetimine ödediğin para olarak yok olup gidecek o.
Başlangıçta ödenen fon yönetim gideri çok değil, birikimin oranına göre olduğu için ileride çok yüksek bir ücret haline geliyor.
Çoğu yatırım seçeneği de enflasyon kadar ancak kazandırıyor.

Bütün bunlara rağmen pek çok insan parayı kendisi biriktiremiyor. Ama BES sistemi sayesinde mecburen birikmiş oluyor para. O açıdan çok güzel bir araç. Her ay düşünmeden para hesabınızdan çekilip gidiyor. O para orada kalsa çarçur olacaksa BES'e gitmesi çok iyi.
  • michael_knight  (24.08.23 15:55:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.