[]

kaza ve egea hk. (videolu soru)

şu video bir kaç soru işareti oluşturdu kafamda;

twitter.com (not: videoda bi sn'de olsa küfür var bilginiz olsun kalabalık yerde kısık sesle açmanızı öneririm)

177 km/h ve sanırım yağışlı-ıslak zeminde çok hafif bir viraja giriyor ev videodaki kaza oluyor.

sorum şu;

1- koşullar tamamen aynı, daha iyi bir araç olsaydı (alman modeller, hyundai, toyota vs gibi) yine de kayma şansı yüksek olurdu değil mi?
2- yağış olmasaydı, bu viraj 177 gibi bir yüksek hıza rağmen de geçilebilir miydi? pek anlaşılmıyor ama keskin bir viraj değil normal gibi geldi
3- yağış yok, daha iyi bir araç daha düşük bir sürat ile (yine de çok ama 130-140 diyelim) kurtarabilir miydi? en temel sorun direksiyon hakimiyet kaybı, o da yol tutuş ve yağıştan dolayı olabilir diye tahmin yürütüyorum

merak etme sebebim, tecrübeli bir sürücü değilim ilk şehirlerarası yolculukta yol bomboş ve genişken hiç fark etmeden bi baktım 140'a çıkmışım, görür görmez 110'a düşürüp devam ettim de bunu görünce bi stres olmadım değil.

 
Hiçbir arabayla hız limitlerini aşmayın, hiçbir arabaya ve kendinize güvenmeyin. O hız limitlerinin bir sebebi var.

Sorularınızın hiçbirinin net cevabı yok, her birine hem evet hem de hayır denebilir. dediğim gibi elli tane değişkene bağlı. Lastikler bitmiştir, tam o an patlamıştır, çukur vardır, yere mazot dökülmüştür, vesaire. Yüzlerce farklı senaryo yazılabilir.
  • orient blue  (23.08.23 19:14:49) 
bilgili ve tecrübeli sürücüler daha iyi cevap verecektir ben acemi sayılırım. sadece bu videoyla sorularınıza net bir cevap vermek çok zor. milyon tane faktör var.

1- daha iyi arabayla aynı senaryonun olma ihtimali azalırdı. yüksek hızlı viraja girerken viraj içinde uyarı sebebiyle fren yapıyor. viraja oturup dönebilirsin daha iyi bir arabayla. fren yaptığı için önden kopmuş araba. daha iyi arabada kopsa güzel bi esp sistemi toplardı diye düşünüyorum.

böyle mallar yüzünden trafikte çok dikkatli olmak lazım. video kaydı da var hapiste yıllarca yatması lazım.
  • glamdr1ng  (23.08.23 19:25:39 ~ 19:26:05) 
Bence burada şöyle bir şey var. Aracın seyrettiği şeritte başka bir araba var. O sebeple dışarı açılıyor. Tam o sırada da dönüş başlıyor. O hızda da önden kayıyor araç.

Eğer Egea dışında başka bir araba olsaydı da benzer bir durum olurdu diye düşünüyorum. Belki arkadan çekişli bir araba önden kaymak yerine arkasını bırakabilirdi.

Bu kazanın Egea ile ilgisi olduğunu zannetmiyorum.
  • heritage  (23.08.23 20:04:19) 
1. burada çok değişken var. en önemlisi lastik. sürücü deneyimi. bu ikisini aynı sayarsak evet daha iyi bir araç daha farklı olurdu (olumlu anlamda)
2. bunlara tatlı viraj deniliyor. videodan tam anlaşılmıyor ama ayağını gazdan çekmediğin tatlı virajlara benziyor. yağış olmasaydı büyük ihtimalle geçilirdi.
3. 3. kesinlikle evet. ama bir eklemeyle, daha iyi bir lastik de olacak.

4. aslında sürat çok önemli değil. bazı yolda 90'la gitmek çok süratli gelir, bazı yolda 160 ile giderken ulan çok yavaş gidiyorum dersin. sürerken panik olmayın, hele hız yüzünden hiç panik olmayın. tecrübeniz arttıkça bu konular aklınıza bile gelmeyecek.
dikkatsizlik yüzünden panik olun, olacaksınız.
kazasız belasız
  • etna  (23.08.23 21:25:07) 
1- koşullar aynı (sürücü ve lastikler) ancak daha üst model bir araba olsaydı yüzdeyüz diyemem ancak büyük bir ihtimalle aynı kazayı yapardı çünkü video'da meydana gelen kaza sürücü hatasından dolayı yaşanmış bir kaza. birincisi frene aniden ve çok basıyor (hız 170'lerden çok hızlı bir şekilde 100'lere iniyor) bu durum dengisi bozulmuş arabayı daha da dengesiz hale getiriyor. ikincisi ise direksiyonu çevirdiği yön yanlış. arabanın kaymaya başlamasından sonra üstüne yapılan iki hatalı müdahale arabanın yola hiç şekilde tutunamamasına neden oluyor.

2- evet geçilebilir gözüküyor.

3- bu durum yine lastik ve sürücüye bağlı. video'daki kişi yol kuru olsa bile daha düşük hızda da aynı kazayı yapardı. ancak hızı düşük olduğu için bu kadar sert çarpmazdı.
  • morqos  (24.08.23 01:01:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.