[]

neye yatırım yapalım?

normalde abd teknoloji fonları veya hisseleri alır geçerdim ama aylardır gidişat iyi olmadığı için çıkmıştım. gidişatta pek iyi görünmüyor abd takip edenler biliyordur. bist'e hem try'den hem seçimden hem spek.'den güvenip giremedim şimdi de çok yükseldi gibi geliyor çekiniyorum bu seviyelerden girmeye. kriptoların zaten canı çıktı, dolar çekilmeye devam ettiği sürece daha da düşecek hem borsalar hem kriptolar öyle görünüyor.

tl'de ne mevduat var ne bişey dövizden çıkıp gitmeyi cazip de kılan bişey yok. ev araba'da dolar cinsinden uçtuğundan ve o kadar param olmadığından onu da düşünmüyorum. bi altın olabilir mi dedim de dxy yükseldikçe onun da önü pek parlak olmuyor. 2000 civarından almıştım biraz %5 zarardayım zaten

ee ne yapalım öyle dövizle oturup duvarı mı izleyelim napalım anlamadım. ne önerirsiniz?

 
arsa alinabilir.


  • sir gawain  (23.08.23 01:29:03) 
Çok amatörüm öncelikle, kesinlikle yanıltıcı olma ihtimalim yüksek :)

Ben de 5-6 yıldır amerikan teknoloji hisse fonu, yabancı hisse fonu ve çok az yüzdede bist ağırlıklı değişken hisse fonu alıyorum. Yine fonlar kadar yüzdede döviz ve altın da alırım. Pandemi sürecindeki düşüşü de, sonrasında gelen yükselişi de, pandemi öncesindeki hem bizde döviz krizi hem amerikada borsanın iyi gitmesi sebebiyle neredeyse garanti getiri günlerini de bizzat alıp satarak geçirdim.

Bunca zaman sonra inandığım tek şey kaldı; time in market beats timing the market. Son 1 yıldır yapmasam da öncesinde excel tutup her alımımı ayrı ayrı değerlendiren bir sistemle takip ediyordum. Hani bugün 100 liralık fon alsam bunu ayrıca değerlendirdiğimi düşünün. Zirvelerden aldığım çok oldu ama geçirdiğim zaman uzadıkça hep ortalamayı elde ettim ve hep totalde reelde karlı çıktım. Sadece dolar enflasyonunu düşerek hesaplamadım.

Neyse diyeceğim o ki, ben gidişat kötü diye çıkmıyorum artık. Almaya devam ediyorum, o ay yatırım yapacağım paradan ilgili fona ayırdığım yüzde azalır artar sadece. Yaptığımı eleştiren olursa çok mutlu olurum ufkum çok kısır kaldı son 1-2 yılda.
  • taqster  (23.08.23 01:29:39) 
taqster +1 yatırım konusunda çok disiplini bir arkadaşım piyasaları kırmızı görünce kan görmüş köpekbalığı gibi seviniyorum demişti. bu mentaliteye ulaşmak kolay değil ama bir yandan da ucuza almanın tek yolu bu düşüşler. örneğin her ay, o ay düşen sektörlerden sizin için kabul edilebilir bir vadede yükseleceğine inandıklarınızın etf'lerine yönelip portföyünüzde çeşitlilik sağlayabilirsiniz. ya da yine beğendiğiniz bir sektörün etf'ini fiyatı yüksekse bile az da olsa alıp, düştükçe miktarı artırarak hem disiplini koruyabilirsiniz hem de kar ihtimalini artırırsınız. elbette bu tür aksiyonlar alabilmek için yüzde yirmi otuz likitte kalmak ve bunu da o yatırımın bir parçası olarak görmek gerek.


  • engelbert humperdinck  (23.08.23 02:17:27 ~ 02:20:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.