[]

bir cümle ile birden fazla anlam kast etme söz sanatı

merhaba,
dil anlatım dersinde öğrenmiştik galiba, bir söz sanatı gibi, biri bir şey söylüyor ama aynı anda birden fazla ima gönderme yapıyor. ironi gibi ama bu cümleyi söylemek iki taraflı da düşündürebiliyor.

örnek:
"ULUSUN" korkma nasıl böyle bir imanı boğar. hem ulus hem ulusun canavar.
ya da nasrettin hoca yastık üzerinde otururken timur'a bir şey demişti unuttum şimdi.

 
tevriye


  • psipsipsi  (21.08.23 22:11:46) 
cinas


  • sir gawain  (21.08.23 22:19:43) 
Mecaz-ı mürsel de bahsedilene yakın bir nitelik taşır


  • diyecevaplandı  (21.08.23 22:26:06) 
Tek kelimeyle birden fazla anlam kastetmek (mecaz olmadan) tevriye.

Cinas aynı sözcüğün iki farklı anlamda kullanılması, mecaz-ı mürsel de ad aktarması. İki tabak yedim gibi o.

Ayrıca ulusun korkmadaki anlam ulus değil. Düşmanlar köpek gibi ulusun ve ulu yani büyüksün.

edit: cinas aynı sözcüğün iki farklı yerde iki anlamda olacak tam ifade edememişim
  • nundu  (21.08.23 22:47:48 ~ 22.08.23 11:04:30) 
Tevriye

Örnek
Tahir efendi bana kelp demiş.
İltifatı bu sözde zahirdir.
Zira mezhebim Maliki.
İtikadımca kelp Tahirdir.

Kelp köpek demek. Son mısrada Tahir'i isterseniz kelp diyenin ismi, isterseniz de 'temiz' anlamında kullanabilirsiniz. Şiir Nefi'nin
  • Tina  (21.08.23 23:09:03) 
Nundu+1

Sorunuzun cevabı tevriye.

Cinas başka bir şey. Eş sesli sözcükler kullanma. "Dinmez kalbimdeki yara, beni götürün yara" gibi.

Mecaz-ı Mürsel (ad aktarması) ise bir sözcüğün başka nitelik kazanması kabaca. Kazan kaynadı. (Aslında kazanın içindeki şey kaynıyor) Usta ayak transfer oldu. (Aslında futbolcu)

Ve evet, "ulusun" İstiklâl Marşı'nda "yücesin" anlamına gelmez. O olay bir tesadüf ve yıllarca okuyanların yanlış vurgulaması.
  • yadigar  (22.08.23 06:40:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.