[]

Çinlilier akıllı telefon olayında nasıl bu kadar geliştiler?

Bundan 10 sene önceden çinlilerin esamesi okunmazdı ama şimdi her yerde çin markası akıllı telefonlar var.

Bu atılımı nasıl yaptı çinliler?


 
Temelinde kendilerinin oldukça ucuz işçiliğiyle, batılıların sermayesinin orada birleşmesi var.
Yoksa özelde çinliler elektronikte yazılımda kendi kendilerine bir şey yapmadılar hemen hemen.
Zamanla dünya ticaretinde üretimin büyük oranda kendilerinden sağlanması, ABD'nin de bunu baştan farkedemeyip kendini, Ortadoğu ve Afganistan'da onlarca sene asker silah yığarak demokrasi getireceğim demesi ve terörle mücadele diyerek kendisini bu topraklarda yormasıyla iyice araya fark attı çin.
Eskiden sesi çok çıkmazdı ve şu an açıkça diş gösteriyor.

Pandemi zamanında karantina bahanesiyle bir çok ürünün diğer devletlere nakliyesi kendileri tarafından engellendi. Fiyatlar da o zamandan yükselmeye başladı.

Çin'deki sağlıkta dahil olmak üzere bir çok iş kolunda olan yatırımların tarihini okumak gerekiyor aslında. Ve bu süreç 1800lerden başlıyor yanlış hatırlamıyorsam.
  • diyecevaplandı  (18.08.23 19:34:16) 
dev sirketler hep bunlara urettirdi onlarda da entelektuel birikim olustu ve kendi markalarini cikartmaya karar verdiler


  • nibba  (18.08.23 21:06:51) 
yanlış hatırlamıyorsam trump, tim cook'a apple üretimini amerikaya çekin dediğinde tim cook şuna benzer bir açıklama yapmıştı. "çinde bulunma nedenimiz artık ucuz işçilik değil. o neden yirmi sene evveldi. şu an bazı niş alanlarda sadece çinli mühendis uzmanlar var. elimizde ne yazık ki bu uzmanlar mevcut değil."

bu açıklamayla anlaşılıyor ki çinliler sadece amelelik yapmamış her alanda know-how sistemine kendilerini adamışlar. ucuz iş gücü olarak başladıkları bu yolda artık dişli bir rakip durumundalar.
  • phonex  (18.08.23 21:24:49) 
Bu duyuruyu ilk gördüğümde xiaomi 10 yıldan fazladir var sanki dicektim ama emin olamamıştım.

Az önce twitterda xiaomi telefonlar 12. senesinde diye reklam tweet düştü önüme :D

Yıllardır tüm çip, ekran vs üretimleri çinde yapılıyor ya, çin üniversiteleri de mühendislik alanında baya iyi diye biliyorum. Zor olmamıştır geliştirmeleri
  • nundu  (18.08.23 21:36:04) 
çin firmaları devlet kontrolünde güçlerini birleştiriyor tüm sektörlerde
birbirlerine rakip olmuyorlar

  • bir soru sorcam  (18.08.23 22:15:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.