[]

kedi besleme soruları

arkadaşlar hatırlayanınız vardır belki, yazlıkta evimize yanaşıp gitmeyen kediyi sahiplenip ankara'ya getirmekle ilgili soru sormuştum.

yaz bitti, kedi sahiplenildi, bodrum'da gezdiği bağdan bahçeden alınıp ankara'ya apartman dairesine getirildi. yediği önünde, yemediği arkasında, kaliteli mamalar, yumuşacık yataklar, sürekli sevgi, güvenli bir ortam. lakin bir yandan da alıp getirmekle hayvana kötülük mü yaptım diye düşünüyorum. adam bodrum'da sakin bir sitenin içinde püfür püfür yaşıyordu. gerçi bunun yağmuru var, soğuğu var, kışı var ne olacağı belli olmaz. ama az önce pencereye çıkıp içli içli dışarıyı seyrederken bi içim buruldu, lan dedim doğadan alıp getirdik hayvanı eve kapattık, iyi mi yaptık acaba? biz çok mutluyuz kendisiyle, kendisi de mutlu görünüyor ama acaba içten içe üzülüyor mudur, özlüyor mudur geldiği yeri?

bu kendi vicdanımı rahatlatmaya yönelik bir soru idi. asıl sorum aşağıda:

şimdi aşı vakti geliyor, veterinere götüreceğim. bu soracaklarımı veterinere sorsam kesin binlerce liraya ürün itelemeye kalkar. tecrübesi olanlardan tavsiye istiyorum. kimi diyor tüy sağlığı ve tüy dökmemesi için vitaminli şeyler var, yok efendim midesinde tüy toplanmasını önleyen macunlar var, yok bilmemne için şöyle katkılar vitaminler var. veterinere sorsam hepsini iteler, ben de acemi olduğum için alırım.

kullanımı için gereken ürünleri aldım. peki sağlığı için veterinerden kazık yemeden ihtiyacım olan, mutlaka vermelisin veya versen iyi olur diyebileceğiniz ürünler var mı?

 
1) eve almasan bir iki seneye ölürdü.
2) malt + fena olmayan ya da premium kalite ve tadını sevdiği mama(acana, nd, royal canin, hills, proplan) + arada yaş mama yeterli. Gerisine bir sağlık sorunu yaşamadığı sürece gerek yok.

  • prole  (18.08.23 18:09:31) 
1- disariyi izlemeyi gectim, telefondan kedi sesi acinca bile deliye donuyor veya televizyonda belgeselde denk gelince kedileri izliyor 10-15 dakika boyunca. bu sorudan kurtulmak mumkun degil bence, prole gibi dusunmek en iyisi.

2- mamanin yanina bazi donemlerde cim koyuyoruz iyi oluyor, tavsiye ederim. yasi ufak kediler icin cim nasil etki eder bilmiyorum, bakmak lazim.
  • gule gule  (18.08.23 18:25:41 ~ 18:27:14) 
Sokakta zaten uzun yaşamayacak. Evde, düzenli yemek ve ilgi gördüğü ortamda daha uzun ve mutlu yaşayacak. Bugün tırmalandım bir sokak kedisi tarafından. Sürekli birbirlerini dövüyorlar, birinin gözüne tırnak gelmiş kör olmuş. Yavrulara araba çarpıp duruyor. Bir kedinin patisi kırıktı kayboldu ortalıktan... Bir de kötü kedi şerafettin kılıklı kediler var önüne geleni zevk için döven... Yani içli içli sokağı izlemesi, sokakta yaşamasından iyidir.

Bir makalede okumuştum, kediler köpekler gibi evrimleşmemişler, sadece evrimleşmiş rolü yapıyorlarmış insanları manipüle edip avlanmakla uğraşmadan kolay besin bulabildikleri için. Düşündüğünden daha zeki ve üçkağıtçı bu kediler. Üzülme boşuna.
  • kurbanlik koyun  (18.08.23 21:21:57) 
Ton balıklı mama tüy sağlığına iyi geliyor. Kaliteli mama için de kendiniz biraz araştırma yapmalısınız. İçindeki oranların vs yazılı olduğu bloglar var, oradan bakıp seçin. Onun dışında malt yeterli. Biz Gourmet marka kullanıyoruz sanırım. Başka da bir şey kullanmaya gerek yok. Arada çim, yaş mama ve ödül maması verirsiniz.

Veterinerden değil de pet shoplardan daha uyguna alırsınız her şeyi.
  • elorelia  (19.08.23 10:23:16) 
Sahiplendiğiniz iyi olmuş daha sağlıklı yaşadığı kesin, çok çok stres belirtisi göstermiyorsa bence sıkıntısı yoktur kedi dışarı bakar camdan. Arkadaşımın sokağa çıkma özgürlüğü olan, kafasına göre dolaşan sonra geri gelip evde takılan kedisi de camdan bakardı.

Malt lazım bişey öteki türlü köh köh öksürüp tüy kusuyolar. Seveceği maltı bulmak biraz mesele olabilir ben popüler olan gimcat veriyorum yiyor.

Nadiren de o vitaminli gimcat zımbırtılardan da alıyorum ama epey nadir yani.

Haftada bir konserve (85 gram) da yaş maması var.

Ekstra ödül maması, etli çıbık falan çok alıştı benimki azaltmaya çalışıyorum. Onlar vay efendim ağız sağlığı zart zurt diyo ama pek inanasım yok ödüllerin faydasına.
  • hedep  (19.08.23 12:24:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.