[]

Apple dışında Retina ekran üretilmiyor mu

üretilmiyorsa, buna en yakın ekran nedir?

mac için ikinci ekran almak istiyorum. 1080p ortalama kalitede viewsonic marka bir monitörüm var. eski bilgisayarımda severek kullanıyordum ama mac ile birlikte kullanınca çözünürlük farkı çok fazla ve bu rahatsız ediyor, göz ağrısı yapıyor. 1080p bir monitör alsam yine göz ağrısı devam eder mi? en az 2k ya da 4k bi monitör mü almalıyım?

şu cihaz nasıl sizce? tasarımını beğenmedim ama özellikleri iyi sanki?
www.benq.com

farklı ekran çeşitleri var. ips yazanlara mı bakmalıyım?

en önemli kriterim mac'in ekranına yakın olması ve göz ağrısı yapmaması. dediğim gibi, ekran cinsinden ziyade çözünürlük farkı yüzünden göz ağrısı oluyor olabilir.

bi o bi bu ekrana gözlerimi çevirirken saniyenin üçte biri kadar bi görüntü farklılığı hissediyorum. sanki o sırada gözlerim odaklanmasını değiştiriyor gibi oluyor.

 
retina ekram apple tarafından patenti alınmış bir üründür. kendilerinden başka da üreticisi yoktur. aslında retina ekranın olayı muadillerine göre piksel yoğunluğunun daha fazla olmasıdır.

iş yerinde bir süre imac kullandım. bir süre sonra da alışınca diğer monitörleri beğenmemeye başladım. sonrasında windows kullandığım workstation için viewsonic vx3268-2kpc-mhd monitörü aldım. 144 hz olayı da iyi oluyor.
  • bravoteam  (15.08.23 17:45:46) 
Retina ekran diye bişey aslında yok. Retina'nın olayı ölçeklemesi. Örneğin normal 1 pikseli 4 piksel ile gösterip sub pixel smoothing uygulaması kısaca yüksek ppi.

4k ekran tam olarak integer olarak scale edilemediği için retina'ya çok uygun değil tam retina ancak 1080 scale edebiliyor 2k'ya ise yarı retina gibi scale edebiliyor diyelim.

tam 2k integer scaling için 5k çözünürlüğe ihtiyacımız var (ki zaten imac'ler yıllardır bu sebeple 5k ekran kullanıyor) piyasada 5k ekran az var ve epey de pahalı cihazlar.

Mac'in ekranın tüm olayı yoğun pikseli de değil tabii ekran parlaklığı ve rbg doğruluğu, kaç bit çalıştığı vs.

Şu an ben bir mac ile 2k scaled bi 28" 4k monitör ve yanında da eski 24" 1080 viewsonic monitörümü kullanıyorum. Çözünürlük farkı elbette var pencere birinden birine geçerken çağ atlıyor fakat ayarlardan birbirine olabildiğince benzer renk profili atadım yandım allah mahvoldum bi fark yok birbirine barkarken.

Macbook kullanıyorsanız ufak retina ekrandan büyük 1080 ekrana gerçeken bi sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz, tavsiyem bütçeniz sınırsız değilse orta ayar bi 28"/32" 4k ekran alıp 1. monitörünüz yapın mac'inkini de 2. monitör olarak kullanırsanız daha rahat bi senaryo olur gibi geliyor bana.
  • hedep  (16.08.23 10:01:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.